Dzięki za odpowiedź. Czy jest jakiś dowód zakupu (paragon) skoro nie było faktury? Czy gwarancja jest podbita?Cytat:
Zamieszczone przez pafcio
Wersja do druku
Dzięki za odpowiedź. Czy jest jakiś dowód zakupu (paragon) skoro nie było faktury? Czy gwarancja jest podbita?Cytat:
o, dzieki, to już coś ! bardzo ladne foto
E330 sRGB 70mm f4 1/125 iso 160 Zdjęcie bez zadnych ingerencji, jedynie zmiejszyłem jego rozmiar. Odległośc ok 2m. Oświetlenie - jedna żarówka energooszczędna (ok60W) i włączony telewizor.
sposób dystrybucji tego obiektywu to jakaś ogromna pomyłka!
Sam czekałem na niego 2 miesiące. Nie jestem przekonany do kupowania takiego sprzętu przez neta więc czekałem jak głupi.
Gdy dostałem obiektyw, od razu zwróciłem uwagę na to, że ten który trzymam w ręku wygląda inaczej niż ten prezentowany na zdjęciach w większości sklepów.
Zastanawiam się jaka może być tego przyczyna? Czy najpierw wyprodukowali jedną partię a później zmienili fabrykę i robią już trochę inne obiektywy?
Tutaj są zdjęcia dwóch wersji tego samego obiektywu:
http://www.partner.olympus.pl/pro/100/E-3/EZ-7030.jpg - strona OLYMPUSA
http://www.pbase.com/equipment/image/81270888 - jakaś inna strona, ja mam właśnie taką wersję...
...jestem sam, czy jest nas wielu?
Nie widzę różnicy.Cytat:
Zamieszczone przez robko
Ten Twój jest japoński?
roznice sa widoczne, z tyłu przy mocowaniu jest dluzszy tubus i z przodu - widac wiekszy skos obudowy, parametry te same, wiec chyba bez znaczenia dla samej optyki?
są podobne ale nie takie same, niewiem jak to wyjaśnić :?
Ja mam ten sam, co na stronie pbase. Made in Japan.
Mój jest dokłdnie taki sam. Made in Japan. Dodatkowo ma zaje....tą naklejkę 140-600mm equiv. :)Cytat:
Mój już nie ma - od razu się jej pozbyłem :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Avalon
Dzięki za info, wiem gdzie nie pytać :roll: , ciekawe po ile jest w MM w Auchanie.Cytat:
Zamieszczone przez Prysiu
...obiektyw oczywiście MADE IN JAPAN, naklejka też jest :)
W zasadzie wszystko z nim ok. Trochę ciężko się zdejmuje osłonę przeciw słoneczną, ale już ktoś pisał o podobnym problemie więc zakładam, że ten typ tak ma.
Ciekawy jest jednak fakt, że jest różnica no i dlaczego jest taka różnica...
...ale nie ma sobie co głowy zaprzątać takimi drobiazgami, większym problemem jest brak słońca i drżąca ręka :)
Mój też taki jak ten ze strony pbase.com. Może ten ze strony Olympusa to nowszy model?
Też posiadam taki jak na stronie pbase.
A jaki macie firmware w tych obiektywach? Próbowaliście wgrać 1.1?
P.S. Porównanie ZD 70-300 i Sigmy 135-400:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=26653028
Mnie się udało wgrać firmware 1.1.
W moim osłona zakładała się bardzo lekko i tak samo zdejmowała.Mimo to trzymała się pewnie i bez żadnych luzów.Na początku tez miałem z tym problem.Nalezy popróbować delikatnie i z wyczuciem a z pewnoscią da się załozyc lekko i bez problemow.Cytat:
Zamieszczone przez robko
Tak - bez problemu.Cytat:
Zamieszczone przez wido
Tak z czystej ciekawości, jakby się komuś chciało, to może napisać (albo zdjęcie wkleić) ile się ten obiektyw wysuwa przy 300mm? :-)
z max wysunietym tubusem = ok 21-22 cm.(bez osłony p.słonecznej)Cytat:
Zamieszczone przez Wesoły Miś
Jest jakas poprawa? Pytam bo niestety jakos mój komp nie widzi E1. Miałem juz kiedys podobny problem jak robiłem aktualizację, ale wtedy pomogło zainstalowanie na nowo sterowników. Tym razem nic nie pomaga. Zdjęcia spoko można zgrać, ale po przestawieniu menu aparatu na "control" uparcie krzyczy że nie widzi aparatu i żeby sprawdzic połaczenie oraz spróbowac ponownie. Macie jakies pomysły lub sugestie ?Cytat:
Żeby zaktualizować firmware trzeba ustawić Storage a nie Control, przynajmniej tak jest w E-500.Cytat:
Zamieszczone przez Avalon
zauwazylem ze na stronie polskiej jest z wezszym przodem, a na stronie USA jest szerszy; moze byly modele wczesniejsze w stanach i pozniejsze na europeCytat:
Zamieszczone przez robko
Test
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/le...2/06/7913.html
Cena w USA $354 :shock:
Amazon.com: Olympus Zuiko 70-300mm f/4.0-5.6 ED Lens for Olympus and Panasonic Standard Four Thirds Digital SLR Cameras: Camera & Photo@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/31JwhnchMbL.@@AMEPARAM@@31JwhnchMbL
Czy mi sie wydaje, że na pełnej dziurze jest mydełko?Cytat:
Zamieszczone przez C+
Najbardziej na 300mm.
Może jutro wrzucę jakiś bardzo amatorski test, jak wypali pogoda. :razz:
Już kupiłaś?? Testuj, testuj, bo mi też chodzi po głowie to szkło :)Cytat:
Zamieszczone przez Mysikrólik
Odpowiednia praca przysłoną i nie jest źle :)Cytat:
Zamieszczone przez rocco
Poszłam do sklepu i powiedziałam, że kupię to szkło, ale nie w tej drogiej cenie... :mrgreen: czasem dobrze być kobietą :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez salvadhor
Szkoda, że nie powiedziałaś, wzięłabyś i dla mnie :) (nie musiałabyś im przecież mówić, że nie jestem kobietą).Cytat:
Zamieszczone przez Mysikrólik
Pytanie do posiadaczy 70-300:
Czy w trybie MF można bez problemu ustawić ostrość?
Pytam, ponieważ z tego, co przeczytałem na sieci, wynika, że jest trochę problemów z tym obiektywem w trybie MF (zbyt duże skoki uniemożliwiają poprawne ustawienie ostrości i według Olympusa wymaga to naprawy, przez co obiektywy są odsyłane do serwisu).
Niezła, ale biorąc pod uwagę że obiektywy sa kupowane i wysyłane z USA gdzie cena jest sporo nizsza niz u nas i na dodatek $ jest słaby to wielkiej rewelacji nie ma.Cytat:
Zamieszczone przez budda
MF działa bez kłopotu i naprawdę mozna ostrzyć z ok 1 metra. (przynajmniej w moim obiektywie jest ok)
To zależy do czego w danej chwili używasz tego obiektywu. Ja zauważyłem to o czym piszesz (duży skok) ale przy ekstremalnej zabawie makro z podpiętym konwerterem lub drugim obiektywem.Cytat:
Zamieszczone przez wido
Ale:
- proszę mojego spostrzeżenia nie traktować jak wyroczni, bo jest to jedyne szkło z długą ogniskową które posiadam i w związku z tym brak mi porównania czy inne (np. 50-200, 300mm) tak mają czy nie.
- moje doświadczenie w MF (ze względu na wadę wzroku) jest niewielkie i na razie efekty ze szkłami manualnymi - mierne. Jak dojdzie matówka to sprawdzę ten obiektyw pod tym kątem.
- Przy obecnej pogodzie większym problemem przy ostrzeniu są poruszenia całego zestawu niż duży skok silniczka.
Uwzględnij, że jest tylko roczna gwarancja. Coś za coś. Z wysyłką wychodzi prawie 1200 zł. Ja swój nabyłam 100zł drożej normalnie w sklepie stacjonarnym, z dwuletnią gwarancją.Cytat:
Zamieszczone przez budda
Co do skoku to nie zauważyłam jakichś wielkich błędów, a mam porównanie z bardzo precyzyjnym Sonnarem. Przeskok owszem jest, ale na pewno nie jest to dla mnie jakaś wada wielka, bo akurat przy 300mm to zamierzam używać AF. Wypowiadam się jednak za siebie.
Przepraszam, że post pod postem, ale mi zawiesza, jak chcę swój edytować. :oops:
Skromny amatorski teścik:
70-300mm w domowych pieleszach :oops:
z Panem Jeżykiem w roli modela. :mrgreen:
Parametry wspólne:
Zdjęcia w pomieszczeniu, górne światło, statyw, ISO 100, JPEGi nie obrabiane - tylko pomniejszone i wyostrzone 1 raz na całości po zmniejszeniu, body E-500, punkt AF lewy (z trzech do wyboru).
70mm | f/4.5 F 1"
150mm | f/4.5 F 1"
300mm | f/5.6 F 1/1.3
a)
b) wycinek nie zmodyfikowany:
piekny i obiecujacy tescik ;)
Jeśli lubicie amatorskie teściki, to podrzucam mój sprzed paru dni - udało mi się wyskoczyć w las :)
Sprzęt: E-510, ZD 70-300, statyw a'la badziew
Obróbka: Pełna klatka, Resize w IrfanView do 800x600 ze standardowym wyostrzeniem, zapisałem z oryginalnymi EXIFami
70mm
150mm (poruszyłem i trochę nieostre)
200mm (w exifie zapisało że 190mm ale ja ustawiałem na 200)
300mm
domadm:
od razu widać masakryczną różnicę, dla której warto zamienić 40-150 na 70-300. potem potrzeba tylko światła...
taa, ten obiektyw bardzo lubi światło, aczkolwiek powyższe fotki zrobiłem kiedy niebo było zachmurzone i jak widać jest to nadrobione przez iso 400 i czasy od 1/80s dla 70mm do 1/30s dla 300mm!
W tym roku wielu z nas z podwójną tęsknotą czeka na wiosenne słońce :)
Coś mi tu nie pasowało, więc sprawdziłem EXIF. To zdjęcie niby przy 150mm zostało zrobione przy 100mm.