Patrząc na Twoją stopkę się zastanawiam po co Ci zamiennik BLS-5? Masz przecież BLS-1, one pasują do E-PL2, odwrotnie czyli BLS-5 do E-4xx niestety już nie.
Wersja do druku
Witam.
Pen już jest, tylko odzwyczaiłem się od kadrowania przez ekran lcd /a jest dobrej jakośći/. Który wizjer polecacie do E-PL2:?: Jaka jest jakość "obrazka" w FV-2:?: Jakieś wrażenia itd...
jak dostanę to Ci powiem, ale to pewnie już wrócisz z wojaży
Nie mniej wizjer ma 1.44 mln pikseli. Ponoć to jest 800x600 x3
A czy nie ma smużenia nie wiem
Wcale nie najgorszy jest ten wizjer. Wyraźny, smużenia ani opóźnień nie zauważyłem, wielkością jest podobny do tego z E-3/E-5. Widać, że to wizjer elektroniczny - coś w nim jednak jest, co nie pozwala o tym zapomnieć (może jasność obrazu, piksele albo jakieś migotanie, które trudno zauważyć, ale podświadomie jest odbierane). Byłby OK, gdyby ciut go zmniejszyli i zeszli z ceny.
Obowiazkowo muszla oslaniajaca na ten wizier, bo bez tego w sloneczne dni jest ciezko...
pozdrawiam serdecznie
Janek
Wielkie dzięki za zainteresowanie i podpowiedzi
VF-1 to wizjer optyczny o kącie widzenia takim jak nalesnik ZD 17mm więc IMHO do niego dedykowanym
VF-2 to wizjer elektroniczny o kącie widzenia takim jak zapięty obiektyw ;) reszta napisana powyżej
I jestem po 2 dniach testów FL-20.
Wahałem sie pomiędzy 14 a 20. I wygrała 'kasa'. Zakupiłem 20 za 120zł. z wysyłką + futerał ICAM za 15zł i jest komplet na wyjazd. Bardzo duża różnica na + w stosunku do wbudowanej lampy. Lampka w E-PL2 do "wypalaczy oczu" nie należy, ale jest fajnie wkomponowanym dodatkiem. Ogólnie moim zdaniem Pen z FL-20 prezentuje się bardzo fajnie /ładniej niż z 14:)/ ale o gustach się nie dyskutuje:wink:
Testowalem rozne lampy, zostalem przy FL-36R do dzis.
Mala, poreczna i umozliwia odbicie od sufitu\scian, nalozenie STOFEN, Lightsphere i innych wynalazkow wedle potrzeb :wink:
Może to, że AF w duecie E-PL2 + 14-54mm w wersji pierwszej po prostu nie działa.
Znaczy silnik pracuje, aparat coś tam próbuje ustawić, ale na S-AF za nic nie trafia gdzie powinien.
Mam nadzieję, że miałem po prostu kiepski egzemplarz E-PL2 w rękach na Targach WF w Łodzi,
bo skuteczność w trafianiu AF zestawu E-PL2 mmf-1 14-54mm I była co najwyżej na poziomie 10%
Fl-20 dobrze wygląda z PENami, ale fakt - FL-36/R rządzi i taki zestaw każdemu polecam.
Na E-xxx nie za mały, na Pena nei za wielki. Na załączonym zdjęciu mamy E-PL1 z FL-36R:
No chyba nie:?: nawet w instrukcji E-PL2 jest napisane, że FL-20 współpracuje z TTL i Automatyką, oraz manualem
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jerry ogólnie jestem za 36, ale jak mnie goni czas i pomijając normalne życie z dwójką dzieci, kredytami, opłatami i zakupem E-PL2 oraz wycieczki za gotówkę, wybrałem FL-20 za 120zł.:wink:
Pewnie Marek!
Nie od razu Krakow zbudowano!
Kiedys na pewno nadejdzie czas, kiedy bedziesz sie zastanawial, czy zmienic korpus, czy dokupic szklo, czy zmienic lampe :wink:
Hej
Czy warto dopłacać do e-pl2 około 400-500zł? Udało mi się wyczytać następujące różnice:
- lepszy LCD (3 cale no i 460tys vs 230 tys punktów
- lepsza migawka - do 1/4000 sekundy vs 1/2000 - to fakt ważne.
- Iso - 200-6400 vs 100-3200 - jak dla mnie isttniejsze jest iso 100
- port akcesorów w e-pl2 - pszczółka maja LED, PenPal itp
- nowy silnik dodawany do KITa
- lepszy bracketing.
Hmm mnie ta lista nie przekonuje... ponoć jest nowa matryca...
Czy ktoś z Was odnotował zauważalne różnice w DR i szumach? W teście dpreview nie widzę ich.
Czy ktoś z Was wie o różnicach jeśli chodzi o szybkość AF?
Dla mnie te dwie ostatnie rzeczy są najistotniejsze akurat.
Wg mnie za mało plusów dodatnich, aby dopłacać.
Jeśli już czujesz ciąg na zmianę body, to poczekaj na nowszy model pena.
Iwo, zapomniałeś o najważniejszej różnicy: EP-L1 nie ma kółka do ustawiania parametrów ekspozycji, wszystko robisz guzikami. Uciążliwe to jak cholera. W E-PL2 jest już normalnie.
Jeśli to kółko jest to samo co E-P2 to jest to porażka.
Unikam go jak ognia, przestawiłem się na rolkę.
Dla mnie kółko w E-PL2 to żadna przewaga nad E-PL1 :-(
Obraz z E-PL2 podobał mi się ale nie używałem E-PL1,
gdyby nie brak rolki to bym już kupił.
Iwo,
popieram w calej rozciaglosci, przypomina mi sie pogon za kroliczkiem i czekanie na cud.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Za różnicę w cenie - 500 zł mógłbyś kupić fajny obiektyw takumar 50/1.4...np.
witam tez się skłaniam ku sprzedaży e-520 tylko kto kupi również chciałbym wymienić na pena podobno to przyszłość e systemu:esystem2:
Witam.
Jaki czas ustawić do wyzwalania lampy błyskowej /długość błysku/ 1/60 czy może 1/40 ? rozumiem, że im dłuższy czas to robi się błysk na tzw. 2 kurtynę ?
X-Sync, także ile i z czym to się...:oops:
Chodzi mi konkretnie o duet E-PL2 i FL-20.
Jutro w nocy wylot do ciepłych krajów, fotki oczywiście będą, a lampy nie są moją mocna stroną:wink:
Wielkie dzięki za wytłumaczenie po chłopsku /bez wykresów, bo się pogubię:grin:/
Pozdrawiam
Pomożecie:cry: Pomożemy:wink: Post wyżej
Spróbujemy ;)
1. FL-20 imho nie jest kompatybilna z E-PL2 czytaj nie działają korekcje błysku (FEC).
2.Spróbujmy z Canona, jak ktoś zauważy błąd to poproszę o poprawkę:
- fotki ludzi wewnątrz
M, 1/30, ISO 800, f/zależy od szkła nie wychodź poza 5.6, WB=flash, FL-20 na auto, odległość od modela na pierwszym planie minimum 1m (ta lampa wali po oczach; odpadają szkła z ogniskową poniżej 17mm ;)), RAW+jpg
- fotki ludzi na zewnątrz/ na dworze/ na polu
M, 1/180 lub dłuższy (czyli 1/160, 1/125, 1/100 itd., nie krótszy czyli 1/200, 1/250, 1/320 bo synchronizacja działa tylko do 1/180), ISO inne niż auto iso, AWB, RAW+jpg, f/zależy od szkła nie wychodź poza 5.6
fotki ludzi w ruchu na zewnątrz/ na dworze/ na polu
Tv, 1/320-1/500, f/jak najniższa wartość, ISO wg. zastanego , AWB, RAW+jpg, brak lampy
Chodzi chyba o to, że a trybach automatycznych i półautomatycznych (oprócz priorytetu migawki) po podpięciu lampy czas ekspozycji w Olku zawsze przyjmował jakąś stałą wartość, bez względu na warunki oświetleniowe, zastosowane iso czy przysłonę. Była to właśnie 1/40 s, o ile mnie pamięć nie myli, i zmieniało się to na 1/60 s chyba tylko przy dłuższych ogniskowych. Mogłem coś pokiełbasić, ale jakieś stałe czasy były na pewno, bo bardzo mnie to zawsze dziwiło, czemu szybkość migawki się nie zmienia wraz ze zmianą oświetlenia i innych parametrów ekspozycji.
A błysk na drugą kurtynę to coś zupełnie innego. Ustawiasz sobie tę opcję w lampie i/lub w menu aparatu.
Marek, jak lampa nie jest Twoją mocną stroną to ją sobie podaruj.
Fotki na zewnątrz rób tak aby buzie były doświetlone słońcem.
Do fotek wewnątrz pomieszczeń staraj się znaleźć jakieś podparcie, ściana, murek, gablota, mebel i rób na długich czasach - proś tylko modela o nieruszanie się nadmierne. Jeśli nie ma modela to tym bardziej długi czas Cie nie powinien martwić. Masz stabilizację więc bedzie spoko.
Fotki po zmierzchu i w nocy - daj sobie spokój z fotkami i pij drinki (zakładam że wyjazd w ciepłe kraje jest wakacyjny).
Jeśli już musisz użyć lampy to ogranicz się do dwóch sytuacji:
- fotki po zmierzchu i w nocy - ustaw tryb M, czas około 1/30, tryb lampy TTL lub automatyka wew. lampy, wyzwalanie na drugą kurtynę, przysłona całkowicie otwarta, ISO takie aby coś wychodziło z zastanym światłem. Możesz się ratować programem tematycznym "portret nocny" czy coś takiego.
- doświetlanie postaci przy fotkach pod słońce - tu aparat ustaw w tryb A, przysłona od pełnej dziury do 5,6 w zależności od potrzeb, tryb lampy FP-TTL czyli automatyka TTL z krótkimi czasami naświetlania (mam nadzieję że FL-20 ma taki tryb - piszę na podstawie doświadczeń FL-50), w aparacie ustaw aby lampa odpalała zawsze (czyli symbol błyskawicy bez niczego). Zawsze możesz się ratować programem tematycznym "fotki pod słońce" - powinien być takowy na 100%.
Strona 106 instrukcji EPL2
http://resources.olympus-europa.com/..._Manual_PL.pdf