Ten ma jakis dziwny obiektyw : 2,8/52 i napis N61 oraz rosyjskie logo FED i numer seryjny jak mniemam :-) Pozdrawiam i dziekuję za porady.
Wersja do druku
Ten ma jakis dziwny obiektyw : 2,8/52 i napis N61 oraz rosyjskie logo FED i numer seryjny jak mniemam :-) Pozdrawiam i dziekuję za porady.
Mam też takie coś co własnoręcznie wyremontował nasz forumowy kolega Czmielek
Piekny obiektyw..MC
No piekna Zorka, w swietnym stanie. To pozniejszy wypusk. Zwroc prosze uwage, ze napis Zorkij jest tloczony, a nie grawerowany jak w mojej zaprezentowanej tu Zorce, numer seryjny masz juz z tylu i najprawdopodobniej 2 sruby z tylu mocujace gorny dekiel (moja ma jeszcze 3). Z rzeczy, ktorych nie widac to element widoczny po otworzeniu dolnego dekla - taka matalowa ramka w ktora sa wlozone walki z roletami i do ktorej sa przykrecone kolka zebate - u Ciebie jest odlewana. W mojej Zorce ta ramka jest z blachy. W Twojej ten odlewany element jest znacznie precyzyjniej wykonany i trwalszy niz w mojej.
Wszystko jest w najlepszym porzadku. Z tego co pamietam to wszystkie Industary 61 sa lanatanowe (N61, o ktorym piszesz to odwrocone "N" czyli ruskie "I" pochodzace od slowa Industar) Tylko potem dodano tam literki Ł/D, czyli byl Industar 61 Ł/D. Informacja o tym, ze wszystkie I-61 sa lantanowe wymaga potwierdzenia. Jednak juz troche zapomnialem tej wiedzy.
Swietna Praktica Super TL. Podobno nie do zamordowania ;). Mam znajomego w bylym fabrycznym zakladzie Pentacona w Warszawie. Jak tam pojade to sporo opowiada mi o roznych aparatach, jak sa zrobione, najczestszych usterkach itp. Mowil, ze Praktica Super TL (szmaciana migawka o poziomym oczywiscie przebiegu) jest znacznie lepsza konstrykcyjnie i trwalsza od tych pozniejszych popularnych z metalowa migawka o pionowym przebiegu.
O!Dziękuję, człowiek uczy się całe życie. Dzięki za informacje.
Czarne skrzynki
1.
Tak nazwałem swoje aparaty charakteryzujące się specyficznym „pudełkowym” kształtem o bardzo prostej i niskobudżetowej konstrukcji. W zasadzie plan budowy skrzynek był bardzo podobny. To prostopadłościenna obudowa z wizjerami (z reguły były to dwa lustrzane wizjery do kadrów poziomych lub pionowych) i z pokrętłem przesuwu filmu. W komorze, do której można było dotrzeć otwierając tylną pokrywę z czerwonymi oczkami lub przednią płytę z obiektywem(jedno o czasami dwa „szkiełka”) umieszczony był metalowy wkład, do którego ładowano film (z reguły 120 lub 620). Pod płytą przednią aparatu montowany był zmyślny mechanizm migawki i przysłony( jeśli występował) a niekiedy dodatkowe szkiełko soczewkowe pełniące rolę elementu nastaw odległości. Ale może zajrzyjmy do środka.
2.
Jak widać cały pokazany mechanizm składał się z kilku blaszanych elementów współpracujących ze sobą za pomocą sprężystych drucików a za przysłonę robiła przesuwna blaszka z otworkami o różnej średnicy.
Przyznam, że zaniedbałem swoje skrzynki. Leżały(nieopisane) zapomniane w pudle ale myślę, że warto pokazać parę sztuk wzbogacając ten wątek w jeszcze jeden typ aparatów a i przy okazji odkurzyć je:).
Zeiss Ikon Box Tengor 54/2 to aparat produkowany w latach 1934-1939. Obsługiwał format 6x9 przy pomocy obiektywu Goertz Frontar Achromat. Wartość przysłon to 11 i 22 (przesuwana blaszka z dwoma otworkami za szkłem obiektywu. Zakres ostrzenia ustawiany za pomocą ruchomej soczewki za otworkiem przysłony: 1-3m i od 3m do nieskończoności. Czasy : ok1/25s i B. Dwa wizjery w górnej i bocznej płycie aparatu umożliwiały wybór kadru.
3.
Agfa Box 44 produkowana była przez przez AGFA Camerawerk Munchen w latach 1932-38. Aparat dla wszystkich oferowany w promocji. Bardzo prosta budowa. Skrzynka z grubej tektury pokryta płótnem. Płyta tylna i przednia z metalu. Blaszka pełniąca rolę migawki usytuowana przed szkłem „obiektywu” o ogniskowej 10cm. Przysłona stała 11. Brak regulacji związanej z odległością. Czas ok 1/30 sek i B. Dwa wizjery ale z matowym szkłem. I nic tu więcej nie ma.
4.
Kodak Box 620 – produkt Kodak AG, format 6x9. Aparat produkowany był w latach 1936-1939.
Posiadał trzy otwory przysłon oznaczone na obudowie małą, średnia i dużą kropką. Podejrzewam, ze odpowiadały one przysłonie 11,16,22 ale pewności nie mam.Czas ok.1/30 i B. W tym modelu pojawia się gwint na wężyk spustowy. Brak ustawień odległości. I jeszcze dwa wizjery. To wszystko.
5.
Kodak Six 20 Brownie C produkowany przez Kodak LTD w Londynie (1946-1951). Posiadał tylko jedną jedyną możliwość ingerencji użytkownika w ustawienia ekspozycji. Był to czas 1/25 lub B. Obiektyw o ogniskowej 10cm i niezmienny otwór przysłony 11. Bardzo prosta obsługa.
6.
Certo Doppel Box z wyglądu jawi się nieco bardziej wypasioną skrzynką. Aparat ten produkowany przez Certo Camera Werk Drezno obsługiwał dwa formaty:4,5x6 i 6x9. Specjalna wkładka wewnątrz komory aparatu umożliwiała zmianę formatu za pomocą przesuwnej ramki. Pokrętlo na bocznej płycie było za tą zmianę odpowiedzialne. Różnej wielkości dziurki w blaszce przesuwanej dźwignią odpowiadały przysłonom 11, 16, 22 . Czasy: ok.1/25, B i Z. Ostrzenie w dwóch zakresach: 2-5m i 5 do nieskończoności przy pomocy dodatkowej soczewki. Prezentowany model pochodzi z ok 1935 roku.
7.
8.
Altissa Box jest aparat średniego formatu wykonany przez Altissa Camera Werk Drezno i wprowadzony na rynek 1951 roku. Migawka działała w zakresie 1/25s i B a do wyboru były dwie wartości przysłon;8 i 16. Obiektyw Altissar Periskop 8 cm składał się z symetrycznej względem otworu przysłony pary pojedynczych elementów optycznych. Na uwagę zasługuje duży, jasny wizjer. To ładna i oryginalna skrzyneczka odbiegajaca nieco swoja odmiennością o prezentowanych poprzedników.
9.
Jeżeli macie uwagi do opisu czy też dodatkowe informacje na temat prezentowanych modeli to zapraszam do ich ujawnienia ;)
Pozdrawiam.
Wojtek
Swietne aparaty. Ostatni najświetniejszy :-) Fajne zwięzłe opisy.
O tak. Bardzo fajne i trafiłyby na moją półkę coby oko cieszyć ale problem jest: półek brak ;)
Zrobim ściepkę narodową na półkę aparatową. :mrgreen:
Fajne skrzynki :grin:, mam Agfę Trolix, mój pierwszy aparat. :grin:
:) To taka ebonitowa ? Na co czekasz ? Dawaj ją tutaj. Obejrzymy:).
Spełnię Wasze pragnienia, ale nie dziś. :wink:
Henry, już nie masz wyjścia ;), wstawiaj albo zostaniesz wyklęty po wsze czasy :twisted::wink:
Jeśli już wypiliście moje zdrowie to zaczynamy. :grin:
Spełniam Wasze życzenia. :mrgreen:
Tekst skopiowany z internetu. :wink:
Agfa Trolix (1936)
Box 14 , lepiej znany pod nazwą "Trolix" , został wyprodukowany przez Agfa Camera-Werk w Monachium, Niemcy (1936/40) i składa się z plastikowej Trolitan ciemny brąz - podobnie jak bakelit , w stylu Art Deco. W Holandii, aparat został sprzedany aż 1942. Z dwoma regulowanymi kołami z przodu, można wybrać jeden z dwóch otworów lub żółtym filtrem i migawki można ustawić na M ( Moment lub chwilowe) lub Z ( Zeit lub czasu / B). Rodzaj folii 120 (Agfa B 2), 6x9cm zdjęcia. Kamera posiada dwa genialne wizjery, gwint statywu i czerwone okna filmu z pokrywą wahadłowego. Migawki jest przerzutnik typu, dźwignia jest chromowany we wnęce z przodu. Uchwyt do przenoszenia jest wykonany z chromowanego metalu. Jeden otwiera / zamyka aparat do załadunku i rozładunku filmu, wciskając suwak z każdej strony oznaczone Auf / Zu (Otwórz / Zamknij). Ponieważ jest wykonany z wczesnej formy bakelit, jest niezwykle podatny: jeśli spadła będzie najprawdopodobniej rozbicia.
A tutaj sekcja zwłok wyżej wymienionego. :mrgreen:
PS.
Jedyna wada tego aparatu to szpulki na film, muszą być te widoczne na zdjęciu.
Plastikowe nie pasują ze względu na ukształtowanie kołnierza.
Filmy trzeba było przewijać na te drewniane.
Aleś odpicował :D
Wygląda jak gramofon :mrgreen:
Starałem się jak mogłem. :oops:
A gdzie wetknąć płytę ??? :?::shock:
Nawet nie wiedziałem, że takie cudeńka były produkowane :grin:, chyba jeszcze raz za Twoje zdrowie wypiję :mrgreen:
Henryku Pierwszy;) świetny egzemplarz i w doskonałej formie. Z tego co widzę blaszka przysłony i blaszka migawki przed szkłem obiektywu ?
Zdecydowanie taniej kupić inny egzemplarz. Tak gdzieś ze 3 lata temu kupiłem na Allegro dla obiektywów kilka różnych FED-ów i Zorek (okazało się, że aparat z obiektywem można kupić znacznie taniej niż sam obiektyw - zdarzało mi się kupować FED-y z Industarami 61 L/D nawet poniżej 20zł/szt ). Korpusy aparatów leżą u mnie niewykorzystane - jeśli chcesz - moge Ci takiego FED-a 4 dać - prawdopodobnie sprawnego (filmu nie zakładałem, ale 'na sucho' wydaje się działać OK). Miałbyś do zabawy, albo jako dawcę części do uruchomienia tego pamiątkowego.
A fed lub Zorka - jaki ma gwint/fit ?
Dzieki:)
To by trza adapter.
Chodzi za mna a7 ostatnio wlasnie ze względu na stare szkła. Bo na N to zabawa zupełnie do bani.
Popatrze na zestawy tych staroci zatem.
Jest tam jakies szkło które warto by luknac ?
Z M39 to masz m.in. Jupitera 8 50mm f/2 i idustara 53 f2.8, oba bardzo fajne (szczególnie w stosunku jakość/cena) i do dostania za niewielkie pieniądze, warto szukać razem z zorkami czy fedami, tak jak to napisał wyszomir. Pasują jeszcze chyba szkła z Leiki, no ale to inna półka cenowa.
Obecnie można przebierać w manualnych szkłach, a systemów jest sporo i ceny często bardzo niskie.
Co do a7, to warto poczekać na wersję II, która ma już stabilizację matrycy (jeżeli będzie działała tak jak w om-d to będzie super - w e-m5 można włączać stabilizację podczas ostrzenia).
Urzyszkodnik, jak masz zamiar pobawić się starymi manualami, to polecam mocowanie m-42. Obiektywów o wiele większy wybór i w razie odsprzedaży o wiele łatwiej.
Gwoli ścisłości - ten drugi Industar to Industar 61 L/D o ogniskowej 53mm (spotykany też z oznaczeniami ogniskowej w zaokrągleniu - 50 lub 55mm, występuje również z oznaczeniem I-61 L/D). Nie należy go mylić z Industarem 61 L/3 który z kolei jest obiektywem makro z gwintem M42 i maksymalna skalą odwzorowania 1:3.
Spoko.
Dzieki bardzo. :)
M42 na olku czasem zapinam jesli juz zdejmę 17mm czyli nie czesto.
Co do 50... Mam chyba trzy. N50 F1,8E, f1,4G, oraz z nikkormata 50 f2.
Wystarczy tej ogniskowej w torbie. No jeszcze helios...
Cos w granicach 35 ekwiwalentu by sie zdało. Z takiej optyki jak w/w.
Bo długie tysz mam pokryte.
A wspomniana wyżej leica kusi, ale kasy szkoda.
A7 wczoraj w reku miałem. Bardzo małe to cudo.
Poczytam o tych wspomnianych problemach ze stara optyka. Moze linki jakies macie?