Odp: Olympus PEN E-P5 - premiera
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
/offtopic tu, ale: OMD II ma mieć czujniki PDAF na matrycy, w takim razie trzeba zapolować na 12-60 na ibejach.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
/offtopic tu, ale: OMD II ma mieć czujniki PDAF na matrycy, w takim razie trzeba zapolować na 12-60 na ibejach.
Jeśli to się potwierdzi to E-P5 na 100% nie kupię. Oczywiście dożo zależeć będzie od implementacji tego AF fazowego, ale to jest na razie największa bolączka posiadanego przeze mnie e-pl5.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Czego jeszcze oczekujecie po aktualnych matrycach czy tez po nowosciach? ...
1) Matrycy multi-aspect tak, żeby bez względu na sposób kadrowania 4/3 - 16/9 - 3/2 mieć zawsze 16 MPix rozdzielczości. I najlepiej, żeby w RAWach był zrzut z całej matrycy tak, żeby można było przy wywoływaniu proporcje zmienić.
2) Lepsze oddanie koloru niebieskiego przy wysokich czułościach. W OMD, drobne niebieskie elementy niestety szarzeją.
3) Rozpietości tonalnej, odstępu szumu od sygnału nigdy za wiele (ale tu już nie jest źle)
4) Większej rozpiętości ISO w dół - najlepiej by było sprzętowe ISO 100 i ISO 50
5) Tak dla formalności i dla równowagi p.4 - by ISO 6400 było sprzętowe a nie (tak jak w OMD) w trybie rozszerzonym
Więc, jest co poprawiać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Jeśli to się potwierdzi to E-P5 na 100% nie kupię.
Kontunuję bo to już nt. Kupisz, OMD II - jeśli będzie mieć pdaf - będzie cholernie czytaj: profesjonalnie drogi a P5 w międzyczasie stanieje.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Kontunuję bo to już nt. Kupisz, OMD II - jeśli będzie mieć pdaf - będzie cholernie czytaj: profesjonalnie drogi a P5 w międzyczasie stanieje.
Może i masz rację, ale z drugiej strony czujniki fazowe prędzej czy później trafią do E-P, a w końcu pewnie nawet i do E-PL więc, może przeczekam po prostu z E-PL5.
Co do ceny OM-D II to jestem skłonny zaakceptować cenę w okolicach ceny E-P5 + VF-4.
Tak, czy owak nowości nie miałem zamiaru kupować, a ja mam od Ciebie o tyle łatwiej że w zasadzie nie filmuję, więc nawet ten E-PL5 nie jest taki zły :-)
W każdym razie po początkowej euforii mój entuzjazm co do zakupu E-P5 wyraźnie osłabł.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
na 12-60 nie muszę. Mam 14-35 + oba tele-konwertery 1,4 i 2,0. Mam też 9-18, więc spokojnie bez szaleństw :D
A tak nawiasem - czy jest jakaś matryca z czujnikami fazowymi w bezlusterkowcu ?
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
może przeczekam po prostu z E-PL5.
Zdrowy rozsądek, ja mam PL1 i też dajemy radę ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Co do ceny OM-D II to jestem skłonny zaakceptować cenę w okolicach ceny E-P5 + VF-4.
Policzmy na spokojnie: 999 + 280 + ZD optics fun factor tj. 499 =...
/off
---------- Post dodany o 13:36 ---------- Poprzedni post był o 13:35 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
A tak nawiasem - czy jest jakaś matryca z czujnikami fazowymi w bezlusterkowcu ?
W Nikkoretce i w Fuji.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
W Nikkoretce i w Fuji.
Nowe NEXy też mają.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
W Sony NEX-6 i 5R też są czujnik fazowe na matrycy.