Niezmiernie mi miło :grin:
Wersja do druku
Niezmiernie mi miło :grin:
Jeszcze dwie foty z wczoraj. Pojawiły się pasikoniki, jeszcze malutkie kurdupelki. Tutaj na zarodni mchu.
199.
Załącznik 115783
200. Ten nawet macha łapką, pewnie do Saboora na pojednanie (pragnie by go polubił) :grin:
Załącznik 115784
To się z machacza uśmiałem :mrgreen:
ffffajny pasikonik
Świetne fotki z "konikami" alnico.
Pozdrawiam.
201. Jeszcze raz słonik
Załącznik 116006
202. Seks
Załącznik 116002
203, 204. Morderstwo
Załącznik 116004 Załącznik 116005
205. Portrecik dla tych co robali nie lubią
Załącznik 116003
Ten słonik z twoich zdjęć wyjątkowo przypadł mi do gustu. Co jeden to lepszy.
Seks - świetne jakościowo,
Morderstwo - trzeba mieć trochę szczęścia, by stać się świadkiem takiej zbrodni,
Portrecik - piękny profil sympatycznej buźki, ładne kolory
W sumie bardzo udana wrzutka. Jest co podziwiać.
Dzięki. Z tą jakością to chciałoby się lepiej.
Morderstw było sporo, coś tam jeszcze wrzucę. Gorzej było z trafieniem na dobre światło.
Na razie krop 100% motyla którego wrzuciłem do galerii:
206.Załącznik 116025
Zdjęcia makro przednie, moim faworytem jest słonik.
Słonik chyba najlepszy, ale też model nietypowy. ;) Generalnie wszystkie bardzo fajne, w morderstwie trochę zabrakło ciekawszego światła.
Dobre, bardzo dobre. Wiesz jak lubię twoje wizje :)
Z przyjemnością ogląda się Twoje dzieła, jak zawsze. Napiszesz jakie konkretnie pierścienie zakładasz na sześćdziesiątkę?
Słonik - znakomity a kozi portrecik - super.
Pozdrawiam.
Przednie makro! Słonik the best:-)
201 i 202 piękne. :grin:
Używam pierścienie Kenko 16mm, 10mm (pojawiły się też analogiczne i tańsze Meike etc.) zarówno z 60/2.8 dla najmniejszych obiektów jak i z 75-300 dla dużych, strachliwych jak niektóre motyle czy ważki.
Teraz jeszcze zapowiadane morderstwa (nie mogłem się zdecydować, które wybrać więc wrzucam kilka).
207.
Załącznik 116139
208. Załącznik 116138
209. Załącznik 116140
210.Załącznik 116137
211. Załącznik 116136
Jeśli popatrzeć na światło, ostrość oraz dynamikę ujęcia, to moim zdaniem najlepiej wypada nr 209.
Alnico jesteś miszczem w tych powiększeniach, nie wiem jak Ty to robisz ale ja jak zakładam pierścienie na 75-300 to za cholere trafić nie mogę w modela....
Saboor powinien być zadowolony. Robale zostały pożarte.
tragiczne chwile wspaniale pokazane
Dzięki za odwiedziny :grin:
75-300 używam najczęściej dla obiektów typu ważka, motyl, z dwoma pierścieniami a gdy obiekt jest duży to z jednym. Ogniskowa w okolicach 150mm, z ręki lub w niewygodnych pozycjach z monopodu. Używam AF-a, trochę wprawy i można strzelać ważki w locie, gdy na chwilę zawisną w jednym miejscu:grin:
Rzesze robalożerców wypełzają z wodnych czeluści i przeobrażają się w maszyny do zabijania owadów (klikać do oporu):
212.Załącznik 116419
213.Załącznik 116418
214.Załącznik 116421
215.Załącznik 116422
216.Załącznik 116420
Swietna wrzutka, 213 ekstra.
Świetna wrzuty, z przedostatniej najładniejsze moim zdaniem 208, a z ostatniej 212.
Dzięki za odwiedziny i opinie.
Te i poprzednie zdjęcia przedstawiają pierwsze chwile ważek po wyjściu larw z wody, w której gdzie spędzają większość (jest kilka wyjątków) życia i przeobrażeniu w postać dorosłą. Jako dorosłe będą przez okres kilku tygodni do kilku miesięcy polować na owady i rozmanażać się. Po opuszczeniu wylinki jest miękka i niewybarwiona, potrzebuje do kilku godzin na wypełnienie skrzydeł limfą, stwardnienie, zaczyna nabierać kolorów i wtedy dopiero może odlecieć. Plus dla fotografa tego jest taki, że ważka nie ucieka i można spokojnie fotografować. Dosyć mocno wiało i nie dało się poszaleć z wydłużeniem czasu, większość zdjęć na ISO 800 i 1600, wszystkie z ręki.
Niestety nie udało się złapać samego momentu opuszczania wylinki, ciekawe jest porównanie wielkości ważki z wielkością wylinki (jak ona się tam zmieściła). Ważki wiszą na roślinach w pozycji pionowej, część zdjęć jest obrócona aby lepiej się oglądało. Klikać do oporu dla pełnej rozdzielczosci.
217.Załącznik 116499
218.Załącznik 116498
219.Załącznik 116500
220.Załącznik 116501
221.Załącznik 116502
Piękne. Ale miałeś radochę :D
Fajne :)
pozdro
Świetne foto.
Gratuluję i pozdrawiam.
Zupełnie nietypowe użycie ważki...
Na ogół serwuje się obrazki typu: ważka na końcu patyczka...A tu proszę! Można inaczej?... można.:grin:
Gratulacje miszczu.:grin:
Pewnie, ze mozna, proshe bardzo :p
https://galeria.olympusclub.pl/displ...m=4884&pos=146
p.s. Sorki za zasmiecanie watku, ale juz nie bede ;)
ożesz ty, to wygląda jak dwa różne owady... ech, a w szkole na biologii spałem bo wydawała mi się nudna
Fajne te ważki.
Żeby nie wyjść z wprawy kolejnych kilka robali:
222. Po ciemnej stronie mocy (krasanka natrawka)Załącznik 117021
jak widzę jego ryło to Darth Vader mi na myśl przychodzi :grin:
223. Jeszcze raz ważka
Załącznik 117022
224. i przyłapane muszki co świntuszą
Załącznik 117020
Doskonałe :)
222 z ostatniej :)
pozdro
A mi się ważka bardziej podoba. Taka fajna, że aż fuuuj :D