Denerwujesz mnie swoimi zdjęciami, podnosisz ciśnienie. Człowiek siedzi przed tym durnym monitorem, ech..
http://as.elte-s.com/patrz/duze/0061.jpg - plama na matrycy?
Wersja do druku
Denerwujesz mnie swoimi zdjęciami, podnosisz ciśnienie. Człowiek siedzi przed tym durnym monitorem, ech..
http://as.elte-s.com/patrz/duze/0061.jpg - plama na matrycy?
Tak, to zdjęcie z 2004 roku, z 300D :)
Oj, dawały wtedy plamy czadu... Jeszcze większego dawał nieszczelny G9. Pamiętam, że jakiś czas pstrykałem nim trzymając go do góry nogami, wielki włos na 1/4 zdjęcia ukrywał się w gruncie zamiast udawać na niebie kometę. Dziwnie się wtedy patrzyli na mnie, zwłaszcza Japończycy w Londynie :)
Śliczne zdjęcia, w sumie im gorsza pogoda tym lepiej dla Janka :-)
Oglądanie oglądaniem, Janko, ale ja poczytałem trochę na Twojej stronie... :)
Kolejne bardzo ładne kadry, zazdroszczę takiego oka.
Tym razem zapraszam na zdjęcia z samotnego łażenia po bezdrożach Fuerteventury, najmniej komercyjnej z wysp kanaryjskich.
Woda:
http://as.elte-s.com/patrz/12/0101.htm
i góry:
http://as.elte-s.com/patrz/12/0102.htm
Piekne zdjecia pieknego miejsca. Wszystkie na minimum 4,5 :)
Najbardziej wpadlo mi w oko to z ptakami w tle.. swietne IMHO.
Thomasso
Dzięki :)
Gdyby ktoś chciał technikalii: epl1 z 14-150 i ep1 z samyangiem 7,5. Jutro wrzucę wybrane w hd.
A tą nocną plażę czymś oświetlałeś, czy to efekt szczątkowego światła zastanego?
Świetne zdjęcia, przyjemnie się je ogląda.
Zazdroszczę :) i zdjęć i wycieczki.
Widzę, że Punta de Jandia zdobyta.... Coraz częściej Polacy zamiast leżeć tylko na plażach wolą iść w te suche i gołe góry.
Jak widać warto!
Bardzo fajne foty, choć w paru miejscach wolałbym rezygnację z rybki na rzecz szerokiego kąta konwencjonalnego.
Sporo zdjęć z innej, nieznanej perspektywy.
Kolega zdaje się miał sporo czasu- ja niestety nie.
Widzę też chyba okolice El Cotillo.
Nocleg na plaży Cofete był?
W sumie zrobiłem cztery całodzienne wyprawy, jedna na Puntę (i tam znalazłem aż trzech turystów, zresztą Niemców), pozostałe były nieplanowane, czyli przed siebie, zwykle bez dróg i konkretnego celu, wszystko w południowej części wyspy. Byłoby tam chodzenia na miesiąc, ale nie ma tak dobrze - byłem tydzień.
Nocleg w hotelu, na plaży byłoby fajnie (nie raz tak spałem), ale noce chłodne, a sprzętu brak. Za to odwiedzałem ocean prawie codziennie przed północą, samotne pływanie przy księżycu ma swój smak :)
Jak ktoś lubi takie klimaty, polecam szukać promocji, można ze wszystkim zejść poniżej dwóch tysięcy. A jak ktoś jeszcze sobie znajdzie coś na miejscu, będzie taniej. Tylko ostrzegam - to nie są warunki jak w Tatrach - minimalna ilość szlaków, żadnych schronisk, nawet dróg nie ma - idzie się po kamieniach. Wysokości nie są duże (góra 800 metrów), ale względne są spore, do tego wiatr, słońce i sucho.
Cześć Janko! Powiem: piękne, ale ty i tak mi nie wierzysz ... a to 010209.jpg już cud, miód i orzeszki!!
Natomiast to 010106.jpg widziałbym z ND na dłuższym czasie z rozmytą wodą.
Pozdrawiam
Ja
P.S.
Nie linkowałem foty, bo nie wiem czy sobie tego życzysz.
Gdyby ktoś chciał przypatrzeć się z bliska zdjęciom, wrzuciłem duże:
http://as.elte-s.com/patrz/duze.htm
Bardzo fajna seria, tylko nie wiem gdzie Saboor te orzeszki znalazł ;>
A koziołek i tak "wymiata" :)
Świetne foto.
Pozdrawiam.
zdjęcia fajne ale szczerze wolę chyba oglądać Twoje wizje w deszczu i błocie ale to może ja tak tylko mam;)
coraz bardziej skłaniam się do takiego j.w. zestawu szkieł na wyjazdy małe i poręczne Janko mam pytanie zdjęcia z samyanga jakoś prostujesz czy to efekt z puszki, 14-150mm nadal daje radę czy już myślisz o podmiance np na new 12-50mm mnieszy zakres niż przy mega zoom 14-150mm ale w terenie już zaczyna się od 24mm a nie od 28mm?
Deszcze tam nie padają, niestety :)
Zdjęcia z fisha zostawiłem jak widać (czasem kadrowałem do 2:3 albo 16:10). To tak naprawdę nie do końca klasyczne rybie oko, a coś pośredniego - nie ma aż takiego mocnego zawinięcia rogów, co jest imo zaletą, bo zwiększa użyteczność szkła. Jeśli horyzont będzie w samym środku, zdjęcia mogą być interpretowane jako ultraszerokokątne.
Jakość z fisha jest wyższa niż z 14-150 na dowolnej ogniskowej - taka ciekawostka i oryginalność (rybie nigdy nie grały dobrze z cyfrą).
Kupiłbym sobie to 12-50 dla jakości - jeśli byłaby wysoka - do widoczków. Nie wiem jednak, czy będzie dużo lepiej niż z 14-150, a szerokiego kąta nie potrzebuję jakoś specjalnie, bo w krajobrazie często składam panoramy 2x1 lub 3x1, z ręki, szybciutko. Właściwie to trochę mnie wkurza to czekanie, liczyłem na odpowiednik 14-54 albo 12-60, a tu pipa. Panas wypuszcza (chyba) dobre szkła, ale pewno będą drogie, a - co istotniejsze - głupio się kończą (35mm) i w sumie trzeba kupić oba i nosić także dwa. Jak tak dalej pójdzie, to kupię sobie 14-54 z przejściówką albo 12-60, na szybkości mi nie zależy. Myślałem nawet o Leice 14-50, bo bardzo ładnie rysuje, a ceny obecnie ma zacne. Tylko ta ich fajna stabilizacja chyba nie działa na penie i się zmarnuje, a pen stabilizacją nie grzeszy.
Chciałbym się przesiąść na olka do studia, bo za chwilę mi się rozleci tamron, świetny, ale siódmy rok i spore doświadczenie daje mu się we znaki. A kupować sprzętu pod inny system trochę mi się nie chce (choć czasem mam ochotę na D5100 z jakimś 18-105...)
świetne fotki te z samyanga pod światło to,to,to bajeczka.pozdrawiam
Dlaczego miała by nie działać? Wg. moich informacji działa i to wyśmienicie, tylko, że działa cały czas a na body panasa można w menu wybrać prace ciągłą lub po wciśnięciu spustu migawki do połowy.
romek1976 nabył ostatnio lumixa 100-300, może podzieli się wrażeniami jak działa mega O.I.S. na body Olympusa. To co piszę to na podstawie wyczytanych w necie informacji.
2 września. wieczorem, obok - gdyby zrobić z tego b/w - jak kadr z teledysku tango apaszowskie. miód!
a Trzy kobiety i studzienka telefoniczna - to, za czym przepadam.
Na optycznych chyba czy gdzieś tam pisali, że pracuje wiele słabiej, bo musi się dogadywać z procesorem panasa. No, ale to musiałbym sobie sprawdzić, może tak miały stare wersje body.
Stabilizacja oryginalnie pracuje bardzo fajnie, a ja lubię stabilizację. Szkoda, że takiej jak w XZ1 nie ma w penach.
Kanary fajne, fajne :) a z "deszczowych" wysp polecam portugalską Maderę i góry, i deszcz wszystkiego po trochu a i turystów mało można trafić fajne oferty ceną zbliżone do hiszpańskich wysp
wczoraj na imprezie miałem okazję popstrykać Nikonem 3100 z ob kit 18-105 (jaka różnica z N 5100 tylko gibany monitorek ?) ale fajny ten nikoś całkiem przyjemne lustro i nawet z ciemnym obiektywem w rozsądnej cenie z jakiejś promocji cirka 2400pln:))
Sprawdzę to za miesiąc :)
Zmiana klimatu, zapraszam dziś w bardzo mroźnie Tatry:
http://as.elte-s.com/patrz/12/0128.htm
i na wybrane zdjęcia w rozmiarze ''tapetkowym'':
http://as.elte-s.com/patrz/duze.htm
Ostatnie, powiedziałbym, urzekające :) U mnie weekend przed kompem. Może w przyszły wygospodaruję czasu trochę na góry.
piękne fotki 1,4 i ostatnia cudne, szeroki kąt sprawdza się jak najbardziej pozdrawiam
Mrozno i pieknie.
Jak zwykle doskonale :)
Komentuję rzadko, oglądam często, zawsze z dużą przyjemnością.
Super! Zresztą jak zwykle..