Odp: Mały flesh do mikrusów
Czy niejako przy okazji, w wątku o lampach, jakaś dobra dusza mogłaby "doświetlić" mi bezprzewodowe błyskanie w Oly :grin: (w kontekście OM-D).
Jak lampy typu FL-600R/FL-50R komunikują się za sobą i z body:
- radiowo,
- IR,
- jeszcze jakoś inaczej ??
W tej chwili używam 3x YN602C+YN560 i działa to naprawdę bardzo dobrze zarówno z puszkami C jak i z LX5 (w tym przypadku jedna lampa jest jakieś 2x większa od aparatu :twisted:). Czy dało by się dla OM-D uzyskać takie rozwiązanie ? A może nawet możliwe jest uzyskanie rozwiązania w stylu PW + C (błyskanie z automatyką) ??
Z góry dziękuję za naukę (ewentualnie za odesłanie do odpowiedniego wątku).
Odpowiedź: 3. Nadajnikiem impulsów sterujących dla lamp w wersji RC (R - to nie "Radio", lecz "Remote") jest lampa błyskowa wbudowana w aparat. Oczywiście lampą wbudowaną w OM-D jest lampa FL-LM2 (czyli ta "dokładana" w komplecie handlowym). Mimo, że FL-ki RC mają jakieś takie czerwone błyskadełka w korpusie, działające w trybie RC, to chyba jednak nie jest wymagany sygnał zwrotny do aparatu. Np. sterowanie, łącznie z poleceniem skrócenia błysku przy pomiarze TTL, następuje także wtedy, gdy lampa stoi "plecami" do aparatu, jeśli nie jest on zbyt oddalony. Moim zdaniem, lampy nie komunikują się między sobą (ale kto to wie?). Pomiar TTL działa tylko z lampami systemowymi typu RC (FL-36/50/300/600 R). Jednak w przypadku lamp niesystemowych nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać tryb slave wraz z pomiarem dokonanym przez czujnik w lampie.
1 załącznik(ów)
Jack --> dziękuję za odpowiedź.
Dodatkowe wyjaśnienia znalazłem w instrukcji do fr50r http://www.olympus.co.jp/en/support/...an_fl50r_e.pdf. Szkic zasięgu w załączniku (mam nadzieję że poprawnie dodałem).
Załącznik 70052
Czyli zgodnie z zasadą : Jeśli wszelkie działania nie przynoszą oczekiwanego skutku, przeczytaj instrukcję obsługi. :-D :-D :-(
Ja do G3 wymiennie korzystam z Metz 24 AF-1 i 50 AF-1. 24 jak idę "dla siebie", 50 tylko "na zlecenia".
Śmiesznie wygląda Metz50 tylko na stopce. Mając go na kablu i trzymając w ręce wygląda o wiele lepiej i lepiej się z nim pracuje (szczególnie do zdjęć pionowych).
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
Miałem FL-300R i powróciłem do FL-36R:wink:
Zastanawiam się właśnie nad zamianą FL-36 R na FL-300R głównie z powodu rozmiarów, mam w związku z tym pytanie czy FL-300 R też tak potwornie długo się ładuje jak 36R ?
Chyba jednak szybciej - ok. 5 sekund po błysku pełnej mocy.
witam serdecznie
mam pytanie , kupilem Metz 24 AF-1 do e pl3 i zastanawiam sie nad tą czerwoną diodą-ok z tyłu - czy to normalne ze czasem sie zapala dopiero po zrobieniu zdjecia? i do czego ona dokładnie służy? i ostatnie pytanie czy u was tez po wsunieciu lampa jest gorzej dopasowana niz dołączona z aparatem?
pozdrawiam
perski
Cytat:
Zamieszczone przez
perski
witam serdecznie
mam pytanie , kupilem Metz 24 AF-1 do e pl3 i zastanawiam sie nad tą czerwoną diodą-ok z tyłu - czy to normalne ze czasem sie zapala dopiero po zrobieniu zdjecia? i do czego ona dokładnie służy? i ostatnie pytanie czy u was tez po wsunieciu lampa jest gorzej dopasowana niz dołączona z aparatem?
pozdrawiam
perski
Od złodzieja kupowałeś, że instrukcji nie masz? Jak nie dostałeś od sprzedawcy, to się upominaj.
The “o.k.” correct exposure confirmation briefly lights up on
the mecablitz when the shot was correctly exposed in TTL
flash mode.
If “o.k.” is not indicated after an exposure, then this means
that the shot was underexposed. The shot will then have to be
repeated with the next smaller f-number (e.g. f/8 instead of
f/11) or the distance to the subject or the reflecting surface
(e.g. when bouncing the flash) must be shortened.