Odp: M.Zuiko Digital 9mm f/8,0 BCL-0980 czyli obiektyw rybie oko / Dekielek od Olympu
Bardzo zainteresował mnie te wątek, trudno porównywać ten dekielek do typowej "fiszki" choćby przywołany tu Saymang. Raz, że po "krzywiznach" to nie bardzo wygląda mi to na rybie oko, troszkę mniejszy kąt widzenia, ciemny...ale cena, stanowi mniej niż połowę ceny Saymanga, parę osób które ma obiektywy typu rybie oko powiedziało mi, że to fajne, pobawić sie trochę można a potem leży w szufladzie...nie biorę sobie aż tak do serca tych opinii, niemniej może jednak zaoszczędzić te parę stówek kupić to (z czarnym PENem to i biały będzie ładny ) i jeśli okaże się, że często tak będę fotografował, będę umiał to wykorzystać kiedyś kupić coś bardziej typowego. Tylko, że o ile 15mm/f 8 just niemal w każdym sklepie to trudniej dostać. :/
Odp: M.Zuiko Digital 9mm f/8,0 BCL-0980 czyli obiektyw rybie oko / Dekielek od Olympu
Cytat:
Bardzo zainteresował mnie te wątek, trudno porównywać ten dekielek do typowej "fiszki" choćby przywołany tu Saymang. Raz, że po "krzywiznach" to nie bardzo wygląda mi to na rybie oko, troszkę mniejszy kąt widzenia, ciemny...ale cena, stanowi mniej niż połowę ceny Saymanga, parę osób które ma obiektywy typu rybie oko powiedziało mi, że to fajne, pobawić sie trochę można a potem leży w szufladzie...nie biorę sobie aż tak do serca tych opinii, niemniej może jednak zaoszczędzić te parę stówek kupić to (z czarnym PENem to i biały będzie ładny ) i jeśli okaże się, że często tak będę fotografował, będę umiał to wykorzystać kiedyś kupić coś bardziej typowego. Tylko, że o ile 15mm/f 8 just niemal w każdym sklepie to trudniej dostać. :/
9mm bez problemu dostępne w cyfrowe.pl
Ja celowałem w szerszy kąt niż 14mm...o dobrej jakości itd.
Niestety nie udało się sfinalozować sensownych finansowo sprzedaży posiadanych obiektywów...i postawiłem na fun zamiast jakości. Czuję, że z Samyanga rzadziej bym korzystał niż będę korzystał z tego dekielka...
1 załącznik(ów)
Dekiel jest mały. Wiem, Samyang też jest malutki, ale dekielek jest naprawdę kieszonkowy. Dodatkowo węższy kąt ułatwia prostowanie. Na poniższym zdjęciu nie było chyba żadnej prostej linii.
Załącznik 133304
Jaka +- szerokość pozostaje po wyprostowaniu dekielka? 10-11mm?
Z 7,5mm Samyanga bodajże 9mm pozostaje po wyprostowaniu.
Cytat:
Na poniższym zdjęciu nie było chyba żadnej prostej linii.
Dla amatora w pełni akceptowalna jakość. Mało kto na forum drukuje wielki format.
BTW. w kilku źródłach znalazłem informację na temat sporego rozrzutu jakościowego dekielka. Zobaczymy co pokaże mój egzemplarz:)
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Jaka +- szerokość pozostaje po wyprostowaniu dekielka? 10-11mm?
nie mam pojęcia, tu masz oryginalne zdjęcie bez prostowania:
Załącznik 133307
Cytat:
nie mam pojęcia, tu masz oryginalne zdjęcie bez prostowania:
Dużo nie zabiera:)
Czy w innym systemie poza m4/3 jest coś podobnego, względnie już naprawdę szeroki kąt za takie pieniądze, wiem, że S 7,5mm jest znacznie ostrzejszy ale jest też znacznie droższy.
Odebrałem wczoraj wieczorem dekielek.
Pierwsze wrażenie- ale to mały "plastic fantastic". Pudełko jakości gadżetów z aliexpress.
Sam dekielek po obmacaniu zyskuje jednak na jakości. Mimo zastosowania plastiku wydaje się dość solidnie wykonany.
Jedyne do czego mogę sie przyczepić to wajcha od zmiany ostrości. Mamy 3 ustawienia:
- 0,2m
- ostrzenie na średnią odległośc
- ostrzenie do nieskończoności
Według mnie miejsce nieskończoności i średniej odległości jest zbyt mało "wyczuwalne"- można niestety przez przypadek przestawić wajchę i mieć nieostre zdjęcie.
Sama jakość obrazowania jest w pełni użyteczna i satysfakcjonująca jak na cenę. Kąt widzenia również w pełni mi odpowiada. Nie jest to typowy fisheye jednak...w moim przypadku nietypowy znajdzie najprawdopodobniej więcej zastosowań.
Zrobiłem wieczorkiem i o poranku kilka przypadkowych "strzałów" :
https://www.dropbox.com/sh/vs07ijctu...eiiRua8Ka?dl=0
dźwigienkę ustawiasz na 1m i gotowe, ostrość od 1m do nieskończoności - 95% zdjęć udana. Problem jest pomiędzy 0,2m a 1m - trzeba bardzo precyzyjnie ustawić dźwigienkę a to już nie lada szuka.
Cytat:
dźwigienkę ustawiasz na 1m i gotowe, ostrość od 1m do nieskończoności - 95% zdjęć udana. Problem jest pomiędzy 0,2m a 1m - trzeba bardzo precyzyjnie ustawić dźwigienkę a to już nie lada szuka.
W pełni rozumiem zasade ostrzenia tym obiektywem.
Natomiast samo wykonanie dźwigienki a właściwie "punktów ustawienia" jest dość delikatne i łatwo to przypadkiem przesunąć. Przynajmniej na pierwszy rzut oka. Może podczas standardowego użytkowania taki problem się nie pojawi.