Ja to sumie nie wiem już jak rozpływać się nad urokiem tych zdjęć. Fantastyczna robota.
Wersja do druku
Ja to sumie nie wiem już jak rozpływać się nad urokiem tych zdjęć. Fantastyczna robota.
tyz prowda:shock:
Daj boziu tak ptaki focić :)
Rewelacja - i jeszcze kontakt wzrokowy z modelem (na ostatnim) ;-)
No kasprzyk - rewelacyjnie Ci idzie. Gratuluję i muszę powiedzieć, że coraz bardziej przekonuję się do ZD 70-300. Mam go, ale tak naprawdę jeszcze dobrze nie testowałem. Może jutro na bagnach biebrzańskich?
Ostatnia zieba, piękne zdjecie naprawdę godne podziwu. Wiewiór gryzący jabłko a raczej jego pozcyja przezabawny.
Teraz czekam na niedźwiedzia , żubra itd. :wink:
Jesteś w świetnej formie, trzymaj tak dalej a ja trzymam kciuki za następne fotki :)
Jablko i to co sie do niego zebami przyczepilo :) - rewelka. Co do ptakow, to brak ptaszka w moim karmniku musze zwalic na brak aktywnosci, zdecydowanie :wink:. Mam pytanie, z jakiej odleglosci robisz zdjecia ptakom, a raczej ptaszkom?
Dziękuję wszystkim, teraz pędzę do córeczki, jutro odpiszę.
pzdr
Witam
Już piszę
Piotr Grześ - czyli już dzisiaj masz wyjazd - trzymam kciuki.
Na początek nie muszę daleko jeździć, wystarczą mi łąki noteckie, byłem w poniedziałek, trafiłem bażanty, żurawie, zająca i dużo ptactwa, ale jak wiecie widziałem już łosia, jenota - jest na co się zastawić.
Wiejo - dziękuję, w kilku sekundach wiewiórka zdjęła dobrze nabite jabłko.
lekar - dzięki - niedźwiedź to będzie ostatni zwierz jaki tu pokażę ;)
Tomasz.G - jestem bardzo blisko ptaszków, od 1, 1,5-ra i dalej. Tak jak pisałem aktywność jest już bardzo słaba, nawet kilka dni pozostaje ziarno, pomyśl nad sprzętem audio, jakie będą efekty u mnie, napiszę.
Pozdrawiam
Wiewiór-ka
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Prośba o identyfikację:
Nie jestem pewna, ale chyba strzyżyk.
witam pozazdroscic ludzie jak robicie takie zdjecia ale troche z innej beczki ......jak dopasc bobra
Witam : )
Zdjęcia ptaków, które pokazałeś w galerii są bardzo dobrze wykonane. Podobają mi się kadry, kolorystyka i to, że są bardzo starannie wykonane. Jeśli chodzi o fotografie roślinek w wątku to bardziej podoba mi się pierwsze zdjęcie. Ale w drugim z kolei są fajne bliki w tle. Czyli ... obie mają coś interesującego w sobie :)
dzieki za odpowiedz jestem świeżak i nie wiem jak sie tu poruszać W mojej okolicy faktycznie pojawiły sie bobry powaliły juz sporo drzew no ale jak takiego wytropic ha ponoć są bardzo płochliwe Piękne zdjęcia robisz
Widzę, że jabłuszka działają, przezabawne fotki z wiewiórkami.
"Strzyżyk" fajnie pokazany, tło jest na tyle neutralne, że pieknie widać ptaszka a jednoczesnie tło ładnie gra w obrazie.
Roślinki w przyjemnym światełku, wiosna... :)
Hmmm...porównałam i rzeczywiście to podróżniczek. Zmyliło mnie chyba to, że strzyżyki też lubią tak bujać w trawach. :)
Ale widzę zmianę tematu na chwilę. Bardzo ciekawie przedstawione rośliny, pięknie zagrało światło. Pierwsze chyba bardziej mi się podoba. Liście są pięknie oświetlone, zieleń pięknie wygląda na tym tle.
W drugim bliki ładnie wyglądają, ale roślinka już nie jest taka wyrazista.
Przyjemny ten Twoj zwierzyncowy watek:grin: na pewno bede tu czesciej zagladac.:shock: Ostatnie z wiewiora i ptaszkiem bardzo dobre ( zazdroszcze cierpliwosci:???:) Z roslinkowych zdecydowanie pierwsze.:)
Kasprzyk!
Ten niby- strzyżyk jest bajeczny! Dla mnie z wszystkich ptaszków najpiękniej ułożył się w kompozycji tych rozmytych w tle badyli. Obcięłabym tylko te po prawej drobiazgi wchodzące na pierwszy plan i do galerii. Jestem fanką tego zdjęcia w Twoim wątku- zdecydowanie. Nie mam jeszcze dobrego oka na ocenę ostrości w ptasich zdjęciach.
Zachwyciłam się tymi badylkami grającymi w słońcu...
Wiewiór z jabłkiem bardo fajny strzał, znalazłeś niezły sposób na te latające. Pogratulować ;-)
Kasprzyk coraz lepiej ci idzie. Nie wiem jak to napisać. ;-) Karmienie zwierząt to jedno (sam wabie ptaki smakołykami) a drugie, żeby tego nie było widać na zdjęciu. Bo ziarna słonecznika czy jabłko w lesie to jakoś nienaturalnie wygląda.
Cześć
helenae
robert1088
rocco
jolly
masakrer
wanilia
Kaz de Wro
Kordek
dziękuję za wpisy i dobre słowa ;) Nie będę odpisywał każdemu z osobna - brak mi sił, opijałem wczoraj małego Danielka, i chociaż powiedziałem sobie, że nie "załatwię" się tak jak przy pierwszym dziecku, to jednak samokontrola zawiodła..
Kordek, i tak i nie ;) jakieś 50m za drzewami w linii prostej jest kilka drzew owocowych, obok rosną słoneczniki - oczywiście nie o tej porze roku, jednak zwierzaki potrafią się tam dokarmiać, a i "łupy" też ze sobą zabierają.
A wiewiórę mam w wielu ujęciach bez jabłka i stwierdziłem, że z nim jest ciekawiej.
Przy dużym szczęściu, może Wam pokażę pawia, bo gdzieś jest w okolicy, o ile go lisy nie zjedzą.
Dzisiaj udało mi się zrobić kilka pstryków dzięcioła, to chyba warte pokazania:
Dzięcioł duży
Pozdrawiam
Kasprzyk na początek gratulacje :)
Dzięcioł bardzo się podoba, generalnie fajne ptaszory prezentujesz.
Dobry sposób na wiewióra pokazałeś.
A paw to taki duży naturalny będzie:)
kasprzyk - świetne te Twoje foty. Szykuj się na przyszły sezon nad Biebrzę, wynajmiemy Wioskowego Głupka i będzie cymesik :)
Gratulacje! :grin:
Przyłączam sie do gratulacji :)
Pokazałeś fajnego dzięcioła ale następnym razem to juz pokaż potomka ;)
Witam
No tak, z portretami ludzi idzie mi bardzo słabo. Zrobiłem specjalnie "na małego" lampę pierścieniową, ale nie mam sumienia jej teraz wykorzystać.
Moja żona Marzena z Danielkiem:
i kowalik:
Kowalik (2-gi)
pzdr
Gratulacje ! Śliczny chłopczyk z Danielka :) Pozdrowienia dla Żony :)
Kowalik też udany.
Gratuluję Danielka :)
Jeśli chodzi o zdjęcia, zacząłem im się bacznie przyglądać. Już taki wredny mam charakter, że im coś lepsze, tym bardziej szukam dziury w całym :-P. Wydaje mi się, że znalazłem :twisted: Kilka Twoich zdjęć wydawało mi się "bladych" co przypisywałem rannym porom robienia tych zdjęć. Przyjrzałem się ich histogramom i zauważyłem, że w cieniach histogram kończy (zaczyna?) się sporo przed początkiem skali (Bez_tytułu_1). Wystarczy tylko odrobinę przesunąć początek wykresu i zdjęcie nabiera życia (Bez_tytułu_2). Czy to Twoje nidopatrzenie czy celowy zabieg? Jeżeli celowy, to czemu ma służyć?
PS
Moje zastrzeżenia nie zmniejszają mojego podziwu dla tych zdjęć i Twojego samozaparcia :D
cypisek
helmuth
- dziękuję :)
Drogi helmuth, zawsze powtarzam i przyznaję się, że jestem sprzętowo/programowa noga ..:???:
ja nigdy nie patrzę na histogram, ponieważ się na nim nie znam, a zdjęcia podszykowuję w/g subiektywnej oceny, zresztą myślałem, że histogram mówi tylko o dobrze/ źle naświetlonej focie. Nie lubię zbyt agresywnego kontrastu, może mam monitor źle skalibrowany ?
Używam Gimpa, czy byłbyś w stanie w kilka prostych słów napisać, na co powinienem zwrócić uwagę, jak odczytywać histogram i gdzie go szukać w gimpie ?
Serdecznie pozdrawiam, Marek
p.s. Twoja wersja jest żywsza, faktycznie
Poczytaj ogólne informacje o histogramie np: tu, poza tym jest sporo artykułów w sieci. Oczywiście przy takich zdjęciach jak Twoje, nie ma czasu o zadbaniu o histogram. Trzeba co się da, poprawić w komputerze. W Gimpie to jest: Kolory > Poziomy
http://<div style="text-align: cente...></font></div>
Po kliknięciu otworzy się okno Poziomy w którym jest histogram. Można to okno rozciągnąć w pionie, co pozwoli lepiej dojrzeć krańce histogramu:
http://<div style="text-align: cente...></font></div>
Możesz teraz przesuwać znacznikami, do uzyskania pożądanego efektu. To że masz "luzy" na końcach histogramu, nie znaczy, że musisz przesunąć znaczniki. Oznacza to tylko, że bez utraty szczegółów, można je przesunąć (tam i tak nie ma żadnych informacji). To czy przesuniesz, już od Ciebie zależy. Mam nadzieję, że dość jasno wytłumaczyłem ;)
Masz plusika, dziękuję, poczytam, pouczę się.
pzdr
Dzięcioł wyszedł rewelacyjnie. Gratuluje tak wspaniałych ujęć. Z niecierpliwością oczekuję kolejnych.
A ja pobawilem sie Twoim ptaszkiem:wink::grin:-no bez skojarzen prosze.
Takie dzielo mnie wyszlo,troche lekki ten plik byl do zabawy.
Ramzes_II - dzięki za wskazówki
Mirek54 - teraz wygląda, jakby go ktoś farbkami oblał ;)
dzięki panowie.
Uwaga, proszę się teraz nie śmiać.
Prezentuję teraz Sprzęt "Audio babuni" - babuni Śp. , bo pufa jeszcze z jej czasów.
Tak więc może to posłużyć za siedlisko, muszę tylko odnowić górę, wypchać i obszyć skórą :) : Rączka - nie używany pasek od torby sportowej.
Oczywiście połączenie z najnowszą techniką musi być ;) będę używał palmptopa, ale najprostsze MP3 za 50 zł też się nadaje.
A teraz serce tego ustrojstwa:
Głośnik prawie dowolnie rozstawiany, rączka do góry, żeby było łatwiej. Ten jest akurat bas + gwizdek, 20W z zestawu kina domowego.
opis:
akumulator 50zł, płytka wzmacniacza 35zł
Nie wiem, czy uda mi się to wypróbować w tym sezonie, czas ucieka.
pzdr