Cieszę się, że jest zainteresowanie. :) Jutro kolejna maszyna.
Wersja do druku
Cieszę się, że jest zainteresowanie. :) Jutro kolejna maszyna.
Vickers F.B.5 Gunbus.
Załącznik 162656
Sopwith Triplane
Załącznik 162766
Bristol F.2B
Załącznik 162874
Nie siedzę niestety w temacie, więc nie odpowiem. Interesuje mnie bardziej lotnictwo współczesne.
Tym razem jeden z najlepszych myśliwców I W.Ś. - Sopwith F.1 Camel.
Załącznik 162929
Jak zwykle fotki super
Dzięki!
Dziś maszyna, która mi się gdzieś zawieruszyła (powinna być wrzucona przed Camelem) - Royal Aircraft Factory S.E.5a.
Załącznik 162997
Albatros D.Va
Załącznik 163050
Proszę bardzo! Miło mi, że jeszcze Cię to nie znudziło. :wink:
Kolejny oldtimer z Londynu - de Havilland DH.82A Tiger Moth.
Załącznik 163104
Percival E.2H Mew Gull.
Załącznik 163177
Fajnie wyeksponowany i ten pod nim też będzie:)
Skoro sobie życzysz, to będzie w odpowiednim czasie, choć mówiąc szczerze nie planowałem wrzucać tej ''atrapy''. :wink:
CASA E3B
Załącznik 163242
Gloster Gladiator Mk I
Załącznik 163286
Heinkel He 111 H-20
Załącznik 163339
Bristol Blenheim Mk IV
Załącznik 163384
Anonsowane wcześniej Messerschmitty Bf 109.
Me 109 E-3
Załącznik 163435
Me 109 G-2
Załącznik 163434
Junkers Ju 87 G-2 (na pierwszym planie jest Zündapp DB 200).
Załącznik 163518
Wrzuciłem te fotki w wątku ze zdjęciami analogowymi, ale w sumie tu też pasują:) Jak23 z MLP w Krakowie:
Załącznik 163537
Załącznik 163536
Świetne zdjęcia Panowie.
Dzięki! :)
Hawker Hurricane Mk I
Załącznik 163658
Fajnie wygląda w powietrzu.
Te poniżej pewnie równie dobrze. :)
Dwie wersje Supermarine Spitfire.
Mk I
Załącznik 163759
F. Mk 24
Załącznik 163760
Fairey Battle Mk I
Załącznik 163812
Bardzo klimatyczne fotki
Trudno nie zgodzić się z tą opinią. Mnie podobają się najbardziej ostatnie wersje.
Nie ma sprawy. Co się tyczy skrótu ''Bf'', to użyłem go opisując zdjęcia. Skrót ''Me'' występuje niekiedy w potocznym znaczeniu, analogicznie do np. ''He'', czy ''Ju''. Oczywiście zdaję sobie sprawę, iż dla purystów jest niedopuszczalny. :wink:
Nie wiem, czy ten post był skierowany do mnie, jednak mogę zapewnić, że dalej będziemy poruszać się w tych klimatach. :)
Jedziemy dalej z koksem - tym razem kolejny Brytyjczyk, a mianowicie Westland Lysander Mk III.
Załącznik 163862
Airspeed AS.10 Oxford Mk I
Załącznik 163889
Boulton Paul Defiant Mk I
Załącznik 163921
Jeden z najciekawszych i zarazem największych eksponatów londyńskiego Muzeum RAF - Short Sunderland MR5.
Załącznik 164006
Załącznik 164007
Załącznik 164008
Załącznik 164009
Załącznik 164010
Załącznik 164011
Załącznik 164012
Fiat C.R.42 Falco
Załącznik 164094
Rewelacja
Miło mi, że się podoba.
Curtiss P-40N Kittyhawk Mk IV
Załącznik 164140
Focke-Wulf Fw 190 S-8 (jest to maszyna przebudowana z wersji A-8/U1).
Załącznik 164170
Załącznik 164171
Szkolno-treningowa wersja najlepszego niemieckiego myśliwca.
Oznakowanie i numer boczny namalowane na samolocie jest fikcyjne i nieprawidłowe, szczególnie numer boczny i swastyka - są za małe i nie mają białej obwódki. Żółte trójkąty oznaczające wlewy paliwa do zbiorników tegoż są za duże.
Tym kontrowersyjnym stwierdzeniem sprowokowałeś mnie do odpowiedzi. :) Otóż mam do Ciebie pytanie : jak można obiektywnie ustalić, która z maszyn była rzeczywiście najlepsza, skoro trzeba wziąć pod uwagę całą masę parametrów. Nie chodzi mi bynajmniej tylko o najbardziej narzucające się do porównań osiągi, będące czasem mocno rozbieżne w zależności od wersji i to w obrębie jednego typu (Fw 190 jest tu świetnym przykładem). Poza tym papierowe dane jak to w praktyce bywa, niekiedy odbiegają znacznie od tych rzeczywistych. Wpływ na to mogą mieć tak prozaiczne czynniki, jak choćby jakość montażu i materiałów użytych do produkcji (w warunkach wojennych bardzo istotne). Prócz tego jeszcze cała masa innych nie mniej ważnych : koszty zakupu i eksploatacji, niezawodność, trwałość, łatwość obsługi, podatność modernizacyjna, własności pilotażowe (niezwykle ważne chociażby w procesie szkolenia), ilość wytworzonych egzemplarzy itd. Chciałbym poznać takiego eksperta (bez ironii), który byłby w stanie przekonać mnie do swoich racji, tym bardziej, że jak mawiają : ''zdania uczonych są podzielone''. Jeśli chodzi o niemieckie myśliwce (nie tylko o nie zresztą), to na różnorakich portalach można przeczytać o jedynie słusznym wyborze : jedni optują za Bf 109, drudzy stoją na stanowisku, iż tylko Fw 190, jeszcze inni widzą maszynę idealną w Me 262. Nie traktuj mojego postu jako napastliwego - po prostu w mojej opinii nie ma czegoś takiego jak ''najlepszy'', bez względu na to co bralibyśmy pod uwagę. Wszystko zależy od tego, jaką miarkę przyłożymy do danego zagadnienia.
Pora przejść do kolejnego eksponatu - dziś będzie North American P-51D Mustang, uważany przez wielu (cholera nie można od tego uciec) :wink: za najlepszy myśliwiec II W.Ś.
Załącznik 164195