Pierwsza wrzutka - pod festiwalem . Nie miałem akredytacji wiec skupiałem się gł na ludziach . Dzień pierwszy . Kolorowa fota dokumentuje pewien trunek - niezmienny od lat 80 - ta sama leciwa marka :grin: Mam nadzieję że się spodoba
Wersja do druku
Pierwsza wrzutka - pod festiwalem . Nie miałem akredytacji wiec skupiałem się gł na ludziach . Dzień pierwszy . Kolorowa fota dokumentuje pewien trunek - niezmienny od lat 80 - ta sama leciwa marka :grin: Mam nadzieję że się spodoba
Fajne, klimatyczne jarocińskie klimaty. W ostatniej podoba mi się konwersja do b&w.
Byłeś na Bad Religion? Lubię ich, chętnie bym poskakała :)
Kolejna wrzutka z Jarocina fajna. Fotki w konwencji B&W stwarzaja swoisty klimat.
Za Warugą. :)
Kapitalne :grin:
Foty "z pod" festiwalu świetne, wspomnienia się nasuwają i łezka się w oku kręci...
Jak Masz więcej to dawaj...
Pozdrawiam
Kapitalne zdjęcia.
Dawaj , jak masz jeszcze, ogląda się z przyjemnością.
Pozdrawiam AP.
i ta butelka po winie, super
a kolejne
czekamy!
Spoko . Przepraszam że tak dużo ale jest trochę materiału . Potem wrzucę trochę portretów festiwalowych . Mam nadzieje ze nie zanudzam
Jestem trochę skrzywiony, ponieważ za łebka cały rok czekało się na Jarocin i mogę być nieobiektywny ale kolejna wrzuta jako reportaż - doskonała. Czuje klimat! Brawo! Nabrałem ochoty na Przystanek Woodstok chociaż coraz bardziej odstaje wiekiem :D
Świetne! Robert, nie przepraszaj, że dużo, bo wcale nie jest dużo...raczej za mało. Ja poproszę kolejne.:wink:
Świetna wrzutka, naprawdę. Nie są jakieś przedobrzone kadry, ale właśnie konkretne, rzeczowe foty. 5 z 7 - rewelacja.
Fotki robia wrazenie, brawo.
A jednak udało się dostać z aparatem pod scenę :) Fajne zdjęcia.
Świetny reportaż - gratuluję.
Cóż napisać - za poprzednikami - świetne zdjęcia, klimat imprezy aż z nich kipi. Czekam na kolejne wrzuty...
Ale odjazd. Dla mnie rewelacyjny reportarz.
Witam . Dzisiaj zespołowo, ale chyba domyślicie się kto był na scenie . Przepraszam za słabszą jakość ,ale raz że byłem trochę daleko od sceny ,dwa pora już była wieczorowa . Koncert super - zespół dał takiego czadu ... Kto był pewnie potwierdzi . Dziękuję wszystkim za wpis w wątku i oceny w galerii - bo w sumie tylko tu wrzucam swoje zdjęcia
Bardzo dobre zdjęcia. Najbardziej tym razem podoba mi się to b&w.
fajne foty, super!
Bardzo ciekawa fotorelacja. Zdjęcia oddają klimat koncertu.
koncertowe ze sceny ciekawe ale uwielbiam oglądać co się dzieje poza sceną i dobrze ci wychodzi podglądanie np 232 (para na ziemi).
Pozdrawiam
4 zdjęcie super
To, że koncert był czadowy widać, bo świetnie pokazałeś klimat i emocje :grin:
Dla mnie wrazenie robia (1)(5)(6) :-)
Taaa, to teraz łyżka dziegciu?
Jest kilka naprawdę niesamowitych fot. Np.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1311364365
lub
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1312397341
Reszta... hmmm dobre, ostre, kadrowane, ale... oczywiste jak diabli. Wzrok się po nich prześlizguje. Moim zdaniem taką ogniskową nie pokażesz ciekawego reportażu, bo w większości ujęć ucieka ci kontekst. Bliżej temu do portretu środowiskowego. A szkoda, bo możliwości są naprawdę duże.
Inna kwestia to obróbka. To przeostrzenie, kontrastowanie lokalne, pseudohdr, powoduje, że ludzie stali się plastikowi, odhumanizowani. Plastikowa głowa machająca piórami w rytmie punka? Ja tego nie kupuję.
Moim zdaniem powinieneś dać się ponieść emocjom, mniej cyzelować, bardziej czuć, zaufać intuicji. Zastanowić się, czy ty chciałbyś takie zdjęcia oglądać, czy jednak zobaczyć coś zupełnie odmiennego od corocznych irokezów, błotnych kąpieli i tego typu samograjów jarocinowo-wodstockowych.
No ale ja może po prostu wymagający jestem :-P Co zrobić, mam bardzo prosty gust - zadowala mnie to co najlepsze. A zwłaszcza lubię oglądać bardzo dobrą fotografię. Bo sam się wtedy mogę czegoś nauczyć :)
Lolus-To wlasnie jest tekst zeby takim co zaczynaja,co ucza sie na bledach po prostu ma pomoc.Naprowadza w jednej chwili na to,na co poprzednicy potrzebowali lat ciezkiej pracy.Zauwaz,ze dostrzegane sa prace ,ktore maja to cos,a sporysz jest odrzucany.
Tomek dobrze Ci radzi.
Faktycznie jest kilka fot brzytwa i całość się broni, ale ogólnie jak dla mnie
brakuję dwóch rzeczy :
- bycia blisko i czucia kontaktu z bohaterami - taki ładny frazes przytoczę : jeżeli jesteś za daleko, żeby zrobić zdjęcie 35mm to go nie rób.
Co nam to wtedy da? Poczucie klimatu i odczucie pewnego rodzaju intymności - złączenia z bohaterami zdjęć.
Druga rzecz to niestety ułożenie tego w reportaż trochę kuleje. Pokazałeś kilka klatek i nie ułożyłeś tego w jakąś konkretną, spójną opowieść, a to w reportażu jest chyba najważniejsze i przynajmniej dla mnie najtrudniejsze.
Ja bym np. tak to widział, że jest miks - z tele zdjęcia zespołów (fajnie pokazanych - tak jak to zrobiłeś w symbiozie z widownią) + zdjęcia z czegoś szerszego w środku akcji - i to nie koniecznie tej najgorętszej - czasem gdzieś tam zboku gdzie da się spokojnie wejść itp. też dużo dobrego się dzieje.
Tak w ogóle to Cię pozdrawiam i trzymam kciuki.
Ps. Zazdroszczę bycia :)
Pewnie, że miło się czyta rady "zrób tak, nie rób tak", "ja bym to widział/zrobił tak i tak".
Tylko rodzi się elementarne pytanie: czy Robert1088 powinien kadrować zdjęcia i budować reportaż tak jak ja chcę, czy tak jak on to widzi i chce przekazać?
EDIT: wystarczy wygooglać sobie "przystanek Woodstock" i wyniki mówią same za siebie
Czy warto nadal iść tą drogą? W czym twoja fota błota będzie lepsza od innej foty błota? Myślę, że będzie równie dobra, ale nie wniesie żadnej nowej wartości informacyjnej. A dzieje się tam naprawdę wiele rzeczy.
Inną kwestią jest niezmienny problem z przyjęciem nieprzychylnej opinii, który staje się bolączką oraz znakiem rozpoznawczym tego forum.
Jednozdaniowe posty wyrażające zdanie innych forumowiczów są ok. Moja rozbudowana, poparta argumentami wypowiedź mojego prywatnego zdania od razu zostaje uznana za atak i bóg wie co jeszcze.
Tyranii "słit-poprawności" mówię stanowcze nie! Tak się nie da rozmawiać.
Witam . Dawno mnie tu nie było co nie znaczy , że nie zaglądam . Przedstawiam pierwszą wrzutkę z zawodów taekwondo dla dzieciaków . Dzięki za odzew.
Miło Cię widzieć po tak długiej przerwie. Fajnie, że nie straciłeś zapału do focenia. Seria z dzieciakami w porządku, chociaż chyba bym się zdecydowała na jednolitość w prezentacji - tj. albo kolor albo bw.
Dużo bardziej podoba mi się ta wrzutka, niż poprzednia z zawodów, bardziej wnika do środka.
Tematyka bardzo mi bliska (sport dzieci) :D
Pozdrawiam autora :wink: