Odp: 50mm f1.4 - który wybrać?
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Chyba nie przeczytałeś dokładnie, autorce zależy na najmniejszych finansach, a tej Sigmy za stówę nie kupisz.
Chyba jednak przeczytał.
Cytat:
Nie chcę robić nowego wątku, więc zwracam się tu z pytaniem czy napotkał ktoś Zuiko 50mm 1.4 lub 1.8? jeśli tak to na jakich stronach i jak cenowo?
Szukam z klasycznym mocowaniem, a nie na gwint i przejściówki.
Przy okazji ktoś robił zdjęcia 50/1.4 lub 50/1.8 z olkiem e-620?
Autorka pytania nie ma pojęcia o co pyta (nie mam pretensji), myli np. Zuiko (system OM) z Zuiko Digital (system 4/3) ale wynika z pytania że ma E-620 i chce obiektyw pasujący do tego body bez przejściówek. Znasz inny oprócz Sigmy 50?
roksanak - rozwiazania sa dwa:
1) drogo ale full wypas - wspomniana Sigma 50mm/1.4, szklo z AF, bez zabawy z przejsciowkami
2) po taniosci - szklo M42 50/1.7 lub 1.8, do tego przejsciowka M42-4/3 z Honkgkongu (kilka $ z wysylka do PL)
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Chyba jednak przeczytał.
Autorka pytania nie ma pojęcia o co pyta (nie mam pretensji), myli np. Zuiko (system OM) z Zuiko Digital (system 4/3) ale wynika z pytania że ma E-620 i chce obiektyw pasujący do tego body bez przejściówek. Znasz inny oprócz Sigmy 50?
No niestety, tak jasny jest jeden, pozostale szkla - to jeszcze nieco ciemniejszy ZD50/f2.0 i na tym sie konczy system 4/3 jesli chodzi o te ogniskowe.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Dokładnie. Niestety jest z nim jeden problem - dostępność. W Sigma ProCentrum już go nie mają, więc trzeba szukać po aukcjach ew za granicą :(
Ostatnio ww. Sigma 50/1.4 w wersji do 4/3 pojawiła się na rodzimym portalu aukcyjnym. Poszła za 1k pln.
Gdybym nie był szczęśliwym posiadaczem ZD 50/2 to kto wie...
PS.
tylko niestety sporo było narzekań na pracę AF zarówno w przypadku Sigmy 50 i 30mm właśnie w połączeniu z 4/3
interesujące jest z kolei to że, jest to bardzo polecane szkło wśród miłośników aparatów z żółtym paskiem, normalnie aż mnie kusi żeby to przetestować ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
cube007
roksanak - rozwiazania sa dwa:
1) drogo ale full wypas - wspomniana Sigma 50mm/1.4, szklo z AF, bez zabawy z przejsciowkami
2) po taniosci - szklo M42 50/1.7 lub 1.8, do tego przejsciowka M42-4/3 z Honkgkongu (kilka $ z wysylka do PL)
hmm, raczej jednak zdecyduję się na ZD 50/1.8, lecz nie wiem jak to będzie wyglądało z połączeniem mojego olka e-620. Mam nadzieję, że piękny bokeh i, że nie będzie żadnych problemów z ostrością.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaack
tylko niestety sporo było narzekań na pracę AF zarówno w przypadku Sigmy 50 i 30mm właśnie w połączeniu z 4/3
Czegoś takiego nie stwierdziłem :)
Mały sampelek - https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-65766
a jakie macie zdanie o Rokkor 50mm 1.7?
i jeszcze jedno pytanie który lepszy ZD 1.7 czy 1.8 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
roksanak
hmm, raczej jednak zdecyduję się na ZD 50/1.8, lecz nie wiem jak to będzie wyglądało z połączeniem mojego olka e-620. Mam nadzieję, że piękny bokeh i, że nie będzie żadnych problemów z ostrością.
Roksano, nie ma czegoś takiego jak ZD 50/1.8, ZD=Zuiko Digital. Może być Zuiko 50/1.8 z bagnetem OM, Ty masz w E-620 bagnet 4/3 więc potrzebujesz przejściówkę np. taką jak MF-1. Bokeh pewni i będzie piękny ale ostrość będzie tylko wtedy kiedy ją sobie sama ustawisz, ręcznie, na oko.
Cytat:
Zamieszczone przez
roksanak
a jakie macie zdanie o Rokkor 50mm 1.7?
i jeszcze jedno pytanie który lepszy ZD 1.7 czy 1.8 ?
Który Rokkor? 50/1.7 były bodajże 3.
ZD czyli Zuiko? Jak Zuiko to nie ZD tylko Z, bo nie ma "digitali" o takich parametrach. I nie ma Zuiko 50/1.7.
Bez różnicy czy Rokkor, czy Zuiko, czy Hexanon (osobiście bardzo lubię, ale z 4/3 trzeba kombinować z adapterem), czy Canon FD (adapter koniecznie bez soczewki, a takie są droższe) czy Pentax - wszystko będzie cieszyć na zdjęciach.
Kupuję Zuiko 50/1.8 i przejściówkę, ale jaką skoro obiektyw ma mocowanie - bagnet OLYMPUS OM-SYSTEM?