Odp: Lampa błyskowa Metz 48 AF-1
Witam. Przyłącze się do wątku.
Wczoraj robiłem zdjęcia E-510 z zamontowaną lampą i coś się stało, że lampa przestała odpowiadać. Nie reaguje na aparat jak i nie można jej odpalić ręcznie, czyli jak naciskam przycisk błyskawicy, lampa nie błyska. Baterie naładowane.Aparat ją widzi. Jak robie zdjęcie, lampa zachowuje się tak jakby błyskała, czyli ładuje się chwile i jest gotowa do użycia.
Cytat:
Zamieszczone przez
soboliero
Podbije temat.
Skoro nie daje sie wyzwolić ręcznie może po prostu spalił się żarnik?
Nawiązując do tematu zooma lampy vs ogniskowa (ekwiwalent) obiektywu wydaje mi się , że te lampy mają opcję rozszerzonego zooma tzn po właczeniu tej funkcji błyska szerzej niż wynikałoby z ogniskowej obiektywu. Ma to na celu bardziej równomierne oświetlenie planu. Nie sprawdzę teraz bo będąc na urlopie nie mam lampy ani instrukcji. :roll:
A skoro się spalił, to co wtedy, można wymienić samemu, czy serwis?
Cytat:
Zamieszczone przez
soboliero
A skoro się spalił, to co wtedy, można wymienić samemu, czy serwis?
No raczej sam nie wymienisz, na Twoim miejscu już dawno by wróciła z serwisu
Ale czy jest sens. Jaki jest koszt wymiany takiego żarnika? Nie wygląda żeby palnik był jakiś poczerniały, ani nic nie śmierdzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
soboliero
Ale czy jest sens. Jaki jest koszt wymiany takiego żarnika? Nie wygląda żeby palnik był jakiś poczerniały, ani nic nie śmierdzi.
Nie ma sensu.Skoro tyle wytrzymales bez lampy to naprawde nie ma sensu.
Napisze Ci tylko to.To czy palnik jest spalony i dlaczego to orzeknie serwis .To ze sie spalil to albo to byla wada fabryczna(wymieniaja za darmo,palnik,plytke i mocowanie)albo sie spalil z jakiejs przyczyny.Trzeba usunac przyczyne i wymienic palnik.Sama wymiana palnika nic nie daje.
Inaczej-skoro mam zwarcie i bezpiecznik sie pali to musze usunac zwarcie,a nie tylko bezpiecznik.
Elektronika to nie czlowiek,ze jak nie funkcjonuje to poczernial i smierdzi.
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Mirek54.
Nie chcę mądrości o tym, co orzeknie serwis, bo na razie nie wysyłam tam lampy. Chcę się tylko dowiedzieć, czy ktoś spotkał się z takim objawem u lampy i czy można naprawić to bez wysyłania do serwisu. Filozofom dziękuję.
Momencik, to, że lampa nie błyska z ręcznego wyzwalania (i oczywiście a automatu) WCALE NIE OZNACZA, że spaliła się (uszkodziła) lampa wyładowcza. N ie specjalizuję się w lampach ale to przecież elektronika mało skomplikowana. Jak na gwarancji, to wiadomo - serwis, jak po gwarancji to ja jednak popatrzył bym do środka. Lampa wyładowcza ma WYZWALANIE WN i tam najczęściej następuje uszkodzenie.
Wyzwalanie WN. A czo to? Myślałem, że ktoś się spotkał z takim czymś, że może coś w ustawieniach coś nacisnąłem. Cóż zajrzę do środka, bo papierów nie mogę namierzyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
soboliero
Cóż zajrzę do środka.
Lepiej uważaj
Cytat:
Zamieszczone przez
soboliero
Wyzwalanie WN. A czo to?
To wysokie napięcie i może troszkę boleć
tylko 4 śrubki, głębiej nie będę grzebał, chyba ;o)
Cytat:
Zamieszczone przez
soboliero
tylko 4 śrubki, głębiej nie będę grzebał, chyba ;o)
Jak rozładujesz kondensator nieumiejętnym wetknięciem śrubokręta... to nam napisz jak się czujesz :)
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Jak rozładujesz kondensator nieumiejętnym wetknięciem śrubokręta... to nam napisz jak się czujesz :)
T.
Napisze lewą ręką albo palcami stóp. :cool:
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
T.
Jak naprawiałem swojego metza (wysunęła się wtyczka od sterowania zoomem) to przypadkiem czegoś dotknąłem... Poczułem wtedy lekkie mrowienie w prawej ręce i nie wiedzieć czemu miałem przez 5 minut dziwną minę:mrgreen:
No przecież nie wsadzę tam gwoździa. Poza tym nie będę tam grzebał, rzucę tylko fachowym okiem. Ale dzięki za ostrzeżenia, pewnie by mi plomby wypadły, jakby mnie popieściło;o) Teraz pojawił się nowy problem. Dziwne śrubki ;o(
Lampę rozebrałem, żaden drucik nie był odłączony, części elektroniczne wyglądały świeżo, ale nie jestem elektronikiem, więc tak sobie popatrzyłem na lampe i ją skręciłem na powrót. Wygląda na to, że mógł się spalić żarnik w lampie.
Gwarancja mi mineła, więc muszę znaleźć jakiś dobry zakład naprawczy w okolicach Warszawy. Czy może zna ktoś jakiś serwis, gdzie mogę naprawić swoją lampę?
P.S. Tylko 2 razy mnie popieściło, da się żyć;o)