Ogrywam wszystkich w pierwszej turze: GH2, 12800, T/0.95, +2EV, S&H wg recepty 100/-100; do wyboru (waszego): LR4, 571, DT, LR, SilkyPix...
Wersja do druku
A rozwiązanie jest prymitywnie proste: idę robić zdjęcia z długimi czasami naświetlania, biorę E-M10. Idę focić ciemne miejsca, biorę GF3. Rozkminiłem system?
może to zima, dzień krótki, zimno i wieje, nie chce się z domu ruszać to człowiek myśli o głupotach zamiast zdjęcia robić.
Zarzuciłem orfa z peronem do ACR 8.7.1 (PS CC czy jak to sie teraz zowie)
+2EV, -100 światła, +100 cienie
1. WB na białą tabliczkę na wagonie
Załącznik 141035
2. WB na (zgodnie ze sztuką - na szarości próbkowane z części peronu_
Załącznik 141034
3. WB predefiniowanie - ustawienia ACR "Cień"
Załącznik 141033
T.
Troszkę przyhamujcie z wycieczkami.
W marcu zobaczymy LR w wersji 6. Miejmy nadzieję, że magentowe dylematy znikną raz na zawsze.
http://www.amazon.co.uk/Lightroom-EN...ds=lightroom+6
Nie sądzę by zmienili sterowniko do wcześniej wprowadzonych aparatów. Coś jest w ustawieniach Lightrooma, że wydobywa ten nieistniejący fiolecik...
Ciekawostką jest także, że ich ARC z tymi samymi sterownikami nie daje tego kolorystycznego cudu.
W ten sposob ten słynny już test okazał sie być testem Lghtrooma a nie testem matryc, wywoływanie dało na plikach z Sony jest fiolecik a z Fuji oczojebną zielona rdzę...
ACR w PSE w wersji 8.7.1 Daje dokładnie taki sam zafarb (nie wiem czy istniejący :) )
lrZałącznik 141127 acr Załącznik 141128