Ja na konto w Pekao s.a. (żubr) tez dostałem całą kwotę (200 zł za 9-18 ). Przyszlo po ok. 4 tygodniach od wyslania listu do Niemiec. Lampa do E-30 przyszla kurierem ponad tydzień wcześniej (dokumenty wyslane jednym listem).
pozdr.
JBr.
Wersja do druku
Ja na konto w Pekao s.a. (żubr) tez dostałem całą kwotę (200 zł za 9-18 ). Przyszlo po ok. 4 tygodniach od wyslania listu do Niemiec. Lampa do E-30 przyszla kurierem ponad tydzień wcześniej (dokumenty wyslane jednym listem).
pozdr.
JBr.
dziś dostałem 170zł zwrotu (z 200 za 9-18 )
- mBank (eKonto)
- 22 dni po wysłaniu zgłoszenia
Jakiś wałek jest z tym mBankiem w takim razie. To albo pobierają albo nie.
Ja dostałem 109,9 zł zamiast 200zł. ING Bank Śląski. Śmieszne. Drugi raz na cacheback się już nabrać nie dam.
Banki Was dymają w bambuko.
A ja nadal nic nie dostałem. Ze strony Olympusa nadal cisza =\
Jutro znowu zadzwonię do wawy i mam nadzieję, że usłyszę jakiś konkret.
Pytanie tylko co sie stało jeśli PP zgubiła przesyłkę. Drugi raz kodu kreskowego Olympusowi nie wyśle =\
W tej sytuacji masz prawo dochodzić odszkodowania od poczty, chyba że wysyłałeś listem ekonomicznym, to wtedy lipa. Oczywiście kosztów prezentu od Olympusa Ci nie zwrócą, a jedynie zadeklarowaną wartość przesyłki (o ile taka była) lub iluśtamkrotność kosztów przesyłki, czyli jakieś grosze.
Z tego co czytałem, dyma nas bank, z którego jest robiony przelew, a nie bank do którego jest robiony przelew, czyli jest to pośrednia wina Olympusa, który (tylko czasami?) wysyła z banku, który pobiera tak dużo. Ja mam takie dane przelewu:
Nazwa Banku
DBPL Centrala
Nadawca
OLYMPUS IMAGING EUROPA GMBH
WENDENSTRASSE 14-18
20097 HAMBURG
Tytułem:
OLYMPUS LENS CASHBACK PROMOTION
MINUS KOSZTY DBPL 90.01PLN
Koszty przelewów dla Banku Śląskiego:
Koszty przelewów zagranicznych
W przypadku przelewu europejskiego opłata za przelew wychodzący z rachunku klienta wynosi 5zł, a za przelew przychodzący na rachunek w ING banku Ślaskim 0zł. Opłaty obowiązują wyłącznie dla przelewów w euro zlecanych do banków znajdujących się w krajach Unii Europejskiej. Nie są zależne od kwoty ani też kraju UE, do którego przelew jest wysyłany.
Spotkałem się też z rozbieżną informacją o 0,25% kwoty + 20zł za SWIFT (jest to nadal znacznie mniej niż 90zł - niewiele ponad 20zł).
Coś słaba ta Twoja teoria, jeżeli rózne osoby dostają rózny procent kwoty.
Identyfikator literowy bankuDBPLNr banku188rok utworzenia1995prezesKrzysztof Kalickiakcjonariat100% Deutsche Bank AGcharakterystykaDeutsche Bank Polska jest bankiem uniwersalnym. Oferuje międzynarodowy know-how oraz wysokiej jakości obsługę połączoną z indywidualnym podejściem do potrzeb Klienta. Polityka banku jest ukierunkowana na obsługę dużych i średnich przedsiębiorstw polskich, niemieckich oraz międzynarodowych koncernów oraz instytucji finansowych. telefon(22) 579 9000Nr rachunku w NBP18800009ulicaal.Armii Ludowej 26kod00-609 Warszawawojewództwomazowieckie
Dzwon do prezesa i zapytaj czemu cie wydymal na taka kwote:grin:
Ja jeszcze nigdy nie placilem za przelew bezgotowkowy w zadnym banku.
Natomiast jesli wplacam gotowke to cena jest stala-9€
Myślałem, że DBPL to skrót od Polski. Czy inni, którzy dostali podobnie obniżony cacheback też mają bank DBPL? Czy ktoś kto dostał całość może podać swoje dane przelewu?
Wyżej wypowiadały się dwie osoby z kontami w mBanku, jedna dostała prawie całą kwote, a druga pomniejszoną o ok. 90zł. Jak to wytłumaczysz inaczej niż, że ich przelewy szły innymi drogami?
Osoba, która miała wyżej w mBanku pobrane ponad 90zł, także miała dopisek o DBPL. Ciekawe co miały osoby, które otrzymały niemal całą kwotę.
Ponawiam, pytanie - czy miały ten sam typ konta? Banki oferują rożne rachunki.
Dzięki. Czyli miałeś zupełnie inny opis "tytułem".
U mnie treść była dokładnie jak u maestro tylko haracz dla DBPL mniejszy:
kwota 170 PLN (zamiast 200) ...Tytuł operacji OLYMPUS LENS CASHBACK PROMOTION MINUS KOSZTY DBPL 30.00PLN
U mnie zwykłe, pospolite eKonto.
Jeśli u maestro czy u innych osób którym pobrano w tym banku większą prowizję byłby ten sam typ konta to rzeczywiście sytuacja byłaby dość dziwna
z wielkim zainteresowaniem czytam co piszecie, ponieważ sam czekam na cashback'a za 9-18 mam zwykłe e-konto w mbanku, z tego co się orientowałem to mbank nie pobiera ani złotówki za przelewy przychodzące czy to z zagranicy czy też z Polski. Zobaczymy jak będzie u mnie, ale już teraz widzę że ta cała akcja cashback tylko zaszkodzi wizerunkowi Olympus ponieważ klient, po prostu czuje się oszukany. Nikt nie będzie się wgłębiał i analizował iż to pośrednik zagarną swoją prowizję. Opinia w świat pójdzie niekorzystna - miało być 200 a dostałem 170 lub o zgrozo 110. Producent zastrzega że towar musi być kupiony na krajowym rynku, a sam źle organizuje promocję i z tego powodu klient czuje się oszukany. Przecież ideą organizowania promocji jest poprawienie wizerunku firmy, w tym przypadku chyba będzie inaczej...
Nadal cisza ze strony Olka. Dzwoniłem i wysłałem kolejnego maila...
Mam nadzieję, że coś się wyjaśni i nie będzie to case zaginiętej przesyłki przez PP..
Wysłałem priorytetem więc papiery są, ale nie deklarowałem wartości więc jak pisał epicur pewnie nawet nie będzie się opłacało pałować z nimi..
Jak się ktoś odezwie z Olka to dam znać =)
Dzisiaj zamówiłem E-30 i 9-18.
Oczekujcie prezentacji nowego body i nowego szerokiego kąta od Olympusa w najbliższych dniach ;)
Tak, miałem oczywiście na myśli list polecony, priorytetowy =)
Dostałem wczoraj maila z Oly-Polska, że mieli problemy z moim IBANem i SWIFTem więc żebym wysłał mailem jeszcze raz.
Mam nadzieję, że teraz kaska dojdzie i nie będzie za nadto okrojona =)
Mały update przedświąteczny =)
Pieniążki się w końcu znalazły na moim koncie =)))
Z 120zł dostałem 90zł więc jest całkiem nieźle (konto mam w mBanku dla detalicznego klienta) =D
ja też dostałem zwrot za 9-18 w kwocie 107,75 konto w BPH wg hasła klient jest dla nas najważnieszy .... a koszty mamy najwyższe 92,25:( taki nie do końca fajny ten cashback czy nie można takiej operacji przeprowadzić z terenu Polski przecież OlyPL to nie firma "krzak" tylko oficjalne przedstawicielstwo ?
Coś się musiało niedobrego stać w ciągu roku, wszyscy narzekają na większe lub mniejsze potrącenia, dziwne, na początku 2009 dostałem zwrot za E-30 9-18 i 70-300 w PEŁNEJ KWOCIE, ANI GROSZA POTRĄCEŃ. Też do BPH ale na siłę zamienionego na Bank PEKAO.
ANI GROSZA MI NIE POTRĄCILI !!! Może to działania "tamtych" banków ???
pozdrawiam świątecznie hb.
Promocja przedłużona do końca marca.
Cash back też przedłużono? Czy tylko promocję na E30?
Ad. promocji http://www2.olympus.pl/consumer/208_22106.htm
Gdzie umieścić adres dostawy wybranego gratisu? Czy wystarczy napisać adres na karteczce i zamieścić ją w kopercie wraz z kopią rachunku zakupu, wydrukiem formularza rejestracji online i oryginalnym kodem kreskowym produktu z opakowania E-30?
Tak też sądziłem. Zmyliło mnie dopiero informacja na stronie "Uczestnicy muszą też podać adres dostawy dla uchwytu zasilającego HLD-4 bądź bezprzewodowej lampy błyskowej FL-36R." Więc wywnioskowałem, że mimo ze adres domowy jest na formularzu zgłoszeniowym to dodatkowo muszę zamieścić adres na kartce o do koperty wrzucić (w mym przypadku by był taki sam). Tak czy inaczej dzięki za sprostowanie.
Oto właśnie dotarł przelew po 2 miesiącach i 14 dniach od momentu wysłania wniosku za zuiko 9-18 w kwocie 112,33 PLN czyli mniej więcej połowa tego co obiecywano w reklamie. W tej sytuacji czuję się bardzo zawiedziony organizacją całej tej akcji promocyjnej wręcz oszukany. Oczywiście w regulaminie był zapis o możliwych kosztach przelewu... ale w ofercie powinno być jasno zapisane cash back 200 zł minus 50% koszty przelewu. Napiszę jeszcze raz iż czuję się oszukany ponieważ wiem iż bank [mbank] który prowadzi mój rachunek nie pobiera żadnych opłat za przelewy przychodzące, całą prowizje pobrał bank organizatora promocji, wiem iż u części osób które otrzymało zwrot również na rachunek mbanku nie pobrano żadnej prowizji i kwota dotarła w całości. Więc to organizator promocji decydował o fakcie kto tak naprawdę otrzyma całość a kto tylko część. Jako wierny użytkownik i zwolennik e-systemu zamierzałem w najbliższym czasie skorzystać z promocji na zakup e-30 premiowanej "bezpłatną" bezprzewodową lampą błyskową. W chwili obecnej ciężko mi sobie wyobrazić co tak naprawdę do mnie dotrze. W moim odczuciu akcja promocyjna zwrot gotówki w tym przypadku źle wpłynęła na wizerunek marki. Za pośrednictwem tego forum bądź co bądź branżowego proszę osobę odpowiedzialną w firmie Olympus Polska za promocję "zwrot gotówki" o odpowiedź na proste pytanie: dlaczego ja otrzymałem połowę obiecanej kwoty a inni całość? Poniżej podaję szczegóły przelewu:
OLYMPUS IMAGING EUROPA GMBH WENDENSTRASSE 14-18 20097 HAMBURG501880000900000*01370001021OLYMPUS LENS CASHBACK PROMOTION MINUS KOSZTY DBPL 87.67 PLN
Paweł Dutka
Problem na pewno leży po stronie Twojego banku. Mi w Inteligo za uznanie zagranicznego przelewu z Olympusa skasowało 11,99 zł. To trochę mniej, niż 80 zł... I na pewno nie dostałem żadnego specjalnego przelewu od Olka, tylko taki sam, jak wszyscy inni.