Bo to ciotka Harry Potera.:-D
---------- Post dodany o 22:49 ---------- Poprzedni post był o 22:48 ----------
Że tak powiem czekam na i obserwuję. :-D
Wersja do druku
To może być historyczne zdjęcie :) Niedługo ma ich nie być
154.
A teraz obiecana relacja z Gdańska. Mało czasu, dużo zdjęć, dopiero teraz można się nacieszyć :)
>>ZAPRASZAM<<
Wspaniała wycieczka, prawdziwy Cicerone z Ciebie. Serdecznie Was pozdrawiam, bo zakładam, że bez Żoneczki się nie włóczyłeś :)
Dobrze Jasiu zakładasz :)
Bardzo wszystkim dziękuję
Gdansk czy Krakow? Krakow czy Gdansk? Zawsze mam dylemat ktore z tych miast bardziej mi sie podoba. Patrzac na Twoje pikene widokowki z Gdanska Bodzio, jeszcze trudniej bedzie mi sie zdecydowac. :-P
Pozdrawiam .
Świetne te szerokie zdjęcia z Bardejova, szczególnie 146, 147, 148.
Relacja z Gdańska również ciekawie się zapowiada. Jeszcze, jeszcze, jeszcze... :grin:
Bardzo ładny fotograficzny spacer. Najbardziej podoba mi się piąte zdjęcie z kamienicą "sikającą" na żółto :)
Miło wiedzieć, że to tylko pierwsza część relacji.
Świetne fotki Boguś, Bardejow, Gdańsk.
Focisz jak expert forumowy:grin:.
Witajcie i dziękuję za odwiedziny :)
Obiecana część II
>>ZAPRASZAM<<
Koleś ze skrzypcami jakoś dziwnie na Ciebie spogląda. :-)
Foty ekstra. :-D
Ech, przez Ciebie tylko coraz bardziej żal, że tak dawno w Gdańsku nie byłem...
Dobrze, że będzie jeszcze jedna część :)
Ciekaw jestem jakie miałeś buty i sznurówki? Wiem, że to głupie pytanie, ale na zdjęciu z dwoma fotografami widać, że w Gdańsku to chyba trzeba mieć jakieś odjechane :)
I jeszcze zauważyłem, że Łódź wzorowała się czasem na Gdańsku - mam wrażenie, że budowniczy tego: https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1352396306 miał przed oczyma słynnego żurawia z Gdańska. I pewnie miało być pięknie, a wyszło jak zwykle...
Ładne światełko miałeś podczas tego spaceru.
Pozdr
Świetna "robota" Bodzio.
Szczególnie druga część - GIT - nic dodać, nic ująć :)
Pozdrawiam.
Aż tak źle nie będzie. Dźwigi nie znikną z panoramy miasta. Część nadal pracuje i pewnie jeszcze długo będzie. A i miasto troszczy się aby nie zniknęły na zawsze :D
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmias...__Zeby_go.html
Pojechałem dzisiaj do Sromowców Niżnych. Nic tam nie ma. Droga, chałupy, hotel w którym chlanie odchodziło i Trzy korony.
Po drugiej stronie Dunajca co kawałem Potraviny i słynny Červený Kláštor. Zamknięty niestety - po sezonie, jak u nas.
155.
156.
157.
158.
159.
160.
Ciekawie masz w okolicy, ładne zdjęcia :)
Co do mostu :roll:
Nie wiem, czy masz tam okazję wrócić. Tak sobie myślę, że mógłbyś podejść trochę bliżej (do miejsca "zakotwiczenia" want), zadrzeć aparat do góry i złapać w kadrze wanty i górny fragment pylonu, na tle nieba.
Ciekawe, czy to by było to, o czym myślę. :roll:.
Tez sie dziwie.Jak ja bym te Sromowe nizinne odwiedzal to tylko z zadartym aparatem.No chyba,ze nie byl sam to i poszalec nie wypadalo.:-P:mrgreen:
:-D :-D :-D
Ale most jest komórkowy. :-)
Nie byłem sam. Zawiozłem szefową na naradę -Miałem trochę czasu na spacer.
Do Sromowców mam 108 km, więc będę jak mi odwali, ale o moście zapamiętałem. Zrobię.
==edit==
na sugestię coś zmieniłem :D
Obiecałem cz. III z Gdańska, pt. "Bursztyn", albo moooooże "Amber", a że kolor taki fajny to "Amber Gold" :mrgreen:
No nic, jutro będzie o Polskim Bałtyckim złocie, a teraz zajawka...
Na powyższym zdjęciu to nie bursztyn, to bryła kalafonii.
Obydwa produkty powstają z żywicy, z tym że kalafonia sztucznie - ekstrakcja przy pomocy gorącej pary wodnej, a bursztyn powstał "kilka" lat temu - w okresach trzecio i czwartorzędowych.
Różne są bursztyny> Od całkowicie przezroczystych, poprzez mleczne, opalizujące, do całkiem ciemnych.
A używa się go tak w jubilerstwie jak i w chemii, a nawet farmacji.
>>ZAPRASZAM<<
Ładne. Widzę, że prawdziwą bursztynową komnatę znalazłeś...
Pozdr
Nie nooooo OKAZ masakra. Bodzip świetne ostatnie foty.
156 mój wybór
Sam, ze sobą sam. Nie mogę zrobić sobie wędrówki po Gorlicach z forumowiczem :cry: szkoda.
W Gdańsku i na Śląsku to dobrze mają
Gorlice nocą. Rynek i uliczki po rewitalizacji.
...ludzie są wściekli.
161. Załącznik 75443 162. Załącznik 75444 163. Załącznik 75445 164. Załącznik 75446 165. Załącznik 75447
to się nazywa: budowanie napięcia...:)
Też jestem ciekaw co straszy w Gorlicach bo na zdjeciach ładne miasteczko. Twoja relacja z Gdańska podoba mi się - szczególnie że 5 lat tam spędziłem a i wielu znajomych mam. Pozdrawiam
A ja obserwuję. :-)
Wspominałem wczoraj, że mieszkańcy są wściekli.
Poszły na rewitalizację ciężkie pieniądze. Co gryzie - beton, płyta, kamień. Żadnego jakiegoś ładnego elementu zdobniczego. Była kiedyś fontanna tzw. "Tereska". Usunięto.
Mamy za to dwie fontanny. jedna na środku płyty rynku tak zrobiona, że podmywa piaskowcowe kamienie wykładziny i rynek zaczął się zapadać. Wyłączyli na amen. Druga, to ta na zdjęciu 168. Blok z czarnego granitu i 4 ciurkające strumyczki. Woda też się rozpryskuje i płyty się zapadają.
Ostatnio na Wszystkich Świętych niektórzy stawiali tam znicze i ochrzcili toto jako grobowiec burmistrza. :mrgreen:
166. Załącznik 75512 167. Załącznik 75513 168. Załącznik 75514 169. Załącznik 75515
Ostatnio modne takie inwestycje są. Urzędnicy miejscy chcą się wykazać, byle się wykazać. Niestety nie dba się o spójność wizerunku miasta. U nas to samo:
Bytom - zamiast rynku mamy plac czerwony, całe centrum to stare kamienice, a na środku staje szklany moloch - Agora
Tarnowskie Góry - obok zabytkowego kościoła ewangielickiego na rynku staje (praktycznie przyklejony do niego) budynek biurowo-handlowy ze szkła, stali i betonu, który pasuje w tym miejscu jak mięść do nosa.
Polityka zaczyna górować nad fotografią ? Gmach opery wiedeńskiej też nie zachwycił obecnych na jej otwarciu. Może trzeba czasu aby się oswoić ze zmianami?
PS. A fotki Bodzip masz prima sort!
ktoś dał , ktoś wziął.... Ktoś chciał, ktoś się zgodził.... wszyscy zadoooowoooleniiii :grin: A my szaraczki.... kogo obchodzi nasze zdanie.
Boguś fotki bardzo fajne a i Twoje miasteczko też ma swój urok. A na beztalencia intelektualne to my nic nie poradzimy, chyba żeby ich w kosmos wysłać:grin:
Jeśli kiedykolwiek udało by mi się tam dojechać, to ustawię tam całą zgrzewkę zniczy ku chwale twórcy. :-)
Śliczny ten katafalk tam macie. :-D