Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Co zauważyłem na plus:
Patrząc na powyższą listę wychwyconych plusów stwierdzam że tak źle nie jest. Teraz minusy :) wychwycone:
- Wideo wyłącznie 30p (brak 25p i 50p)
- brak wejścia na mikrofon
- to Minusy dla filmujących - ja mam dziurę jack w EM-1 i w życiu jeszcze w nią nic nie wpychałem oprócz szpilek i agrafek ;)
30fps też nie bardzo wiem o co w tym chodzi. wiem, że gorzej ale jako niefilmującego całkowicie mnie to ziębi
To niezaprzeczalne minusy ale jak ktoś robi zdjęcia a nie filmy to to olewa całkiem
Może jest jak w EM5 / EM1 czyli, ze programujesz klawisze strzałek i przycisków funkcyjnych jest więcej
jak w EM5 niby tylko fn1 fn2 a programujesz guzik nagrywania i część strzałek po swojemu. Jeśli w 10rtce tak jest to git
tak, ale z drugiej strony.... na 1139 zdjęć losowo wybranych z EM-1 na czasie 1/8000 mam zrobione 9 zdjęć a w sumie nawet bardziej tak wyszło niż była to rzeczywista potrzeba - nie każdemu ta 1/8000 jest tak potrzebna choć lepiej mieć niż nie mieć
Cytat:
- slot na kartę (tylko jedną oczywiście) chowany na dole razem z baterią - utrudnienie dla osób korzystających ze statywu.
Tak choć znów mi przykładowo przy statywie SIRUI T025 z głowicą C10 w ogóle to nie wadzi bo szybkozłączka jest tak założona że bez jej wykręcania a nawet bez zdejmowania aparatu ze statywu wymieniam kartę. Jeśli komuś szybkozłączka przeszkadza to oczywiście ma utrudniony dostep do karty a nie do baterii
Z doświadczenia jednak wiemy, że w czasie gdy sobie zapełniasz jedną kartę 16 / 32 czy 64 GB częściej wymienia się baterie zwaszcza na mrozie
Cytat:
- wizjer z EM5
- brak 5 osiowej stabilizacji z em5
Tak, Tak - no ale skoro tańszy musi miec mniej. ale tak na minus na bank
Cytat:
- brak AP-2 - posiadacze dodatkowych akcesoriów jak MAL-1, SEMA-1, VF-4 mogą schować je do szafy.
Tajest.
ciekaw jestem czy zostało poprawione filmowanie
ad. czasu 1/8000
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
tak, ale z drugiej strony.... na 1139 zdjęć losowo wybranych z EM-1 na czasie 1/8000 mam zrobione 9 zdjęć a w sumie nawet bardziej tak wyszło niż była to rzeczywista potrzeba - nie każdemu ta 1/8000 jest tak potrzebna choć lepiej mieć niż nie mieć
Może u Ciebie tak jest, ale Ty w większości pewnie robisz pejzaże, więc obiektywy przymykasz, a spróbuj zrobić coś jak portret np 45/1,8 przy pełnym otworze to zobaczysz że 1/4000 to trochę za mało.
Ale ja to rozumiem, tańszy OMD nie może mieć wszystkiego. Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego kiedyś, dosyć drogi E-M5 nie dostał szybszej migawki. Ale to już nieważne, E-M5 powoli odchodzi do przeszłości.
a wracając do E-M10...
może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi w tekście:
Cytat:
Zamieszczone przez optyczni
Uzupełnieniem systemu FAST AF jest to, że aparat E-M10 może fotografować sekwencyjnie przy 8 klatkach na sekundę, pokonując 4-5 klatek na sekundę większości rywali w swojej kategorii
tak poszukując bezpośrednich rywali dla E-M10 wychodzi mi coś takiego:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1844&add3=1795
a w tym towarzystwie nowy Olympus nie jest najszybszy....
porównując zaś do E-M5 w aspekcie zdjęć seryjny - starszy brat jest nieco szybszy, może zarejestrować dłuższą serie w RAWach ale w JPG to młokos ma wyraźną przewagę.
---------- Post dodany o 16:52 ---------- Poprzedni post był o 16:34 ----------
przy okazji: na DPreview jest kilka zdjęć z E-M10 w tym wraz z obiektywem 25/1,8
http://www.dpreview.com/previews/olympus-om-d-e-m10/6
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ad. czasu 1/8000
Może u Ciebie tak jest, ale Ty w większości pewnie robisz pejzaże, więc obiektywy przymykasz, a spróbuj zrobić coś jak portret np 45/1,8 przy pełnym otworze to zobaczysz że 1/4000 to trochę za mało.
Kurcze, aż sobie sprawdziłem: Mamiya RZ67 ma najkrótszy czas migawki 1/400 s. I jak tym portrety robić, Panienko Przenajświętsza.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Kurcze, aż sobie sprawdziłem: Mamiya RZ67 ma najkrótszy czas migawki 1/400 s. I jak tym portrety robić, Panienko Przenajświętsza.
1) a jakie miałeś czułości dostępne?
2) jakie stosowałeś przysłony by głębia ostrości była większa niż na pięć rzęs na jednym oku?
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Co zauważyłem na plus:
- Minimalne ISO: e-kwiwalent (czyli pewnie programowy) 100 dla AUTO ISO.
Ten argument odkad opublikowano firmware 2.0 dla M5 jest nieaktualny :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
1) a jakie miałeś czułości dostępne?
2) jakie stosowałeś przysłony by głębia ostrości była większa niż na pięć rzęs na jednym oku?
Ale ja nie używam RZ67. Chciałem kupić - jako 10 body, ale odstraszył mnie brak opcji filmowania.
Filmowanie - zmowa ewidentna: 30fps i szczątkowe audio. Olek nigdzie nie ma zdjętych tych ograniczeń, nigdzie też nie ma manualnego audio ze wskaźnikiem wysterowania, a synchro z osobnym rejestratorem to dodatkowa robota. Wielka szkoda, bo jakościowo obraz filmowy (poza problemami z szybkimi scenami, za którymi nie nadąża kiepski kodek) wciąż wyprzedza wszystkie Nikony i Canony z wyj. 5DIII i pochodnych. Ewidentnie zmowa oligopolu foto (z panasem i sonym).
Szkoda, czas leci, pieniądze przechodzą koło nosa. Choć ja i tak większość materiału robię olkiem, mimo tych problemów. Ale obraz jest śliczny, a całość mała i zgrabna.
Ciekawe jak będzie ze stabilizacją w praktyce? Chętnie poznałbym porównania, ale właśnie praktyczne.
Pytanie, szczególnie do Kolegi Dobasa :) jakim właściwie akumulatorem jest zasilany?, na jednych stronach jest BLS-5 a na innych BLN-5 i opcjonalnie BLS-5, dziwne to określenie, jak jest w praktyce z akumulatorkami? BLS-1 najlepiej gdyby pasował :) czy może będzie tak jak w e-pl5 gdzie srebrne były z BLS-5, a czarne BLS-1, ale oczywiście pasowały zamiennie w jednym jak i w drugim.
Poza pytaniem o akumulator zostaje mi tylko jedno, brać czarną czy srebrną wersję ? ;D czy srebrne (takze e-m5) był w tym samym odcieniu co srebrne szkla np 45mm/1.8 - pytanie może dziwne wydać się komuś kto nie miał srebrnego e-pl5 - który to jest w zupełnie innym oddcieniu i "gryzie się" ze szklem, czy owy magnezowy korpus nie będzie się wycierał ?:) i pytanie czy w srebrnym czy czarnym? ktory kolor jest naturalnym magnezowego ? srebrny malowany na czarno czy czarny na srebrno ? w srebrnym malowaniu plastiku szkla 45mm/1.8 niestety wytarł się lekko na goru i wychodzi czarny...
oly2020, polecam oficjalną stronę Olympusa ze specyfikacją: :grin:
http://www.olympus.pl/site/pl/c/came...fications.html