Odp: e-system reaktywacja
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
I kto to kupi? Z NEX-6 i 16-50mm3.5-5,6 będę miał porównywalne efekty, i prawdopodobnie porównywalną cenę (600Euro) ale za cały zestaw a nie tylko za obiektyw ... Tak jak w 4/3 tak i w m4/3 jedyna nadzieja na porównywalne fotki w jasnych obiektywach 12-35mm/2.8, 35-100mm/2.8 tylko ta cena ..
Ja widze cenę 1000$ na starcie, czyli prawie 1000 EUR u nas. Skąd nagle 600?
Dyskusje nt tego, że światło to światło a GO to GO, już przerabialiśmy. Nie raz i nie dwa.
NEX6 ma crop 1,5. szumy będą podobne ( ponoć w OM-D i EPL-5 też siedzi Sony)- tak więc różnica góra 0,5 EV. Pomiędzy 2,8 a 5,6 jest 2EV- co tu porównywać?
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
krisder, dla mnie spokojnie wystarcza jeszcze E-3, ale gdyby pojawiło się E-7 (czy E-50) z matrycą z OMD, mocno zacząłbym się zastanawiać nad upgradem systemu
poproszę jeszcze lepszy niż w E-30 AF-C i też bym się zastanawiał.
Czyli po Photokinie 2012 widać, że reaktywacji 4/3 w roku 2012/2013 nie będzie.
Z każdym miesiącem szanse na reaktywację maleją. Prawdopodobnie jedyna możliwą reaktywacją będzie dodanie wsparcia starych szkieł dla nowego OMD lub PENów. Chyba czas zakończyć żałobę, pogodzić się z faktem i iść dalej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Ja widze cenę 1000$ na starcie, czyli prawie 1000 EUR u nas. Skąd nagle 600?
Body Sony szybko tracą na wartości, bo co 6m-cy nowa premiera.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Dyskusje nt tego, że światło to światło a GO to GO, już przerabialiśmy. Nie raz i nie dwa.
NEX6 ma crop 1,5. szumy będą podobne ( ponoć w OM-D i EPL-5 też siedzi Sony)- tak więc różnica góra 0,5 EV. Pomiędzy 2,8 a 5,6 jest 2EV- co tu porównywać?
Nie manipuluj 2.8 vs. 5,6 to porównywanie końca z początkiem. Na początku jest 2.8 vs. 3,5 - mniej niż 1eV. A na długim końcu ja i tak używam f=1.4 jak potrzebuję małej GO - przy czym moje 55mm/1,4 kosztuje tak około 100zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
Amigo!
Dla mnie reaktywacja E-systemu ma miejsce co kilka dni. Jak wyciągam E-30 z szafy i robię fotki. :)
Mam to samo !!!
Cytat:
Zamieszczone przez
krisder
Czytając ten wątek nie do końca trybię o co chodzi. Biorąc sobie do serca wywody miłośników Nikona powinienem strzelić sobie w łeb gdyż trzy dni temu nabyłem nową puchę E- systemu. Mam się smucić że wydałem kupę kasy skazując się na wegetację w umierającym systemie? Gdy jak twierdzą co niektórzy, system padnie to moja zawartość plecaka zwiędnie razem z nim? Biorąc pod uwagę to że kupiłem nowe body (E-5) o solidnej konstrukcji oraz typowo amatorskie podejście do fotografii, tego sprzętu wystarczy mi do śmierci. To że może konkurencja poszła do przodu dla mnie nie ma znaczenia, to co oferuje Olympus dla mnie jest wystarczające a nawet powiem więcej, będę szczęśliwy kiedy stwierdzę że potrafię w stu procentach wykorzystać to co potrafi mój sprzęt.
W pełni się z Tobą zgadzam! Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji - lada dzień kupuję E-5 i zamierzam go używać dopóki nie padnie! :) Skoro mój E-500 po 7 latach i 50K strzałów chodzi jak w dniu zakupu, to mam spokój z zakupami foto na min. 10 lat :) No chyba, że dokupię sobie gripa czy jakieś szkiełko jak się trafi okazja :)
A mnie się wydaje że Olek na razie bawi się głównie w micro ponieważ jet to teraz temat na topie i starają się "odkuć" trochę finansowo a dopiero później pokażą puszkę dużego E.
No chyba że się mylę ...
No to mamy kolejną tajemniczą zapowiedź nowego body. Chyba coś jest na rzeczy. Trzeba cierpliwie poczekać.