Pomogłeś pomogłeś zakumałem doskonale nareszcie :) Tutaj nie widzę niestety ikonki "pomógł" :?Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Wersja do druku
Pomogłeś pomogłeś zakumałem doskonale nareszcie :) Tutaj nie widzę niestety ikonki "pomógł" :?Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
A jak wspomaganie AF realizuje FL50?Cytat:
Zamieszczone przez Kris_1
Czy widzisz już jakieś istotne różnice pomiedzy Metz 58 a Fl50?
Gdybyś miał do wyboru te lampy w identycznej cenie to co byś wybrał, i dlaczego?
Pytam bo sam sie wacham wiec jak ktoś ma jakieś spostrzeżenia to podzielcie się.
Cieszę się:Cytat:
Zamieszczone przez marecki
Ikonki nie ma bo dać "Pomógł" możesz tylko we własnych wątkach.
Najwyżej piwko kiedyś wypiemy, jak będę w Kielcach ;)
Powinieneś otrzymać polską papierową wersję instrukcji przy zakupie lampy. Jeżeli jej nie dostałeś to mogę przesłać. Ksero w PDF'ie zajmuje 10MB, więc sprawdź jakiej wielkości pliki przyjmuje Twoja skrzynka. Podaj adres na PW.Cytat:
Pozdrawiam.
Myślę że wybrałbym Metza z uwagi na fajne rozwiązanie drugiego palnika. Mam dopiero lampkę parę dni a już z tego korzystam. Poza tym cena, akurat różnicę przeznaczyłem na dwa kmpl aku i jeszcze zostało :) Gorszy plastik niż Olympusa FL nie robi mi problemu. Szkoda nieco tych pokrętełek bo wydaje mi się to bardzo pomocne.Cytat:
Zamieszczone przez cellarium
Jeżeli miałeś okazje testować FL-50 to napisz prosze jak wygląda sprawa mocy na krótkim końcu. Z dokumenacji wynika ze Metz jest sporo mocniejszy:Cytat:
kąt ->liczba przewodnia
Mtez 24 -> 42
OL 28 -> 28
Czy w praktyce jest to bardzo odczuwalne?
Nie miałem w ręku tej lampy, jedynie Metza. FL znam tylko i wyłącznie z opisów i z instrukcji
Obydwie lampy są porównywalnej mocy. Różnica wynika z innego zoomowania palnika i innej konstrukcji dyfuzora, co w przypadku Metz'a daje lepsze wyniki, szczególnie z ogniskowymi powyżej 100mm. Podane wyżej dane są błędne.Cytat:
Zamieszczone przez cellarium
Nie miałem w ręku nowego Metz'a 58AF-1, ale poprzednia wersja 54MZ4 nie różni się jakością wykonania od lamp Olympusa. Obydwie są plastikowe, a jakość materiałów jest bardzo dobra.
FL-50 ustawia palnik w zakresie 24-85mm (dla ekwiwalentu filmu 135), a przy wyciągniętym dyfuzorze kąt rozsyłu światła jest rozszerzany dla pokrycia pola odpowiadającego obiektywom 16mm.
Metz 58AF-1 zoomuje w zakresie 24-105mm, a po wyjęciu dyfuzora daje krycie dla 18mm.
Liczba przewodnia dla poszczególnych ustawień palnika w FL-50 wygląda następująco.
16mm- 18, 24mm-28, 28mm-30, 35mm-36, 50mm-40, 70mm-45, 85mm-50.
W przypadku lampy Metz 58-AF-1 wygląda to podobnie.
18mm-25, 24mm-29, 28mm-31, 35mm-35, 50mm-42, 70mm-46, 85mm-52, 105mm-58
Pozdrawiam.
Dzięki serdeczne za szczegółowe wyjaśnienia.Cytat:
Zamieszczone przez dorjan
Śledząc wątki dotyczące obu lamp można zaryzykować twierdzenie, że jedyna istotna różnica to dodatkowy palnik w Metz'u.
Zastanawia mnie jeszcze precyzja pomiarów, a wzasadzie czy FL-50 nie jest bardziej precyzyjna ze względu na to, że to produkt Olympus'a? Może się czepiam, ale wydać 1,3 tysiąca to powód do szczegółowych analiz:)