Wiatm czy ktoś z Was uzywa tego nissina z EM1 ? poprosze o wszelkie spostrzezenia odnoscie współpracy , jezeli ktoś byłby tak uprzejmy .
Wersja do druku
Wiatm czy ktoś z Was uzywa tego nissina z EM1 ? poprosze o wszelkie spostrzezenia odnoscie współpracy , jezeli ktoś byłby tak uprzejmy .
Ja z chęcią zapytam jak radzi sobie z M10 i czy jesteście zadowoleni.
Od kilku dni używam i40 razem z E-M5, na razie spostrzeżenia następujące :
- bardzo mała, dzięki czemu jeśli trzeba jej używać na aparacie nie wpływa negatywnie na ergonomie.
- w zestawie pokrowiec, stopka, dyfuzor! - uwaga lampa z założenia przenoszona jest w stanie "złożonym" (tz. nie z palnikiem pionowo) czyli kształt pokrowca to sześcian 10cmx10cmx9cm - malutkie ;-)
- lubię takie proste "analogowe sterowanie"- jest szybsze niż wyświetlacz menu, strzałeczki wyboru itd. ;-)
- trochę słabsza niż posiadane YN-460II (ale ma być jako ta trzecia i ew. do zabrania ze sobą gdyby coś gdzieś ;-)
Wady :
- ciężko wchodzi w sanki - trzeba sprawdzić czy dobrze weszła.
- 2 razy zdarzyło mi się że pracując w TTL-u z lampą na aparacie - aparat się zawiesił (efekt - pojawia się ikonka zapisu zdjęcia na kartę, i jakby cały czas zapisywał, po minucie decydowałem się na reset przez wyjecie baterii, następnym razem poczekam dłużej ;-)- bez lampy nigdy nie maiłem takiej sytuacji - choć nie wykluczam że to jakaś nowa przypadłość body - choć bez lampy na razie się nie powtórzyła (dwa przypadki na różnych kartach SD więc to nie ich wina).
Generalnie nie żałuje zakupu - chyba że opisywana przypadłość będzie się powtarzać.
Chyba sobie zanabędę tę lampę.
Mhm...słabsza niż 460II?:(
No właśnie...TTL. Jak działa z ttl na m43? Wymiary super ale czy automatyka daje radę?
No i kolejne pytanie...czy w cenie do 600zl można kupić lepszą lampę do M10 pod względem mocy, kompaktowosci i możliwości?
Po 11 miesiącach użytkowania mogę coś więcej powiedzieć o lampie. Wszystko pięknie ładnie.. TTL czasem nie doświetli ale nauczyłem się podbijać moc kółeczkiem lub używać lampy w trybie M. Mam dwa problemy jednak:
- wycierają się nadruki na kółkach. Lewe kółko całkiem się już wytarło.
- mimo włączonego trybu HSS nie mogę zrobić serii zdjęć G5, głupawy olek E-Pl1 radził sobie z tym a panas nie chce.
Kontaktowałem się z importerem w sprawie wycierających się nadruków. Przysługuje mi wymiana lampy na nową. Jestem dopiero drugą osobą, któa reklamuje lampę z taką wadą. Chyba zaczne grać w totka.
Używam lampy od niedawna i do domowego użytku sprawdza się wyśmienicie. U mnie z em10 nie ma żadnych problemów z komunikacją. Mała, kompaktowa z kompletem akcesoriów w zestawie ( dyfuzor,stopka,solidny futerał).
Nie korzystam z funkcji ttl bo imho nie doświetla dobrze, zdecydowanie wolę manual.
Na plus fajna opcja doświatlania w trybie video oraz cena w stosunku do systemowej.
pozdr.
R/