Odp: X-T1 - już oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ad.1 pewnie z tego samego powodu dla którego Nikon daje czujniki krzyżowe tylko w centrum, i dla którego w E-M1 czujniki fazowe rozmieszczone są na mniejszym obszarze niż kontrastowe. Ot, fizyka
Który Nikon ma krzyżowe tylko w centrum?
D300s ma 15 punktów krzyżowych na ten przykład.
Optyczni ostatnio bombardują artykułami, tym razem pierwsze wrażenia z X-T1:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=356
Korpus nie tylko mniejszy od E-M1 i GH3, ale też od A7.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Optyczni ostatnio bombardują artykułami...
Fakt i jeśli wierzyć tym artykułom, to na rynku foto liczy się tylko Olek i Fujik. Ok, jest jeszcze Sony, ale to słabiak przy tych potentatach :D
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Fakt i jeśli wierzyć tym artykułom, to na rynku foto liczy się tylko Olek i Fujik.
Jeśli chodzi o nowości, to w tym miesiącu na pewno :)
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Który Nikon ma krzyżowe tylko w centrum?D300s ma 15 punktów krzyżowych na ten przykład.
daj jakis szkic gdzie i jak są one rozmieszczone. Bo szukałem ostatnio po sieci i wychodzi ze pomimo kilkudziesięciu punktów tylko środek jest krzyżowy a znacznie większa część to czujniki liniowe
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
daj jakis szkic gdzie i jak są one rozmieszczone. Bo szukałem ostatnio po sieci i wychodzi ze pomimo kilkudziesięciu punktów tylko środek jest krzyżowy a znacznie większa część to czujniki liniowe
W D300 i D7100 krzyżowe są czujniki w trzech centralnych kolumnach.
To, że większa część jest liniowa jest normalne. Ale nie powiedziałbym, że krzyżowe to tylko centrum. Choć może to i kwestia semantyki.
Dajcie spokoj chlopu, jego watek to se mogl nazwac jak chcial.
Kompletnie tych zali nie rozumiem.
Wracajac do tematu, sam aparat mi sie wizualnie i "na papierze" bardzo podoba.
Znajac zycie AF to bedzie jednak "mala" bolaczka i smiem twierdzic, ze olek, panas moga spac spokojnie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Przyganiał kocioł garnkowi :):):):):)
A tak na poważnie - pamietam jak niektórym nie podobał sie wygląd OM-D E-M5 :)
Ja to do dzisiaj jak spogladam na M5, to nadal mam dziwne uczucie w temacie jego brzydoty.
Po prostu jak dla mnie to pazdzierz i tyle, takie m1 pomimo ze podobne to wiele ladniejsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ad.1 pewnie z tego samego powodu dla którego Nikon daje czujniki krzyżowe tylko w centrum, i dla którego w E-M1 czujniki fazowe rozmieszczone są na mniejszym obszarze niż kontrastowe. Ot, fizyka
Ale nikon w obrembie rozkladu pol AF ma zaleznie od modelu wiele punkow krzyzowych, i nie jest to tylko srodek ekranu (no chyba ze piszesz o d600).
I jak jeden z niewielu wszystkie punkty (pod warunkiem nie trafienia na spsuty egzemplarz) na tym samym wysokim poziomie skutecznosci dzialania.
pozdro
Puszka ma kosztować 5.099 zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Puszka ma kosztować 5.099 zł.
I to jest bardzo ciekawa wiadomość, jeszcze jak Fuji zrobi jakąś dobrą promocję np na szkła to będzie całkiem ciekawie :-)
A gdzie wajcha od samowyzwalacza? :cry: Wygląda tak jakby był zrobiony dla chłopców lubiących się bawić pokrętłami i połechtać lubiących stare aparaty. Czy w aparacie cyfrowym taka obsługa to nie jest przekombinowanie? Chciałbym sobie nim pofotografować żeby zobaczyć jak to się obsługuje. Sample ładne.