-
Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Pewnie dzięki temu mniej kabelka zużyli ;)
+1
Arek, Ty mnie normalnie rozkładasz - jak kobitę, co komentarz to leżę :mrgreen:
-
epicure,
nie PASm tylko SPAZM:)
pozdrowionka
ps
prawdziwi menczyzni nie uzywaja pikingow i lup tylko zuja pczoly:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
W obszernej pracy pod redakcją najwybitniejszych japońskich naukowców (tzw. Studium tokijskie) opublikowano wyniki wieloletnich badań, z których można wyciągnąć następujący wniosek: przeciętny klient w sklepie wielkopowierzchniowym jest w stanie znieść widok maksymalnie do pięciu liter naniesionych na elementy sterujące urządzenia, którego zakupem jest potencjalnie zainteresowany. Po przekroczeniu tej ilości liter u badanych zaobserwowano potliwość skóry, suchość w gardle, rozbiegany wzrok, szybsze tętno - oznaki paniki i dezorientacji. Producenci aparatów umieszczając na tarczy cztery litery "PASM" nie mają już więc dużego pola do manewru.
Tracąc przy tym przycisk AEL/AFL.
no to już wiem czemu olympus tak słabo się sprzedaje jego nazwa składa się aż z 7 liter... Canon = 5, Nikon = 5, Sony = 4... ot i cała strategia sprzedaży... ;-)
-
Muszą skrócić do Olymp...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Tracąc przy tym przycisk AEL/AFL.
No właśnie... czyli niby taki aparat stary, a nowy, niby ma wszystko co potrzebne, ale pochowane, niby cyfrowy, a wciąż obsługiwany jak analog; niby-niby.
I, jak to już trwa 10 lat, wciąż będzie tylko protezą wygodnego narzędzia pracy, w którym część funkcji siedzących na wierzchu nigdy nie będzie używana, a część ścieżek w menu ''trzy razy w lewo, dwa prosto, raz w prawo, dwa w dół'' będzie się śnić po nocach.
I żeby nie było, nie narzekam na ten konkretny model (którego jeszcze nikt nie widział tak po prawdzie), a tendencje ogólne. A czasem myślę nawet, że przeniesienie panelu z profi kamer wideo byłoby bardziej użyteczne dla cyfrowej fotografii (z myśleniem decybelami zamiast iso itd.)
---------- Post dodany o 21:05 ---------- Poprzedni post był o 21:04 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Jaki jest sens umieszczania mikrofonow obok siebie, skoro mozna by je dac na krancach?
Zmniejszenie zniekształceń fazowych. Wbrew pozorom, efekt stereo nie zyskuje na oddaleniu mikrofonów lecz na zawężeniu przestrzeni zbieranej nimi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Pewnie dzięki temu mniej kabelka zużyli :wink:
+1
Arek, Ty mnie normalnie rozkładasz - jak kobitę, co komentarz to leżę :mrgreen:
;)
Prawie 10 lat robiłem w firmie, która importowała sprzęt elektrotechniczny z dalekiego wschodu, to jestem w temacie jak to działa. Tu jest optymalizacja rodem z czasów DOS-a i 640kB pamięci podstawowej, gdy liczył się każdy kB żeby grę odpalić :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
....
Zmniejszenie zniekształceń fazowych. Wbrew pozorom, efekt stereo nie zyskuje na oddaleniu mikrofonów lecz na zawężeniu przestrzeni zbieranej nimi.
Ma sens.
Pod warunkiem, ze mikrofony sa skierowane na wprost, a nie ku gorze.... ?
Mylic sie moge okrutnie, bo tak sie znam na dzwieku, jak na oswietleniu w fotografi...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Ma sens.
Pod warunkiem, ze mikrofony sa skierowane na wprost, a nie ku gorze.... ?
Pewnie to są mikrofony do rejestrowania komentarzy filmującego. Taki bajer jak na płytach DVD, że możesz sobie puścić film z komentarzem reżysera na ten przykład ;)
-
Gabaryt VF-4 daje nadzieję na "wielkość wizjera" jaką mam w Mamiya RZ67, czyli peaking'u może nawet nie być przy manualnym ostrzeniu.
-
Spory ten nowy wizjer, ale na plus zauważyłem dźwignię blokady.
Śliczny ten nowy E-P5, z rzeczy trywialnych to podoba mi się dźwignią włączania zamiast przycisku.
I sam nie wiem który aparat wybrać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Ma sens. Pod warunkiem, ze mikrofony sa skierowane na wprost, a nie ku gorze.... ?
Jeśli jest to dobrze zaplanowane, powinny być tam falowody do kształtowania wycinków sfery, z której zbiera się dźwięk (w body bądź w samych mikrofonach). Przyjrzyjcie się, jak wyglądają droższe rejestratory dźwięku, choćby olka.
Tylko przy braku trybu manualnego dźwięku, ze wskaźnikiem wysterowania, który jest niezbędny przy bardziej poważnym traktowaniu dźwięku w wideo, nie sądzę żeby ktoś jeszcze zawracał sobie gitarę kwestią ''kształtowania fragmentów sfery falowodami''. Najpewniej wepchano obok siebie dwa elektretowe mikrofony ogólne za centów dziesięć. I tak nie ma co narzekać, bo np. peerelowski magnetofon stereo ''Hania'' miał dwie kratki na mikrofony, ale pod drugą było pusto :)
-
O widzę, że będzie czarna 17 także.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
..... Najpewniej wepchano obok siebie dwa elektretowe mikrofony ogólne za centów dziesięć. I tak nie ma co narzekać, bo np. peerelowski magnetofon stereo ''Hania'' miał dwie kratki na mikrofony, ale pod drugą było pusto :)
Co bedzie juz zupelnym odjazdem, bo jak inaczej nazwac sytuacje, kiedy "sfiatowy wiodacy" producent dyktafonow wklada beleco w aparat za $1k...
Wez mnie burz moich wspomnien... mialem Hanne na wlasnosc przez ladnych pare lat...... :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
O widzę, że będzie czarna 17 także.
Nie tylko 17 :)
http://www.43rumors.com/ft4-17mm-45m...come-in-black/
-
tak oglądam te zdjęcia tego nowego cacka i mam mieszane odczucia. Kilka drobiazgów na pewno na plus, ale rewolucja ta to nie jest a szkoda :/
-
Jeśli chodzi o wzornictwo, to nie można nic zarzucić. Fajne są te żetony z przodu i z tyłu. Wczoraj biletomat połknął moje 2 zł. Myślę o nich, gdy patrzę na te kółka w E-P5 :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jeśli chodzi o wzornictwo, to nie można nic zarzucić. Fajne są te żetony z przodu i z tyłu. Wczoraj biletomat połknął moje 2 zł. Myślę o nich, gdy patrzę na te kółka w E-P5 :D
Zadzwoń do Dobas'a. On już ma jakieś doświadczenia w opróżnianiu automatów wrzutowych :)
---
Wracając do tematu -Zastanawiam się, czy oprócz zmian w szacie zewnętrznej będzie miał we wnętrzu coś innowacyjnego? Coś czego do tej pory w Olympusach nie było... jęśli to ma być tylko OMD w innej obudowie, to chyba zacznę zbierać na x100s... Pewnie i tak wyjdzie taniej niż E-P5+17/1,8+wizjer...
a właśnie... wizjer... ciekawe czy powiększyli odległość punktu oka?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
anmael
No ładnie, teraz jak ja mam już srebrną 45...
A swoją drogą to ciekawe czy czarne 17mm i 45mm też będą droższe od swoich srebrnych wersji?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
anmael
Ciekawe czy będzie duża dopłata za lakier ;-) jak było w wypadku 12
-
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Ciekawe czy będzie duża dopłata za lakier ;-) jak było w wypadku 12
Oczywiście - czemu miało by być inaczej ?
Przecież muszą srebrne obiektywy rozebrać, pomalować i powtórnie poskładać... :mrgreen:
-
Podejrzewam, że czarna wersja będzie droższa, ale może niewiele.
Poza tym chyba ważne jest to, że będziemy mieli wybór koloru.
Canon swoich L nie oferuje w innym kolorze :)
Nikony też praktycznie możemy mieć w każdym kolorze, pod warunkiem, że jest to kolor czarny :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Nikony też praktycznie możemy mieć w każdym kolorze, pod warunkiem, że jest to kolor czarny :D
Kiedyś było inaczej:
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...kor_300mm.html
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...kor_400mm.html
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...kor_500mm.html
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...kor_600mm.html
Ale chyba nie sprzedawały się na tyle dobrze żeby to kontynuować... ;-)
-
Jedna premiera za nami toteraz czekamy na kolejna ,)
W temacie nowego OMD poki co raczej nic odkrywczego...
VF4 (ciekawe czy bedzie jakos ulepszany jak w przypadku E-M5 i VF2)
PDAF (hybryda?)
-
Bo co by tu ulepszać ;-)
A tak naprawdę to dopiero nowa matryca wniesie naprawdę coś nowego (a czy lepszego ?), no może migawka 1/8000. Reszta (wizjer, może szybszy minimalnie AF, to usprawnienia jedynie obsługi, czyli ewolucja nie rewolucja - jak to było z pokazaniem OM-D E-M5 i nowej matrycy).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Bo co by tu ulepszać ;-)
Obsługę (customy), współpracę z pecetem (zawodową - do studia), ogólnie pracę video (24/25, profile, manual audio ze wskaźnikiem wysterowania). Żywy kontakt z klientem, organizowanie szkoleń, ale nie przez specjalistów od sprzedaży, tylko ludzi z wiedzą foto/wideo i dorobkiem. Tworzenie wizerunku firmy poważnie zaangażowanej w potrzeby klienta. Podarowanie światu wreszcie tego 12-40.
Jest duży rynek profi dla takiego sprzętu, tylko foch każe go olać. Rzekłbym nawet, że to nie foch, a lekceważenie tak poważnej sprawy jak być albo nie być na rynku za parę lat. Patrzcie, co się stało z Panasem i Canonem po shackowaniu tego systemu przez ludków profi video.
Halo, zarząd, pieniądze leżą na ulicy! Do roboty!
-
12-40 ???
:)
Ciekawe, że ludzie muszą trzymać kciuki za szybką premierę korpusu by w końcu wyszło szkło :wink:\ Jeżeli to będzie "dedykowany kit" to ciekawe jak z ceną i jakością. W końcu na rynku już jest 12-35, który kosztuje niewiele mniej od body omd.
Chyba, że nagle okaże się, że z ceny jednak można zejść i też nieźle zarabiać :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zix
W końcu na rynku już jest 12-35, który kosztuje niewiele mniej od body omd.
Chyba raczej body E-M5 jest odrobinę tańsze od Panasonica 12-35/2.8
Zwłaszcza jeśli mówimy o normalnej wersji, a nie OEM.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zix
12-40 ???
:)
Ciekawe, że ludzie muszą trzymać kciuki za szybką premierę korpusu by w końcu wyszło szkło :wink:\ Jeżeli to będzie "dedykowany kit" to ciekawe jak z ceną i jakością. W końcu na rynku już jest 12-35, który kosztuje niewiele mniej od body omd.
Chyba, że nagle okaże się, że z ceny jednak można zejść i też nieźle zarabiać :wink:
Ja to bym się nawet nie obraził za światło 2.8-3.5 :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Ja to bym się nawet nie obraził za światło 2.8-3.5 :-)
Jeśli to będzie oddzielne szkło to jednak stałe 2.8. Jeśli kit to pewnie skończy się na 2.8-4.
Ciekawi mnie co olek zrobi z fazowymi detektorami na matrycy.
Czy będzie to oczekiwany kop dla starej szklarni, czy tylko wspomaganie C-AF.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Umarłem ze śmiechu. Gość podszedł na warsztatach do instruktora i zapytał, czemu ten przechodzi z Nikona na Olympusa. A ten odpowiedział, że dlatego, że przedstawiciel Olympusa powiedział mu, że następca OM-D będzie miał 15 EV dynamiki i w ogóle będzie na wypasie.
gietrzy, bierzesz udział w jakimś konkursie na najgłupszą plotkę?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Umarłem ze śmiechu.
Nie tylko Ty umierasz ze smiechu czytajac innych "mondrych"Jedni umieraja czytajac nas,a inni umieraja jak my ich czytamy.Ot netowi fachowcy.Pelno ich na kazdych forach,w kazdym kraju.:mrgreen:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
A czasu wam nie szkoda?
Napisał user, który ma na 15 tys. postów. ;)
-
-
Pojawiła się specyfikacja nowego korpusu E-M1 :
- DSLR-like design, similar to the E-M5 but with a larger grip that will contain an additional control dial on top
- Micro Four Thirds mount
- 16MP sensor
- 81 AF points
- 3″ tiltable LCD screen
- Electronic viewfinder with 2,300,000 pixels
- Max shutter: 1/8000
- 10 fps
- Built-in Wi-F
http://www.43rumors.com/ft3-first-olympus-e-m1-specs/
-
"larger grip" i wbudowany vf-4 - brzmi to ciekawego
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
- DSLR-like design, similar to the E-M5 but with a larger grip that will contain an additional control dial on top
- Max shutter: 1/8000
Taki E-P5 z VF-4 w powiększonym body OM-D. Byłoby super. Dorzucą jeszcze współpracę z ZD jak należy i przestaję narzekać* :)
*-nie dotyczy ceny :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Taki E-P5 z VF-4 w powiększonym body OM-D. Byłoby super. Dorzucą jeszcze współpracę z ZD jak należy i przestaję narzekać* :)
*-nie dotyczy ceny :wink:
E tam. Na cenę też nie będzie co narzekać. Będzie tańsze niż Fuji X-Pro1.
-
Dla mnie rozmiar body E-M5 jest ok.
Chyba, że chodzi o ten domyślny grip, to faktycznie mógłby być większy.
Zaś ten wbudowany mógłby mieć swój wybierak do ustalania punktu AF.