teścik:
http://www.google.com/translate?u=ht...&hl=en&ie=UTF8
Wersja do druku
Raptor solidne body i uszczelnienia były swego czasu kluczowym argumentem, który spowodował, że wybrałem E-1, a robię zdjęcia wyłącznie w kraju. Wiele razy natomiast robiłem zdjęcia w deszczu i dość trudnych warunkach górskich. Więc jeśli to nie ma dla Ciebie znaczenia, podobnie jak sprawdzona czyszczałka, znakomite obiektywy a teraz jeszcze stabilizacja matrycy, to sprzedaj E-1 i kup sobie 40D. Z pewnością ucieszy cię uszczelnienie baterii, IS w kicie i czyszczałka z 400D ...
Zawsze się dziwiłem, gdy posiadacze E-1 byli traktowani jak fanatycy z którymi nie ma co dyskutować. Obiecuję, że więcej nie będę się dziwił.
VIVAT OLYTALIBAN !
EOT z mojej strony
Nie pisz, ze uszczelnianie jest niepotrzebne dla zwykłego użytkownika...
Tu nie trzeba deszczu i burzy paiaskowej... wystarczy rajd po szutrze i pot spływający z ciała podczas górskiej wędrówki...
Albo wejście w ciepłe pomieszczenie z mrozu...
C@non EF 400 2.8 USM L (daje 640mm w takim 40D)Cytat:
Zamieszczone przez Dempsey
Nikkor AFS 400 2.8 (daje 600mm lub 800mm w D2X)
Czyli nie jaśniej, co najwyżej porównywalnie.
Cena?Cytat:
Zamieszczone przez Morgoth
Poza tym... Podobno jak canon to FF ;p
Ale o czym Wy w ogóle dyskutujecie? O obiektywach, które ma może kilkadziesiąt / kilkaset osób na świecie??? Panowie, popatrzcie na to racjonalnie. To tak jakby porównywać marki samochodów po tym, kto ma w ofercie dłuższego ... To nie ma sensu.
Jeżeli ktoś kupi E-3 to na pewno nie dlatego, że istnieje taki obiektyw w ofercie ... (dla mnie taki ZD300 jest równie "papierowy" jak E-X ... ) Prawda jest taka, że E-X jest dla semi-profi, a mało kto z tej grupy odbiorców może sobie pozwolić wyłożyć tyle forsy na jeden tylko obiektyw ... W przypadku E-X / D200/ 40D mówmy o rozsądnych szkłach - a tych porównując na papierze - Olek ma w porównaniu do Czajnika śmiesznie mało ...
Jeżeli kogoś stać na ZD300, to na pewno nie będzie czekał z nadzieją w oczach na E-X tylko kupi sobie 1D(s) i jakąś mega-eLkę ... W 4/3 nie ma i pewnie długo nie będzie aparatu na miarę 1D ...
Poproszę Cię byś najpierw mocno odetchnął bo się zapowietrzysz, a jak wszem wiadomo zapowietrzony Olytalib jest bezużyteczny ;-)Cytat:
Zamieszczone przez polek
Już o tym pisałem, że 40D nie jest hermetyczny. IS w najgorszym kicie nie ma być skuteczny tylko użyteczny na potrzeby marketingu ;-) I przeciętnego figo fago interesuje średnio, że system czyszczenia matrycy na chwilę obecną Canon ma mało skuteczny.
Canon wytrącił dosłownie wszystkie karty jakie miał Olympus. Czyszczenie matrycy, stabilizacja, LV, uszczelnienia. Do tego w reklamach na pasku z boku jest taki tekst (w skrócie) "Czy wiesz, że na ostatnich mistrzostwach świata w piłce nożnej 80% profesjonalnych fotografów używała sprzętu Canona?".
Ja wiem, że Ty jesteś tym ŚWIADOMYM użytkowniakiem sprzętu fotograficznego oddanym sercem Olympusowi. Będziesz go bronił na każdym forum nawet pod groźbą utraty forumowej bytności. Problem w tym, że nie sądzę byś kupił E-3 jeśli będzie kosztował 7-8k, a nie wiem czy wiesz, że by firma zarabiała to nie może pozwolić sobie by jej produkty zbyt często dzieliły los E-1 ;-)
Wszystko zależy od ceny E-3. Jeśli będzie w cenia każącej go zestawiać z 40D to ok, jeśli o połowę droższy to... nie wiem. Ja nie mam wyjścia i na E-3 czekać muszę. Tylko decydując się na 35-200/2,0 chciałbym mieć pewność, że Olympus wie co robi i jego linia semi pro nie zakończy się wraz z E-3 ;-)
Spoko Raptor. Dawno się o tym przekonałem. Mnie na szczęście ta choroba nie dotknęła, a miałem pierwszego E-1 jakieś dwa/trzy lata temu (nie pamiętam dokładnie), a teraz mam dwa ;-) Nie warto wdawać się w dyskusję ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Raptor
Dzięki Ci za te parę słów rozsądku. Od wczoraj czytam nasze forum i nikon.org.pl i nie dostrzegam różnic ;-) Nikoniarze też się pocieszają, że NIC SIĘ NIE STAŁO, NIKONIE NIC SIĘ NIE STAŁO po tym jak Canon wpakował im gola. Bo my kibole kochamy klub ponad życie.Cytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
PS. Nawiązując do piłki nożnej... zauważyłem, że im gorsza drużyna tym bardziej zajadłe hordy kiboli. I wiem dlaczego... skoro ich drużyna niewiele do meczu wnosi to nie pozostaje nic innego jak dopiepszyć innym ;-) Pentaxowi jedynie prawdziwych pętaków brakuje chociaż czytając cyberfoto.pl dostrzegam, że paru karków już mają w szeregach :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Widzisz The Zoom masz dwa E-1 a nie bardzo potrafisz docenić, to co daje ci system 4/3. Dowcip o zapowietrzaniu marny, a co gorsza z lat 70-tych, a wiec z czasów, kiedy nie byłeś jeszcze w planie pięcioletnim :mrgreen:
Kilka uwag:
"Czy wiesz, że na ostatnich mistrzostwach świata w piłce nożnej 80% profesjonalnych fotografów używała sprzętu Canona?""
i kogo to interesuje, wybierasz się na mistrzostwa świata jako reporter? bo ja nie Zresztą tak samo mnie to interesuje, jak przeciętny figo-fago - sympatyzujesz z figo, czy z fago :mrgreen: Żal mi ciebie, bo jesteś na najlepszej drodze, by żreć g ... - miliardy much nie mogą się przecież mylić
"Problem w tym, że nie sądzę byś kupił E-3 jeśli będzie kosztował 7-8k"
tu się mylisz, jestem przygotowany na kwotę do 7k, koszty zmiany systemu są większe. Zresztą co, mam 14-54 wymienić na denko od musztardy z IS-em?