Zawsze można Exifa np. "przekleić" z jednej foty do składanki :)
Wersja do druku
ej, tylko po co to robić? I jak w ten sposób mieć RAW-a z dokładnie tym exifem?
Wytłumaczenie jest proste:
Kończy się rok, ziemia wykonała (prawie) cały kurs dookoła słońca i na finiszu okazuje się, że ma drobne opóźnienie. Wiec nadrabia, przyśpiesza aby "nadgonić" poślizg. Ewentualnie może być tak, że skorzystałem z trybu Live composite i zrobiłem ~240x10s klatek. Ten tryb jest idealny do startrailsów i fajerwerków. Dlaczego by ich nie połączyć na jednym zdjęciu? Firetrails(R) - tak nazwałem te zdjęcia :)
Zabawy z ogniem
281.
Załącznik 165672
282.
Załącznik 165673
283.
Załącznik 165674
Hej! Szafir, zrób coś! Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty szafir51. Ciekawe te fotki z ogniem.
Podobają mi się zdjęcia z ogniem zwłaszcza 282 kobieta z malowana twarzą.
Dziękuję :) Jest Łogień - jest impreza :)
Cytat:
Podobają mi się zdjęcia z ogniem zwłaszcza 282 kobieta z malowana twarzą.
W takim razie więcej kobiet z makijażem :)
284.
Załącznik 165878
285.
Załącznik 165879
286.
Załącznik 165880
widowisko Płonąca Wyspa, weekend otwarcia ESK 2016 Wrocław.
Piękne pokazy stworzone przez tancerzy ognia na wrocławskiej Wyspie Słodowej. Mimo mrozu frekwencja dopisała i ludzi było sporo. Szkoda tylko, że organizatorzy nie pomyśleli i sceny było prawie na poziomie ziemi przez co ciężko było cokolwiek zobaczyć.
Cześć,
259.mi się podoba, fajny kadr, taki spokój, kolejnych jesiennych kilka też mi przypadło do gustu za kolorystykę.
Zabawy z ogniem - nie podobają mi się, moim zdaniem słabe kadry statycznie, a same pomalowane twarze mi osobiście nie wystarczają.
pozdrawiam,
No to dolewam oliwy do ognia, zobaczymy co z tego wyjdzie :)
287.
Załącznik 166586
288.
Załącznik 166587
289.
Załącznik 166588
szkoda mi osobiście tego niebieskiego oświetlenia - gryzie mi się strasznie z ciepłym kolorem ognia
ostatnie malowanie symbolu nieskończoności (z racji na matematyczne zboczenie) podoba mi się najbardziej
ale tak jak pisałam światła przeszkadzają bo włażą wszędzie :(
a mi się właśnie spodobało zderzenie naturalnych kolorów płomieni i silnego światła reflektorów. Szkoda tylko, że za bardzo naświetliłem. Pierwszy raz robiłem zdjęcia w takich warunkach - dynamiczne oświetlenie sceniczne LED, buchające i migoczące płomienie, szybko poruszające się postacie i na dokładkę pełno dymu. Popełniłem masę błędów ale cieszę się, bo z każdego z nich płynie jakieś doświadczenie.
gulasz
mam jeszcze zdjęcia przy czerwonych reflektorach - tam nie ma takiego kontrastu świateł. Jutro poszukam.
dzięki wszystkim za odwiedziny i pozdrawiam
są i czerwone
290.
Załącznik 166635
291.
Załącznik 166636
292.
Załącznik 166637
Tak się głośno zastanawiam - dlaczego wątek jest jeszcze w dziale dla początkujących? :)
A powracając do zdjęć. Seria "zabawy z ogniem" - dobre kadry!
290 dobrze wyszło - najbardziej się podoba :)
Jednak portretówka niż szerokie kadry - bardziej przekonują mnie emocjonalne zbliżenia niż cały performance z dalszej perspektywy ; )
ano dlatego, że cały czas się uczę i "początkuję" z pewnymi zdjęciami - jak np. z tymi wyżej :)
A więc jednak czerwone :)
Właśnie zależy gdzie się stoi - na 12mm stałem stanowczo za daleko. 25mm obejmowało praktycznie całą scenę a 45mm pozwalało na ciekawe zbliżenia. Bardzo fajnie używało mi się zakresu ogniskowych obiektywu 45-150. Niestety przy f/5.6 i ogniskowych >100mm autofocus był bardzo kapryśny i czasami przez dłuższy czas nie był w stanie nic złapać. Przy tej przysłonie czasy migawki robiły się też stanowczo za długie dla tańczących postaci, nawet na ISO5000.
Nie mogłem się oprzeć:
293.
Załącznik 166674
293 zawieszeni w fotografii :-)
Miło mi poinformować, że wątek trafił do działu "Ocena zdjęć".
Gratuluję "awansu" a 293 podoba mi się bardzo :)
Dziękuję. Nie wiem tylko czy zdołam udźwignąć brzemię :) postaram się
Będzie lincz :) ?
Trochę zdjęć dla oddania atmosfery imprezy - mam nadzieję, że Was nie zanudzam
294. Zaczarowany las?
Załącznik 166745
295. Dla zmarzniętych. A można było zmarznąć, szczególnie jak się ubrało nieodpowiednio do pogody. Ponad 2h na mrozie bez rękawiczek spowodowało, że pod koniec stabilizacja ledwo dawała radę z moimi rozedrganymi rękami.
Załącznik 166744
296. Z archiwum X
Załącznik 166743
297. Via LCD. Dużo uniesionych w górę ekranów telefonów komórkowych. Raz była śmieszna sytuacja. Kilka metrów ode mnie pani filmowała przedstawienie trzymając telefon sztywno na wysokości piersi. Nie patrzyła na ekran telefonu, tylko na show. W pewnym momencie wyskoczył jej jakiś komunikat błędu. Stała tak z tym telefonem w bezruchu jeszcze z 5 min nieświadoma bezcelowości swoich wysiłków.
Załącznik 166742
Gratuluję awansu!
Zbliżenia w "zabawach z ogniem" najbardziej mi podchodzą, zwłaszcza 287.
Z ostatnich i tak najlepszy 293. ciekawie to uchwyciłeś.
Pozdrawiam
a dziękuję, dziękuję.
Świat stanął na głowie :)Cytat:
Z ostatnich i tak najlepszy 293. ciekawie to uchwyciłeś.
Pomnik Anonimowego Przechodnia:
298. Wersja pełna
Załącznik 167085
299. zbliżenie
Załącznik 167086
I jeszcze takie:
300.
Załącznik 167088
301. wersja cięta w pion - nie mogłem się zdecydować
Załącznik 167087
Mała zmiana klimatu
302. Wrocław, 14 lutego Most Zakochanych/Tumski/Katedralny *)
Załącznik 167595
*) niepotrzebne skreślić
To ten obwieszony kłódkami. Przymostowi sprzedawcy kłódek też mieli w ten dzień swoje święto :)
Bardzo fajnie wyszła wrocławska panorama :)
fajna panoramka :) ładne światełko miałeś
mam jeszcze wersję bez ptaków, ale z samolotem :)
302 a
Załącznik 167952
oraz dla porównania wersję z grudnia 2015 wykonaną deklem 9mm f/8
302 b
Załącznik 167951
Miałem taką myśl, żeby zrobić te kłódki w walę tynki. Ale uległem pod naporem nieograniczonej ilości par robiących sobie selfie na moście :) Przejście na drugą stronę było już sporym wyzwaniem a wszystkie kłódki były szczelnie zasłonięte zakochanymi i turystami.
Wygrzebałem stare zdjęcie, niestety dość marne. Do tematu z pewnością powrócę.
Załącznik 167962
Przy okazji poszukiwań tego zdjęcia wyszperałem coś takiego:
wersja krzywa - 303 a
Załącznik 167963
wersja prostowana - 303 b
Załącznik 167964
Wróć szybko, bo gdzieś czytałem, że któreś miasto musiało szybko kłódki likwidować, bo ciężar balustradę chciał oderwać.
wcale się nie dziwię. Inicjatywa nawet mi się na początku podobała - młode pary po ceremonii ślubnej we wrocławskiej katedrze wieszają na moście zakochanych symboliczną kłódkę z wygrawerowanymi imionami a kluczyk wrzucają do Odry. Niech i będzie taka nowa świecka tradycja.
Ale po chwili zaczęły się pojawiać przeróżne kłódki i kłódeczki "zakochanych" nastolatków, z nabazgranymi markerami inicjałami, głupimi napisami itp. Szczytem wszystkiego są stoiska sprzedawców, którzy za określoną kwotę sprzedadzą kłódeczkę i napiszą na niej co się chce.
Kłódek zrobiło się już tyle, że te mniejsze, starsze nikną pod naporem nowszych i większych. Większość ma starte napisy, jest brudna i zardzewiała. I tak ciekawy pomysł zderzył się z walentynkową komercją.
ej, napisałem przecież - panoramy Ostrowa Tumskiego są składane z Samyanga 12mm :)
Deklem robiłem zdjęcie 303, o które wyżej pytałeś. Wersja 303 b to wynik prostowania doskonałym programem Anglerfish naszego forumowego kolegi ajt.