-
Odp: Goniąc króliczka - czyli gulasz się szlaja =)
Z ostatnich zdjęć 108. najbardziej mi podchodzi, ładna mozaika z tych kolorowych poletek. Zastanawiam się tylko, jak uzyskałaś taką perspektywę, latawiec, samolot, balon?
Zdjęcia z Szerokiej świetne, bardzo fajnie pokazałaś emocje, takie coś lubię najbardziej.
Z Kazimierza 97. i 98 dobre.
96. w krainie mchu part 2, super klimacik, no i z majowych kadrów 90. ech Ci ludzie najlepsze.
Pozdrawiam i czekam na coś więcej z Szerokiej:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Farensbach
Dołączasz do grupy latawcowej?
Dokładnie to samo pomyślałem :D Pierwsze dwa jak z latawca :D
Zdradź tajemnicę skąd robiłaś fotki? A może to jakiś lot balonem był? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Dokładnie to samo pomyślałem :D Pierwsze dwa jak z latawca :D
Zdradź tajemnicę skąd robiłaś fotki? A może to jakiś lot balonem był? ;)
Ja wiem, ja wiem :D Ulka nogę ćwiczy i podskoczyła o :mrgreen:
-
Wysoko = sporo przestrzeni do ogarnięcia, ciekawie, dużo detali. Ale tu jakoś... no nie wiem... Pola, łąki, drogi. Jakoś mi to nie leży. Tak jakby brakowało zasięgu. Oczywiście mogę się mylić, ale to nie jest balon/sterowiec/paralotnia. Balon czy paralotnia daje zupełnie inny zasięg działania i możliwości. A przy jesiennym, nisko zawieszonym słońcu, przy tej ilości ciepłych barw myślę, że na pierwszy ogień poszły by kadry pod innym kątem, szerokie panoramy.
To raczej samolot z dość ograniczoną perspektywą okna. Stąd nieco ciasne kadrowanie i pewne problemy z optyką na nr 108. Ale jak napisałem mogę się mylić i może to być strome wzniesienie w pobliżu, którego rozciąga się bezkres pól. Tyle zgadywanki.
A co do samych zdjęć? Jest geometria, jest harmonia. Ale widzę, że postawiłaś na kolor. A skoro kolor myślę, że należało odrobinę podbić, szczególnie podnieść nasycenie czerwieni i żółci. W szczegółach i technicznie:
108 - Wygląda jakbyś próbowałaś robić freelensing. Może te rozmycia w prawym dolnym rogu wykorzystać i faktycznie zrobić z tego cyfrowo tilt-shift z ostrością przebiegającą skośnie przez kadr. Krótko mówiąc uwypuklić to rozmycie.
109 - Przez ułożenie linii oraz obrócenie kadru perspektywa wygląda tak jakby nie trzymała poziomu. Poza tym mam silne wrażenie podziału obrazu na 3 strefy.
110 - Ucięłaś budynki, a to one mogły zagrać jako główny temat. Osiedla skąpane w lesie rozpościerającym się po horyzont. Aż się chce zajrzeć w prawo. Przydałoby się także nałożyć filtr połówkowy, nawet cyfrowo by wyrównać ekspozycje 1/4 dołu kadru z pozostałymi 3/4.
Ale podsumowując, 108. wydaje się najciekawsze.
-
po pierwsze primo - 108, po drugie primo - 109 jest takie miękkie:grin: (nie wiem czy dobrze wyraziłem swe wrażenia):mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
po pierwsze primo - 108, po drugie primo - 109 jest takie miękkie:grin: (nie wiem czy dobrze wyraziłem swe wrażenia):mrgreen:
rozumiem - w końcu piątek wieczorem mamy - wszystko jest miękkie ;)
tak na szybko - jeszcze latawców nie puszczam
daleko posunięta analiza hadesa poprawna (pewnie miał jakies przecieki ;) )
ta nieostrość na 108 to najprawdopodobniej przez szkło w małym okienku (ale głowy nie dam)
zauważyłam dopiero przy wywoływaniu - ale późniejszym wieczorem tudzież w nieodległej przyszłości wrzucę nieco inny cięcie 108 (samej ciężko mi się było zdecydować które wybrać) niemniej mając mało czasu podczas lądowania i stosunkowo dużą prędkość i tak lubię ten dywanik
co do 110 - wiem że ciemnica na dole - kiedyś wezmę to na dłuższy warsztat i wyciągnę te cienie - ale to kiedyś :D
czerwienie chciałam z niego wyciągnąć (taki przynajmniej był zamysł) - ale mi nie wyszło więc wstawiłam to co widać ;)
ale kiedyś wyjdzie ;)
dzięki za pozostawienie śladu i słów kilku
pozdro :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
rozumiem - w końcu piątek wieczorem mamy - wszystko jest miękkie ;)
Oj, brniesz dziewczyno, brniesz... Już lepiej nic nie mów, bo niejeden forumowy pan się obrazi
-
no to WTOPA
to przez tą robotę...
już wychodzę i się nie odzywam ;)
-
To jednak był samolot? Myślałam, że balonem leciałaś:) ale z Budapesztu trochę daleko. Musiały być w miarę czyste szyby.
Podoba mi się 108 - dywanik fajny, a 110 też sympatyczne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Oj, brniesz dziewczyno, brniesz... Już lepiej nic nie mów, bo niejeden forumowy pan się obrazi
Oj tam, to zależy czy miała na myśli miecz, czy może kądziel ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
no to WTOPA
to przez tą robotę...
już wychodzę i się nie odzywam ;)
nie bój nic, ja się nie obrażam, wtopa to będzie jak rzeczywiście wszystko zmięknie:mrgreen::mrgreen:. tak po cichu mogę powiedzieć, że miękkie piątki to zdarzają mi się zdecydowanie za często:wink: ale mnie to nie martwi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
ta nieostrość na 108 to najprawdopodobniej przez szkło w małym okienku (ale głowy nie dam)
Wiele zdjęć "zepsułem" fotografując przez różne okna. Brałem jeszcze pod uwagę, luźną przejściówkę od szkiełka manualnego, ale EXIF wyeliminował ten trop. Wtedy skojarzyłem z "przeciekiem" ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
niemniej mając mało czasu podczas lądowania i stosunkowo dużą prędkość i tak lubię ten dywanik
To też mnie zastanowiło, że nie widać poruszenia. Chociaż 1/640? Hmmm, wygląda na to, że to idealna migawka.
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
co do 110
Masz resztę, w prawo? Bo chciałoby się tam zajrzeć.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Masz resztę, w prawo? Bo chciałoby się tam zajrzeć.
mam w prawo, może później uda mi się coś z niego wyciągnąć - bo w prawo z tego miejsca nie było aż tak fajne jak z nieco innego ;)
coś kiedyś wrzucę na pewno a póki co
111 czyli obiecane 108b inaczej ciachnięte
niemniej chyba wolę pierwsze kadrowanie
https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1382188395
Załącznik 102687
-
1 załącznik(ów)
a może jeszcze bardziej ciąć ...
i obiecuje że to koniec znęcania nad tym zdjęciem z samolotu
https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1382188601
Załącznik 102688
-
Wyszła wersja taka "grzeczna" i harmonijna, że aż boli. Może za dużo "dociążyłaś" lewy dolny róg. Ta "zepsuta" chyba lepsza.
Jednak przyznaje, że wiele potrafisz z tego obrazka wyciągnąć.
-
1 załącznik(ów)
do Budapesztu może jeszcze kiedyś wrócę,
ale póki co jedno z MOCAK'a - trochę szarawe może za bardzo, ale na ten moment tak to widze ;)
112. Małe zbrodnie małżeńskie...
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1388440796
Załącznik 107040
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
do Budapesztu może jeszcze kiedyś wrócę,
ale póki co jedno z MOCAK'a - trochę szarawe może za bardzo, ale na ten moment tak to widze ;)
112. Małe zbrodnie małżeńskie...
O! I to je fajne.
-
Świetne foto :)
Pozdrawiam.
-
-
Ciekawe. Trzeba było tylko panią poprosić, coby też podskoczyła :)
Pozdr
-
3 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
no właśnie oni nie skaczą a leżą - bo tak jakby już nie żyją - przynajmniej tak tam pisali
to jeszcze 3 ujęcia z MOCAKa
113 114 115
114 - czyściutko, prawie sterylnie. Jedyne co przeszkadza to początek podłogi - do wycięcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
114 - czyściutko, prawie sterylnie. Jedyne co przeszkadza to początek podłogi - do wycięcia.
A nie, bo tam jest taki kwadrat po lewej i fajnie współgra z całością.
-
8 załącznik(ów)
Skoro już gonię tego króliczka, wpadł mi do głowy pomysł na mini relację z tego pościgu…
Nie wiem na jak długo starczy mi zapału do pisania tego co mi się w głowie uwiło dawno dawno temu, i na ile Wam starczy ochoty by ten pościg oglądać – ale spróbuję… :mrgreen:
A tak mówiąc serio chyba mnie wciągnęły opowieści niektórych forumowiczów (Bodzia o historii w cmentarzach i cerkwiach ukrytych, Muminka z jego wojaży po świecie, yamady z Tatr i tak mogłabym wymieniać i wymieniać.. więc dodam tylko i innych, którzy dzielą się swoją wiedzą opowiadając niesamowite historie przeplatane zdjęciami).
Nigdy specjalnie nie przepadałam za Podgórzem, była to totalnie niepoznana przeze mnie dzielnica Krakowa, którą niekoniecznie poznawać chciałam, gdzie wrony zawracają a Wisła za często wylewa. Ale cóż… króliki…
To one sprawiły że nogi me same (a w zasadzie często z kumpelą Miśką) zawędrowały w stronę Podgórza… i cóż zauroczyło mnie to miejsce, jego historia jest ukryta w niemal każdym zakątku, każdym murze tej dzielnicy… dlatego chcąc sama poznać tą historię przy okazji zabiorę tych z Was, którzy dadzą się porwać na przechadzkę ścieżkami krakowskiego Podgórza..
Oczywiście nie udam się w każdy zakątek bo to zajęłoby mi jednak sporo czasu – ale te najważniejsze i mi najbliższe pokrótce przybliżę sobie i Wam..
Na Podgórze od strony Kazimierza można dotrzeć m.in. Kładką ojca Bernatka (swą nazwę wzięła od zakonnika, który na przełomie XIX i XX w. przyczynił się do wybudowania szpitala Bonifratrów w Krakowie). Kładka składa się z dwóch pomostów – dla pieszych i rowerzystów – niemniej z tego drugiego rozciąga się zdecydowanie ładniejszy widok na ciekawej urody Most Piłsudskiego (o którym słów kilka niżej) i zakole Wisły – dlatego niemalże nikt nie przestrzega tego podziału (no może za wyjątkiem rowerzystów). Do użytku oddana została stosunkowo niedawno bo w 2010 roku.
116 widok na kładkę i most w krzywym zwierciadle (już chyba gdzieś w wątku wiślanym było)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1391982979
117 kładka od spodu (już była w tym wątku ale i tak lubię ją od spodu więc tu być musi ponownie ;)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1391983013
118 słynne kłódeczki, które zakochani wieszają a kluczyk topią w Wiśle ;) - a jak coś im nie wyjdzie to mają problem i wydzierają razem z siatką ;)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...9&d=1391983027
119 kryptoreklama - ciekawe czy ktoś się skusił
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1391983051
jeszcze na dwa zdania cofnę się do wspomnianego wyżej mostu.. za najmodniejszą encyklopedią dzisiejszych czasów - to najstarszy most w Krakowie który zachował się w całości (Choć most Powstańców Śląskich (zwany dawniej mostem Krakusa) powstał 20 lat wcześniej, to do dzisiaj z jego pierwotnej konstrukcji pozostały jedynie filary.) Plany jego budowy były snute jeszcze przed I Wojną Światową, niemniej decyzję o jego budowie podjęto dopiero w sierpniu 1925 r. Prace budowlane trwały 7 lat. Do stycznia 1932 r. powstający most nazywany był Czwartym Mostem, kiedy to Rada Miejska uchwaliła dla niego patrona – Marszałka Józefa Piłsudskiego. Most (podobnie jak inne mosty Krakowa) został wysadzony przez wycofujące się wojska niemieckie w styczniu 1945 r, w wyniku czego jego południowe przęsło (po stronie Podgórza) znalazło się w wodzie. Został on tymczasowo zastąpiony drewnianą kładką, a jego ponowne otwarcie po odbudowie miało miejsce w październiku 1948 r. Nadano mu wówczas oficjalną nazwę most Tadeusza Kościuszki. Mimo to, w świadomości Krakowian zawsze funkcjonował jako most Józefa Piłsudskiego i taką właśnie nazwę przywrócono mu oficjalnie w 1990 r.
120widok od strony bulwarów wiślanych :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1391982943
121 i jest pierwszy z tych za którymi tak gonię... na jednym z przęseł :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1391982930
122 a ten gagatek jak i ten poniższy uchwyceni gdy wykonywałam foto nr 120 ;)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1391982961
123brat bliźniak 122
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1391982969
stąd można pójść w różne strony - ale zapewne zboczę na 3 kadry na totalne obrzeża Podgórza w rejony Wilgi, która wpływa do Wisły, a potem już z kładki Bernatka pójdziem dalej... ale to już nie dziś :D
Załącznik 110467 Załącznik 110468 Załącznik 110469 Załącznik 110470 Załącznik 110463 Załącznik 110464 Załącznik 110465 Załącznik 110466
-
(120) potezna konstrukcja... fajny kadr.
-
Nietypowo :)
Podoba mi się i proszę o kolejne króliczki ;):D
-
Fajowe króliczki na 121 i 123 :)
Pozdrawiam.
-
Kazimierz i Podgórze.
Krakus nie jestem, choć studia na PK robiłem.
Pracując już - bardzo, bardzo często te dzielnice odwiedzałem. A to do hurtowni CEZAL się jeździło, jeszcze wcześniej nad samą Wisłą była hurtownia materiałów biurowych.
Po ślubie zaopatrywałem mojego teścia - jako że szewcem był, we fleki, okucia i inne szewskie duperele.
Czasem teraz, jak wędruję po Krakowie, to z sentymentem odwiedzam zapomniane zakątki, a czasem jaja sobie robię - wjeżdżam między uliczki, uliczusie i pytam Marysi... a trafiła byś stąd na dworzec ? :mrgreen:
Ciągnij Ulka opowiadanie bo fajne :D
-
chciałem dać plusa ale system nie pozwala, więc pozwolę sobie zgłosić 120stkę do fotografii miesiąca
-
Bardzo fajna relacja. Jeżeli chodzi o same zdjęcia to mi najbardziej podeszły 117 i 120.
-
116 Krzywe zwierciadło, piony też pochyliło? ;)
117 Już chyba widziałem takie ujęcie tego mostu/kładki ale i tak mi się podoba :)
118 Takie kłódki można spotkać też tutaj
122 Więcej światła i będzie super.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
chciałem dać plusa ale system nie pozwala, więc pozwolę sobie zgłosić 120stkę do fotografii miesiąca
Nadrobiłem.
-
-
Witaj 120 bardzo fajne zdjęcie według mnie. Pozdrawiam.
-
Najbardziej podoba mi się kładka od spodu 117. ciekawy kadr, no i cała historia interesująca.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
114 - czyściutko, prawie sterylnie. /.../
dzięki gulasz`owej i Tobie zauważyłem śmieci na moim monitorze.
zastanawiałem się gdzie tu czyściutko, przecież pełno syfu na zdjęciu, a to nie od środka tylko po mojej stronie te syfy były:mrgreen:
bardzo mi się podobają ostatnie serie, szczególnie 120, 118 i tytułowe króliczki
-
-
117 i 120 super. Czekam na dalszy ciąg relacji ze spaceru po Twoim mieście.
-
7 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez abir
dzięki gulasz`owej i Tobie zauważyłem śmieci na moim monitorze.
Do usług!! :)
Cytat:
Zamieszczone przez helmuth
116 Krzywe zwierciadło, piony też pochyliło?
Racja – pojechałam po całości :oops:
Cytat:
Zamieszczone przez Jan_S
Dzięki!! Choć lubię to zdjęcie to nie sądziłam że zawędruje do foto miesiąca :)
Cytat:
Zamieszczone przez Bodzip
Czasem teraz, jak wędruję po Krakowie, to z sentymentem odwiedzam zapomniane zakątki, a czasem jaja sobie robię - wjeżdżam między uliczki, uliczusie i pytam Marysi... a trafiła byś stąd na dworzec ? :mrgreen:
Jeszcze niedawno sama byłabym w lesie – ale teraz coraz lepiej się orientuje w tamtych okolicach :)
waruga, ahutta, witia, Bodzip, Jan_S, pers, helmuth, kolba, Muminek, abir, edorka, Ola_Olga
dziękuję za miłe przyjęcie :)
Cytat:
Zamieszczone przez edorka
Ula kontynuuj
Zatem idźmy dalej… na totalne obrzeża Podgórza i ciut za nie ;)
Idąc Bulwarem Podolskim, mijając króliki bliźniaki (122 i 123) i zostawiając most Piłsudskiego za plecami dotruptamy (żeby nie powiedzieć dojdziemy) do Wilgi – czyli brudnego (V stopień klasy wód) prawobrzeżnego dopływu Wisły
124
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1392072810
Nie zrażając się chaszczami, brudną wodą, faktem że się ściemnia a ja pomykam w sandałkach - idę dalej – bo wiem, że tam gdzieś miał na mnie czekać królik :mrgreen: - przyuważyła go Miśka na totalnym zoomie jakiegoś foto, które przypadkiem popełniła na jednym z naszych spacerów fotograficznych.. No i w końcu po kilku minutach dreptania, na „skrzyżowaniu” al. Marii Konopnickiej i Wilgi - oczom mym ukazał się ten gagatek ;)
125
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1392070473
Wygramoliłam się jakoś z tego koryta rzecznego na powyższą ulicę i raptem kilka kroków dalej kolejny przecudny widok – tym razem parka :) Autentycznie to lepsze jak polowanie ;) (choć na polowaniu nigdy nie byłam i zapewne nie będę)
126
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1392073093
Z tajnych źródeł ;) jakie posiadłam - gdzieś w bocznych uliczkach równoległych do Wilgi czai się jeszcze jeden gamoń – także jak go nie zamalowali/usunęli i uda mi się go ustrzelić to jeszcze się wrócę w te rejony…
Tym czasem cofnę się do punktu startowego – schodząc z kładki Bernatka pierwsza knajpa na jaką wchodzimy to DRUKARNIA – miejsce naszego ostatniego spotkania krakowskiego z OLYTALIBMI :)
A od strony ul. Piwnej na tej właśnie knajpie widzimy przyczajonego ochroniarza, który dba o porządek tego miejsca – ostatnio robili remont tej ściany budynku – ale na szczęście nie zamalowali królika !! ufff
127
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1392073060
Podążając nadal ulica Piwną oczom naszym ukaże się jeden z moich ulubionych murali, za który co poniektórzy zgarnęli minusy :-P heheh
A więc po raz kolejny kadry z tego miejsca, bo nie można obok nich przejść obojętnie… :)
128
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1392070427
129
https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1392072774
130
https://forum.olympusclub.pl/attachm...9&d=1392072793
cdn
p.s.zawsze chciałam to napisać :mrgreen: hehehe
Załącznik 110570 Załącznik 110564 Załącznik 110573
Załącznik 110572
Załącznik 110562 Załącznik 110568 Załącznik 110569