Odp: Wielki Kanion Kolorado/Zapora Hoovera
Jeszcze raz dzięki za odwiedziny i komentarze.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Super. Nawet teraz ogrom budowli robi wrażenie, a co dopiero w `36 ubiegłego wieku.
I do środka wpuszczają zwiedzających i pozwalają robic zdjęcia.
Ogrom faktycznie robi wrażenie. Sama długość nie jest jakaś imponująca - 379m gdy długość zapór często liczy się w km, choć nie tych górskich. Wrażenie robi natomiast wysokość 224m. Utworzone przez tamę jezioro ma powierzchnię 640km kw. i pojemność 35 mld m sześć. wody - można by nią pokryć całą Polskę na wysokość powyżej 10 cm. Napełnienie jeziora po zamknięciu tuneli odprowadzających wodę podczas budowy trwało 6 lat.
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Piękno i egzotyka tych miejsc oprócz podziwu, wywołują w myslach skojarzenia z absurdalnymi zakazami focenia ciekawych miejsc w naszym kraju.:grin:
Nie ma żadnych problemów z wnoszeniem aparatów i robieniem zdjęć. Nie wolno wnosić broni itp. :grin: - przy wejściu są bramki gdzie kontrolowany jest wnoszony bagaż. I to jest wg mnie racjonalne podejście.
58.Takimi rurami pędzi woda
59. Wewnątrz przemieszczamy się windą i tunelami wydrążonymi w skale
60. A to generator
Fajne zdjęcia, kiedyś przejeżdżałem drogą na zaporze, ale jej nie zwiedzałem, tym bardziej ciekawe dla mnie są Twoje zdjęcia. Podziwiam, że przez tak krótki okres tyle zobaczyłeś.
Byłem lata temu i to nie raz ,robiłem całą masę zdjęć ale twoje fotki są o niebo lepsze od moich :(. Gratulacje. Moje slajdy robione na velvi leżąc z 15 lat po zeskanowaniu straciły na blasku i mają się jakoś nijak do odbitek które z nich robiłem dawno temu.
Bardzo fajna relacja, rewelacyjne zdjęcia, gratulacje.
Mnie służbowo najwyżej do Warszawy wysyłają:cry:
60-ale fajowy generator :)
1 załącznik(ów)
Chcących dalej podróżować ze mną po USA zapraszam do https://forum.olympusclub.pl/threads...abriskie-Point
A tu 2 ostatnie fotki zapory.
Załącznik 101082
fajnie się to oglądało :-) Dzięki za relacje.
Ja też dziękować - fajnie się z Tobą wędruje :)
Piękne zdjęcia. Po prostu słów brakuje. Dzięki wielkie, że się podzieliłeś swoimi wrażeniami - nigdy nie marzyłam by polecieć do USA, ale dla takich widoków zdecydowanie warto. :D
Swietne budowle hydrotechniczne.