-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Jasne, że wrzucaj fotki. Wiemy jakie masz problemy softowo-sprzętowe, więc skupmy się na razie nad takimi sprawami jak np.kompozycja. A z czasem na pewno uporasz się z problemami technicznymi :wink:.
-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Jest motywacja żeby kupić lepszy sprzęt :) Wszystko w swoim czasie!
-
Mam propozycję dla koleżanki. Może program Olympusa Olympus Viewer ułatwi wstawianie fotek na forum. Ja też miałem z tym problemy.
Program można ściągnąć ze strony olympus.pl:grin:
-
Czy działa z (największym problemem tego wątku) ANDROIDem ?
-
Tego nie wiem, ale proponuję spróbować. Wg mnie powinien.:grin:
-
Nie zadziała, ale zamiast używać jak widać nie najlepszego rozwiązania z programami na androida może sprawdź programy do obróbki online przez przeglądarkę.
http://fotoblogia.pl/2012/03/13/najc...i-zdjec-online
Np. do Pixlr.com wczytywałem plik o wadze 10Mb i momentalnie się wczytuje, obróbka może i podstawowa ale całkiem płynnie działa, zapis gotowego obrazka 800x600 dał plik o wielkości ok 600Kb jest trochę takich "obrabiarek" i może warto potestować która najbardziej Ci będzie odpowiadać.
-
Be_beata, moim zdaniem, sprawy sprzetowe zostaw na razie na drugim planie, pewnych rzeczy i tak w tej chwili nie przeskoczysz a szkoda twojego czasu na dołowanie się. Rób zdjęcia, wrzucaj tak jak w swoich pierwszych postach, bo tragedii nie ma, a wręcz jest bez porównania lepiej niż ostatnie, gdzie zaczęłaś walczyć ze sprzętem:wink:. Przeczytaj jeszcze raz posty dotyczące uwag na temat twoich zdjęć (np. post nr 6 Dobasa) i jeśli masz taką możliwość, wróć w te same miejsca i postaraj się zrobić te same kadry, ale stosując się do podpowiedzi ( np. krasnale) i porównaj. Wrzuć obydwie wersje, napisz co Ci w której wersji bardziej odpowiada i dla czego, po prostu dyskutujmy o fotkach.
Mam nadzieję, że mnie dobrze zrozumiesz:wink: i zdjęcia dawaj.
-
Sepi19 Świetnie! Co do wracania do waszych komentarzy to robię to bez przerwy... a co do wracania w miejsca... hmmm będę musiała zacząć się stosować do tej sugestii:) Ostatnio odnoszę wrażenie że jestem bardziej świadoma swojego aparatu i zdjęcia są coraz mniej przypadkowe... tzn że już zaczynam świadomie dobierać parametry a tak mi się przynajmniej wydaje...:)
Tak po za tym to przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie. Zdjęcia kwiatów robiłam na maksymalnym zbliżeniu i ostrzyłam je ręcznie (ponieważ mój aparat miał problem z automatycznym ostrzeniem tak małych elementów), oczywiście z reki. Zastanawiam się czy maksymalne zbliżenie może mieć wpływ na jakość zdjęć i powstawanie szumów???
Próbowałam nawet (odezwała się pomysłowa Be) przyłożyć do fotografowanego obiektu większy element (wizytówkę) wyostrzyć, zabrać "pomocny element" i zrobić zdjęcie, nie udało się, choć w pierwszej chwili myślałam że poskutkowało... :)
-
Za "powstawanie szumów", jak to określiłaś w głównej mierze odpowiada iso, im większe tym więcej a także jak oświetlona jest scena (o wiele bardziej szum jest widoczny w ciemnych partiach obrazu) . Co do ostrości, to sprawdż najpierw jaka jest minimalna odległość ostrzenia twojego obiektywu i staraj się przymknać mocniej przysłonę, głębia ostrości będzie szersza i łatwiej w niej zmieścisz motyw.
Często w makro ostrość reguluje się oddechem, jak robisz z "ręki":wink:.
-
Oddechem powiadasz... :) trudno jest mi to sobie wyobrazić... myślę że chodzi raczej o wstrzymanie oddechu:) Co oczywiście robiłam żeby zdjęcia nie były ruszone, nawet dzielnie znosiłam ukąszenia komarów...
-
Oddechem oddalasz albo przybliżasz aparat, który starasz trzymać jak najstabilniej i na jak najmniej wyciągniętych rękach. Przy dużych skalach odwzorowania, głębia ostrości jest liczona w milimetrach, i niewielki ruch obiektywu powoduje jej przesunięcie, a co za tym idzie motyw zdjęcia jest nie ostry.
W sumie niepotrzebnie zamieszałem Ci w głowie, u Ciebie raczej ten problem na razie nie wystapi, nie ta skala odwzorowania. Powinno Ci pomóc przymknięcie przysłony i ew. zadbanie o więcej światła na kwiatku, co by czasu otwarcia migawki nie wydłużać za bardzo i nie poruszyć zdjęcia.
-
Świetnie:) Na takie rady liczyłam:)
-
Proszę bardzo, cieszę się,że mogłem pomóc :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Zastanawiam się czy maksymalne zbliżenie może mieć wpływ na jakość zdjęć i powstawanie szumów???
Zależy jaki obiektyw. Gorsze, szczególnie ultrazoomy, mogą dawać gorszy obraz na maksymalnej ogniskowej.
Ja staram się unikać, jeśli tylko jest to możliwe. Z kwiatkami, jest to o tyle łatwe, że możesz do nich podejść dość blisko. Ograniczeniem jest minimalna odległość ostrzenia obiektywu, poniżej której, już nie można wyostrzyć. Z tej odległości, dopasowujesz powiększenie (ogniskową) tak, aby uzyskać odpowiadającą Ci wielkość kwiata w kadrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Zdjęcia kwiatów robiłam (...) z reki.
Próbowałam nawet (odezwała się pomysłowa Be) przyłożyć do fotografowanego obiektu większy element (wizytówkę) wyostrzyć, zabrać "pomocny element" i zrobić zdjęcie, nie udało się, choć w pierwszej chwili myślałam że poskutkowało... :)
To się może udać tylko pod dwoma warunkami:
1- aparat ustawiony na statywie
2- kwiatek jest nieruchomy
W przeciwnym wypadku, po "złapaniu" ostrości, ruszysz aparatem albo wiatr poruszy kwiatkiem i ostrość ucieknie.
-
Rozumiem więc że następnym razem powinnam ustabilizować aparat i robić zdjęcia przy bezwietrznej pogodzie... i ma to szanse powodzenia... hehehehe szkoda tylko że zupełnie nierealne...:) ech te kwiatki... niby wdzięczny obiekt a przysparza tylu problemów...:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Rozumiem więc że następnym razem powinnam ustabilizować aparat i robić zdjęcia przy bezwietrznej pogodzie... i ma to szanse powodzenia... hehehehe szkoda tylko że zupełnie nierealne...:) ech te kwiatki... niby wdzięczny obiekt a przysparza tylu problemów...:)
Kwiaty otwierają się do słońca, zrób w pełnym słońcu to skróci czas do minimum, żaden wiatr Ci nie przeszkodzi - nie zdąży :-D
Edit: ja robię z ręki.
-
Jeszcze zatęsknisz za tymi "płochliwymi" kwiatkami, jak Cię weźmie na motylki tudzież inne robale:wink:. Kreatywności (patent z wizytówka) i wytrwalości Ci nie brakuje, myślę więc, że na dobre efekty nie każesz nam długo czekać.
-
ejjj... sepi19... łechtasz moje ego... a ja bardzo to lubię... grrr :)
---------- Post dodany o 00:19 ---------- Poprzedni post był o 00:03 ----------
taka moja nocna kreatywność:) Zapraszam...
https://forum.olympusclub.pl/threads...386#post954386
-
1 załącznik(ów)
Pogubiłam się w numeracji:) Niech będzie #50
-
Tak wiem, miałam wstawiać zmniejszone zdjęcia... ale jeszcze nie doszłam do ładu z tymi programami...
... a zdjęcie, z sentymentu do Berlina...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Tak wiem, miałam wstawiać zmniejszone zdjęcia... ale ...
A co Ala zawinila ,ze....
Pomniejszylem z sentymentu dla innychZałącznik 89298
-
Nie tylko zmniejszyłeś... :)
-
1 załącznik(ów)
Znowu mnie poniosło :-PZałącznik 89306
-
O! A gdzie wszyscy zniknęli? To niczym jak w Langolierach... Tylko że te stwory zjadały dosłownie wszystko na swej drodze...:)
-
-
Bob, to poniekąd twoja zasługa:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Nie tylko zmniejszyłeś... :)
to efekt uboczny programu zmniejszającego Mirka :) :mrgreen:
-
Fajny... to ja poproszę taki:)
-
4 załącznik(ów)
Kwiatki kolejne podejście, sami oceńcie...
-
Co do stokrotek z pajęczakiem, to nie mogłam się zdecydować :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Co do stokrotek z pajęczakiem, to nie mogłam się zdecydować :)
Moze moglas tak na wprost bardzo ciasno i wtedy wyciac dolna lewa cwiartke i w kwadracie.Swiatlo i tak zadne to chociaz motyw i kadr by pomocy dal troche.Tak tylko gdybam,bom zaden profi.
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
czy tak lepiej?
Mi chodzilo o takie cos.Tylko juz przy fotografowaniu powinnas byc na wprost tej margaretkiZałącznik 89550
-
no cóż tak wygląda znacznie lepiej... :)
-
1 załącznik(ów)
-
Ostatni super, podoba mi się. Po pierwsze czyste i niezaśmiecone tło:wink:
-
Mam dość spory problem z tłem... muszę mocno kadrować swoje zdjęcia, ponieważ mój aparat nie pozwala mi bliżej podejść do kwiatka. Zdjęcia i tak są robione na max zbliżeniu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Mam dość spory problem z tłem... muszę mocno kadrować swoje zdjęcia, ponieważ mój aparat nie pozwala mi bliżej podejść do kwiatka. Zdjęcia i tak są robione na max zbliżeniu...
To rob tak jak ja robie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To rob tak jak ja robie.
zdradzisz mi tajemnicę, jak?
-