Odp: Samsung Wszystkomający (NX-1)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ale to nie są rawy.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ale to nie są rawy.
Vous'le w szczególe przeczyta pod drugim rzędem obrazków. Jest link do plików.srw.
Optyczni? dajcie spokój, ich metody badawcze są...
Po obejrzeniu sample jpg byłem nieco zawiedziony...teraz widzę, że Samsung po prostu słabo programuje jpg (poprawią zapewne w kolejnych firmware ). Pamiętam starego (pierwsza matryca Samsunga, modyfikowana ) Nx10 ...matryca też była na całkiem dobrym poziomie, potencjał zabity przez jpg. Tylko niech Samsung od wszystkiego zacznie też, m.in u nas poważnie traktować rynek foto. Można wejść za grosze w system, Nx2000 kosztuje poniżej 1000zł, wiem prosty aparat, ale dobra matryca APS-C, gorzej z obiektywami. Mają fajne szkła tylko różnie bywa z dostępnością. (rozważałem m.in Samsunga vs Olek ) Olek wygrał...interesujące mnie obiektywy kupię nawet w znanej sieci salonów foto.
Ciekawe jak będzie wyglądała dostępność obiektywów pro.. .
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart_1985
teraz widzę, że Samsung po prostu słabo programuje jpg
Ja wczoraj wziąłem do ręki XZ-1... Boże błogosław szybkie karty i raw+jpg.
Gdzie są te jotpegi z PL1 :evil:
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Vous'le w szczególe przeczyta pod drugim rzędem obrazków. Jest link do plików.srw.
Link jest, ale na samplach są jpegi.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Link jest, ale na samplach są jpegi.
Adobe wspiera Ipady ;)
Dziwne, u mnie są SRW mają rozmiar 49,1mb.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart_1985
Dziwne, u mnie są SRW mają rozmiar 49,1mb.
Co w tym dziwnego? Toż to Sams. Ostatnio koleżanka o swoim NXie powiedziała mi tak: w sumie to fajny tylko te zdjęcia, na karcie... Dalej nie słuchałem :)
Pod linkami są zdjęcia w formacie RAW. Jednakże nie sądziłem, że matryca 28mp daje tak ogromne pliki. W Sony i Olympusie np RAW ma mniej więcej tyle mb co rozmiar matrycy.
Olympus i Sony ma 12bitowe RAWy... jeśli Samsung ma 14 bitów to w połączeniu z dużą matrycą może być taki efekt.