Ja już z zakupami skończyłem na dłuższy czas :)
Wersja do druku
Ja już z zakupami skończyłem na dłuższy czas :)
Świetne zdjęcie. Chyba w tym miesiącu kupie. W tatmym skończyły sie fundusze :)
Wow, szczena mi opadła. Jaka jakość...
Zakupiłem mojego samka.
I w sumie na dzień dobry się zawiodłem.
1) Ciężko chodzi mi pierścień ostrości - możliwe że to kwestia przyzwyczajenia
2) Nieskończoność nie ostrzy w nieskończoność - muszę ostrzyć na powiększeniu
3) Jakość zdjęć - nie wiem co o nich myśleć raczej są kiepskie ( bo zdjęcia są poruszone i nieostre utrata szczegółowości jest odczuwalna)- w załączęniu parę szotów z dzisiaj bez żadej poprawki w LR- prosto z body
Tłumacze sobie to w ten sposób
A. może nie umiem jeszcze posługiwać się przesłoną w tak szerokim obiektywie - robiłem w większości na przesłonach 2.0-2.8
B. albo robie coś nie tak z ustawieniami aparatu(podejrzewam stabilizacje obrazu- robiłem z ustawieniami IS1)
C. ten obiektyw nie jest zbyt ostry na pełnej dziurze.
Załącznik 118273Załącznik 118274Załącznik 118275Załącznik 118276Załącznik 118279
Potestuje jeszcze w lepszym świetle bo te było conajmniej słabe
Te zdjęcia są masakycznie przeostrzone i odszumione. Dodatkowo, trzecie i czwarte są poruszone.
No i brak exifów.
Nie obraź się, ale wartość tych zdjęć pod kątem oceny obiektywu jest żadna.
Nie obrażam się :)
Co to znaczy przeostrzone? Za mała głębia?
Odszumione być może z body bo ja nic nie odszumiałem w LR . Gdzie sie odszumianie wyłącza w om-d em5?
Ten obiektyw nie daje wartości przesłony do EXIFa wiec jest to kolejny problem , no ale to przeżyje, czasy i ISO powinno być.
No właśnie zdjęcia są poruszone i kiepskiej jakości a ustawienia ekspozycji nie wskazują . 4 zdjęcie ISO 200 czas 1/1600s , 3cie ISO 800 1/30 sek - tutaj bardziej moze być prawo poruszone - przesłon nie pamietam tak dokłądnie ale w okolicach 2.0.
Powiem tak - nie ma wow na dzień dobry a to nie dobrze.
Póki co Panasonic zjada Samyanga na śniadanie, ale pożyjemy zobaczymy - mam 10 dni na testy :) i może go oddam bo coś mnie się on nie podoba.
Pierścień ostrości chodzi dość ciężko, to fakt. Ale pozostałe zarzuty to ewidentnie błąd operatora lub po prostu skopany obiektyw.
Zrób normalne zwyczajne widoczki a nie jakieś maksymalnie po światło, pod kątem itd i wrzuć jak załącznik RAWy.
PS Na forum nikoniarzy (link) ktoś wrzucił to szkło ale pod NEXa i z lewej strony kadru było nieostre... :???:
Dla stabilizacji ustawiłeś ogniskową 12 mm?
Przesłonę stosowałeś prawidłową, maksymalnie f5.6 bym ustawiał.
Swoją drogą piękną flarę na 3 zdjęciu złapał.