również potwierdzam, że obudowa nexa jest jednak bardziej masywna i sprawia wrażenie mocniejszej niż olek czy panas.
Wersja do druku
również potwierdzam, że obudowa nexa jest jednak bardziej masywna i sprawia wrażenie mocniejszej niż olek czy panas.
Od GF1? Od Ep-1/2? :lol:
Chyba nigdy nie trzymałeś tych aparatów
snuffi a wyobraś sobie że bawiłem się nex 5 olympusem ep1 ep2 epl1 i panasam gf1 i sony ma najlepszą obudowę ma najwygodniejszy grip i jest dobrze spasowan a oly ep1/2 epl1 plastik owinięty blachą ;))) panas brak wygodnego uchwytu płaski jak decha nie ma za co trzymać a ci co zazdroszczą że sony jest lepsze od micro3/4 to zawsze coś napiszą żeby ich olek lub panas był lepszy:)))) czysta zazdrość i nie obiektywność tylko klapki na oczach
jak byś się dowiedział dokładniej to byś wiedział że w sony do obudowy z stopu magnezu jest wiele części przymocowane i jest to szkielet aparatu a oli to obudowa plastikowa do której są wnętrzności przymocowane i założona na to blach dla efektowniejszego wyglądu i ani oly ani panas nie ma wygodnego gripa o tym zapomniałeś wspomnieć ;)))
Nie stwierdziłem, że Olek jest w czymkolwiek lepszy. Stwierdziłem tylko, że materiały, z jakich został wykonany Sony, pozostawiają nieco do życzenia. Mogę to napisać na każdym innym forum.
Może... Ktoś inny mógłby stwierdzić, że w sam raz ;)
Może... Ktoś inny mógłby stwierdzić, że w sam raz ;)[/QUOTE]
a i owszem ale może do łopaty, bo na pewno nie do nexa
ja nie mam małej ręki a mi się bardzo wygodnie go trzymało może miałeś podpięty obiektyw Canon EF 1200 mm f/5.6 L USM
Ehtem, skad wiesz ze oli to plastik z blacha a sony to magnez? Widziales przekroje? Ja widzialem, wszystkie olki sa z alu plus panele z stali polerowanej/alu/tworzywa. Na temat ergonomi lepiej nie mowic bo fotografowanie nexem z kitem ciezszym niz body w pozycji zombi. Jak bym potrzebowal duzego gripa to bym kupil gh1/g2
Wyklikane z mobilka
Umówmy się jakość wykonania tu i tu jest ok. Nie ma sensu przerzucać się tekstami w stylu, a bo coś owinięte plastikiem czy blachą, albo o tym, że ktoś kto sprzedaje to i tamto powiedział, że to jest takie i owakie i ja to opisze na każdym forum jak będzie trzeba.
Każdy z tych aparatów jest tak zbudowany, że spokojnie wytrzyma normalne użytkowanie. Bez przesady.
Jednemu pasuje deska panasa, a innemu wypada z rąk wszystko mniejsze od 1Ds.
Jak widac po tescie optycznych nex slabo wytrzymuje normalne uzytkowanie
Wyklikane z mobilka
Może i jest taki badziewny ;-)? NEX'a 5 w ręku nie miałem. Może on na potęgę się obciera i obija.
W takim razie witamy cie Tomaszu76k7 - ukryty pracowniku firmy od PlayStation:P Co do obiektywnosci testu - poprostu za malo zaplaciliscie :P
Wyklikane z mobilka
Moim zdaniem test jest bardzo udany. Ciekawszy niz na fotopolis bo więcej jest bezpośrednich porównań do m4/3. A znowu widzę , że ktoś znalazł agenta sony. Ja juz za agenta i marketingowca sony dostałem bana ;-) i potępienie. Widać bardzo łatwo zostać tu agentem sony. Dobrze mieć towarzystwo. Pozdrawiam
Ja jako nie agent popełniłem test tego aparatu jakieś dwa i pół miesiąca temu. http://fotofanklub.pl/index.php?opti...aty&Itemid=166
Poważnie? Ten test akurat jest wg mnie bardzo pozytywny. Jak chyba wszystkie lub większość testów. Ale może akurat różne opinie i strony czytamy. Także nie przesądzam. Zwłaszcza na tak wysokim poziomie ogólności. Jestem bliższy opinii, że ludzie mówią i piszą różnie. Jak ktoś używa to raczej chwali. Zresztą sam aparat jak każdy inny ma zalety i wady. Każdy sobie sam wybiera co mu się podoba. Ja widzę akurat sporo zalet ale przecież też wady.
Endzi, co Cie sprowadza na to forum? Sadzac po histroii Twoich postow - ciekawiej by Ci sie rozmawialo na forum KM.
Nie to zebym Cie wyrzucal, ale jest tu na forum sporo ludzi od ktorych mozna sie czegos dowiedziec na temat Olympusa, Panasonica, 43, u43.
Twoje jednostronne peany na temat Sony nie wnosza wiele na tym forum. Jak pare osob Ci pokazalo brak wiedzy, spojnosci, pamietaniu o fotografii w calym sprzetowym zamecie, troche spusciles z tonu.
Chodzi mi o to, ze jesli w obszarze Twoich zainteresowan sa produkty Sony - to naprawde na forum KM wiecej sie dowiesz.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Naprawde polecam forum KM. Oni wiedza wiecej, niz my tutaj na temat Sony.
O...Jerry_R, zaraz będzie jatka. A ... no ... ten ... to jest wątek o NEX ;-). Poza tym wcale nie łatwo wypisać sie z forum:grin:
Ja jako posiadacz nex powiem tak: zanim kupiłem nexa 3 moim pierwszym typem był pen e-pl1. Wybrałem się więc do sklepu, po wcześniejszym przeczytaniu testów i opinii: na plus ciągnęło mnie do tego aparatu to, że posiada stabilizację w korpusie oraz ma więcej przycisków na obudowie (oczywiście ma więcej zalet, ale te dwie były kluczowe w porównaniu do innych). Minusy pena, to brak diody wspomagającej AF, która jak teraz widzę, jest ważna oraz szumy. Kiedy jednak wziąłem go do ręki, stwierdziłem, że to nie dla mnie aparat. nie leżał mi zbyt dobrze w ręku, ekran, jak na główne narzędzie do kadrowania/filmowania - dość marny. ergonomia obsługi guzików jakoś też mi nie pasowała, ale stwierdziłem, że się przyzwyczają i go wezmę - bo potrzeba mi właśnie takiego zgrabnego aparatu. za nim jednak to uczyniłem, stwierdziłem, że zobaczę jeszcze panasa - jednak ten przypominał rozmiarem pentaxa k-m, którego kiedyś miałem, więc go wykluczyłem (w ogóle te panasy ala lustrzanka to powinny być rozpatrywane w inn ej aktegori). ostatnim moim typem był nex, o którym wiedziałem najmniej, bo w sumie przeczytałem jeden tekst. jak go wziąłem do ręki odrazu stwierdziłem, że to jest to: przyjemny uchwyt (lepszy w 3 niż w 5), świetny ekran, obsługa, mimo że mało guzików, bardzo sprawna (to pokrętło to bardzo dobry pomysł). poczytałem na necie testy pooglądałem zdjęcia, uznałem, ze tak świetne iso niweluje problem stabilizacji (choć mimo to na 1/10 s robię fotkę nieporuszoną), ma diodę dośw. no i generalnie ergonomia super. do tego fajne zgrabne obiektywy (choć gorsze optycznie niż w panasie i olku), to i tak dają radę. świetne funkcje: z ręki o zmierzchu i redukcja drgać - fotka na iso 6400 w pełni używalna. ba - nawet 12800 na upartego jest używalne. no i matryca aps-c. tak stałem się posiadaczem nexa i mimo że olek mi się podoba i jest dobrym aparatem, to jednak znalazłem w nim więcej wad niż w sony. teraz czekam na przejściówkę na manualki :)
wielki minus nexa: bateria i prądochłonność. mus to zaopatrzenie się w baterię nr 2.
A widzisz a Pen z vf-2 rozwiązuje problem i wyświetlacza i prądochłonności :cool:
Nie uważam żeby rozwiązywał problem wyświetlacza. Natomiast świetnie go uzupełnia. Niestety sporo chyba kosztuje (gdzieś ok 1000zł?). Jego obecność/możliwość dokupienia jest jednak wielkim plusem e-pl1.
hasos - szczęściarz. Ja jeszcze się miotam między tym co ty kiedyś ;-)
Jak dla mnie nie rozwiązuje, bo tyle bym za wizjer nie dał. prawie 1000 zł: dokładasz 500 i masz body nexa :)
poza tym wciąż olek + wizjer jest dla mnie mniej atrakcyjny niż sony. dodam, że praca z wizjerem optycznym w małej lustrzance typu pentax k-x czy inne mini lustrzanki nie jest niczym przyjemnym, więc nie wyobrażam sobie tym bardziej celowania czymś taki i to elektronicznym.
endzi - nie myśl, tylko kupuj :) szkoda czasu na czytanie, lepiej pstrykać fotki. najlepiej pomacać i zrobić listę za i przeciw dla każdego. ja oczywiście polecam nexa. z pewnością nie pożałujesz.
Bawiłem się tym wizjerem Olkowym w sklepie, 1000 zł na pewno nie jest to warte, może 400.
Jako właściciel wizjera - przyznaje, że katalogowo mógłby być tańszy. Mój jest z zdekompletowanego zestawu e-p2 i kosztował dużo poniżej katalogu.
Co nie zmienia faktu, że lepszy taki niż żaden - tym bardziej że chwalę sobie bardzo możliwość 10x przybliżenia na MF i pracę w nocy. Już nie mówiąc o wspomnianym zużyciu prądu