Robtor nie zauważyłem tego. Teraz dopiero to widzę.
Wersja do druku
Robtor nie zauważyłem tego. Teraz dopiero to widzę.
Żaba w budyniu bardzo fajna :wink:
Zdjęcia z wczorajszego spaceru. Dolomity na pograniczu Tarnowskich Gór i Bytomia to wyrobiska pozostałe po wydobyciu dolomitu. Obecnie jest tam urokliwe miejcie.
Pierwsze dwa zdjęcia pionowe. 245 i 246.
Ciekawe miejsce do robienia fot od rana do wieczora :) . Zdjęcia fajne, mnie się obydwa podobają
Kolejne zdjęcia 247, 248, 249.
Robtor masz rację. Każdorazowa jak tam jestem to coś nowego znajduję. W związku z tym, że jest dość głębokie wyrobiska o rożnych porach dnia dociera światło w różne miejsca.
nie wiem, aż tak na obróbce zdjęć się nie znam ale brakuje mi trochę ostrości, wyrazistości na kamieniach
Jan_S, czy o czymś takim myślałeś?
Zdjęcia: 250, 251, 252.
Miejsce fajne, z klimatem :)
Pewnie ślubniaki tam często wędrują :mrgreen:
Bodzip mało par jak jest po deszczu to błotko niezłe jest i dość długo się utrzymuje. Glina z dolomitem słabo przepuszcza wodę. Większość plenerów w mojej okolicy robi się w Świerklańcu.
Dzięki wszystkim za komentarze szczególnie uwagi na temat poprawek które powinienem dokonać, dużo dają.
Interesujące miejsce, aż wstyd przyznać, że często przejeżdżam w pobliżu a jeszcze tam nie byłem. Kumpel tam jeździł na nartach, podobno nawet jest (lub był) stok na którym cały rok można jeździć.
Jest a w zasadzie był. Ostatnimi czasy trochę podupadł. W lato już jest nieczynny. Słyszałem, że jest na sprzedaż. Mało chętnych było, jednak mamy blisko w Beskidy a tam są znacznie większe stoki.
Alnico warto tam się wybrać i to nie raz. Jak na razie nie umiem się wstrzelić na wschód lub zachód słońca. Trudne warunki tam są z uwagi, iż mówimy o dosyć dużych głębokich pozostałościach po kamieniołomach. Aby były oświetlone w całości to jedynie w południe ale wówczas to co zauważył Jan_S mało jest faktury na kamieniach przy ostrym świetle. Będą dalej próbował bo lubię tam chodzić i mam blisko więc może kiedyś uda mi się trafić na idealne warunki.
Przetestowałem współdziałanie Samyanga 8 mm z filtrami cookin. Uchwyt P 499 nie jest potrzebny, ponieważ holder z lekkim oporem wsuwa się na osłonę przeciwsłoneczną. Przy tak szerokim kącie widzenia filtr polaryzacyjny bardziej by zaszkodził niż pomógł, dlatego na dzień dzisiejszy mam jedynie dwa filtry połówkowe szare najczęściej korzystam z ND 8. Cień od holdera niewielki, znika całkowicie po przeprowadzeniu korekcji zniekształceń w programie graficznym. Jest problem z odbiciami światła od górnej wystającej części filtra, trzeba go przysłaniać ręką lub odpowiednio przyciętym kawałkiem tektury. Przykładowe zdjęcia w moim wątku, jeśli jest potrzeba mogę też wrzucić zdjęcie z cieniem holdera. Pozdrawiam.
Artur72 dzięki za informację. Też próbowałem z filtrem połówkowym i też zauważyłem odbicia.
Jeśli chodzi o dolomitowe, to fajne miejsce. Ale z kadrami IMHO słabo sobie poradziłeś. Na wszystkich pierwszy plan ciężki. Kamole są głównym bohaterem. Brak jakiegoś ogólnego planu. Największą bolączką, jest za ostre światło. Gra zachodzącego słońca wiele by tu zrobiła.
Wczorajsze zdjęcia ważki.
Zdjęcia 153, 254.
PS. Dzięki wszystkim za komentarze.
Fajne oba, ale wybieram drugie za perspektywę:)
Żabunia i "ostatnia" ważka - świetne mbsz.
Pozdrawiam.
Także wybieram drugą ważkę, lepszy kadr i tło mniej rozpraszające.
Mi tam sie bardziej pierwsza wazka podoba, choc szkoda ze ogon uciekl z ostrosci.
Ta na piasku jest fajna. Jakieś inne tło niż zielenina :)
Piaskowa ważka jest superoska :D
Obie ważki b. udane. Druga pokazana w bardziej nietypowym ujęciu, więc gdybym miał wybierać, wskazałbym na nią.
Zabka świetna i brawo za perspektywe :)
Obie ważki fajne chociaż druga bardziej mi się podoba. Tło mogłoby być lepsze, ale niestety ważki nie zmusimy aby usiadła tam gdzie chcemy (skąd ja to znam :grin:). Z poprzednich żabka z odbiciem świetna była:grin:.
Ważki obydwie fajne według mnie, jeszcze 250 - choć tam brakuje troszkę tej "plastyki"- za mocne światło, ale kadr mi się podoba :)
ważka na piasku lepsiejsza
Dzięki, że zaglądacie. Jeszcze jedno zdjęcie z wczoraj.
255.
Na ostatnim zdjęciu z ważką owad wygląda jakby właśnie się sprężał do skoku na swoją ofiarę z tym zimnym, wyrachowanym i zaciętym wyrazem "twarzy" :wink:
Jakoś tak wolę większe zwierzęta od robali :p więc głosuję na kaczkę :p:D
Spróbuj skorzystać z takiej kaczki jak na 255 :mrgreen:
Hej - 254 (ważka na piachu) super. Gratuluję i zazdraszczam :)
Bardzo udane zdjęcia macro - Gratulacje!
Zdjęcia z porannego pleneru sprzed dwóch tygodni. Zalew Zielona.
Zdjęcia: 256, 257, 258, 259, 260.
PS. Dzięki wszystkim za komentarze.
Czwarte z rybki zaskakujące i fajne :)
Zdjecia sa swietne, wszystkie mi sie bardzo podobaja, choc 258 i 259 nieco bardziej niz pozostale.
Piekne miejsce...