Odp: Przesiadka z FF na OM-D...
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Mocne! Dzięki.
Nie wiem co jest w tym mocnego, pozatym, że to pewnie problem z opanowaniem sprzętu. K-5 też ma niedziałający AF, który mi dawał wszystkie zdjęcia ostre tam gdzie chciałem.
BTW,
Shot z N50/1.4D
Pixel peeper, g3 i optyczne.pl widzi to:
- ostrość tylko w środku kadru
- boki nieakceptowalne
- dystorsja
- winieta
Co widzi odbiorca zdjęcia?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Tak. A trudność uzyskania większej głębi ostrości w FF najczęściej sprowadza się do dwóch ruchów palca na kółku przysłony więcej :)
Tak, ale nie zapominajmy, że często łączy sie to z koniecznością rozstawienia statywu, a to jest już czasem pewna trudność, chociażby z tego powodu, że nie zawsze się da go rozłożyć, nie mówiąc o sytuacjach jak się go nie ma przy sobie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Farensbach
Tak, ale nie zapominajmy, że często łączy sie to z koniecznością rozstawienia statywu, a to jest już czasem pewna trudność, chociażby z tego powodu, że nie zawsze się da go rozłożyć, nie mówiąc o sytuacjach jak się go nie ma przy sobie.
Dlaczego? W FF spokojnie możesz podnieść ISO o 2EV i masz jakość obrazka jak z 4/3.
---------- Post dodany o 15:13 ---------- Poprzedni post był o 15:09 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Nie wiem co jest w tym mocnego...
Mocne jest to, że gdyby Olek robił szkła ze światłem 0,6-0,7 to też byłby problem z trafieniem z ostrością i przy takiej GO ten problem by nie miał nic wspólnego z działaniem AF. Nawet oglądając takie zdjęcie trudno jest się zdecydować, czy ostrość powinna być 5mm bliżej, czy dalej :)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Tylko szaleniec zamienia canonowską 50 FF na 45 w 4/3. Normalni ludzie zamieniają 50 FF na 25 4/3. Reszta tekstu na podobnym poziomie merytorycznym :(
A co to się ma do merytoryki? Piszę o subiektywnych doświadczeniach a nie analizie tabelek i testów. Widocznie jestem nie mormalny bo zamieniłem 50FF na m43 i Panasa 20/1.7 Tak Cię to dziwi? 85L zamieniłem na Olka 45/1.8. Miałem 5d 5lat od nowości i na prawdę wiem jak ta puszka działa więc nie zarzucajcie nieumiejętności czy braku opanowania sprzętu komuś kto ma duże z tym doświadczenie.
---------- Post dodany o 15:20 ---------- Poprzedni post był o 15:18 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Dlaczego? W FF spokojnie możesz podnieść ISO o 2EV i masz jakość obrazka jak z 4/3.
---------- Post dodany o 15:13 ---------- Poprzedni post był o 15:09 ----------
Mocne jest to, że gdyby Olek robił szkła ze światłem 0,6-0,7 to też byłby problem z trafieniem z ostrością i przy takiej GO ten problem by nie miał nic wspólnego z działaniem AF. Nawet oglądając takie zdjęcie trudno jest się zdecydować, czy ostrość powinna być 5mm bliżej, czy dalej :)
Skąd Ty bierzesz te wszystkie wyliczenia w temacie EV, jasności świateł i GO? no skąd?
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Patrzac na moje zdjecia z A850 przy iso800, mocno watpliwe, zebym mial DR i szumy na poziomie iso200 z OM-D...
Cytat:
Zamieszczone przez
thedoc
... Miałem 5d 5lat od nowości i na prawdę wiem jak ta puszka działa więc nie zarzucajcie nieumiejętności czy braku opanowania sprzętu komuś kto ma duże z tym doświadczenie.
W czym? W przesiadaniu się Z 5D+50mm na m4/3+45mm? Naprawdę 5 lat na to zmarnowałeś? Przepraszam, nie dyskutuję na tym poziomie.
obiecałem, że po zakupie jakieś obrazki zapodam na szybko...http://www.flickr.com/photos/4122541...ream/lightbox/
nie za bardzo umiem wrzucić tak abyście widzieli zdjęcia na forum bez "linkowania" :(
Cytat:
Zamieszczone przez
watsup
obiecałem, że po zakupie jakieś obrazki zapodam na szybko
Gratuluję, nie tyle zakupu co akceptu, na zdjęciu widać że Władza zadowolona.
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
ale ostatnio chciałem kupić mysz i nie chcieli nic opuścić, ale trafiłem na jakiegoś ogra nieogarniętego
dzizus , a w piekarni o chleb też się targujesz ???
Władza zadowolona jak już się foci ale zawsze jest walka przed zakupem bo wiadomo, że to są przecież nasze zabawki ;).
Teraz szykuje grunt pod zakupy szklarni i gripa hld-6 jak tylko kaske dozbieram :)