Ciekawe informacje historyczne zamiesciles.
Wersja do druku
Ciekawe informacje historyczne zamiesciles.
Bodzip bardzo lubię Beskid Niski i z przyjemnością ogląda mi się Twoje zdjecia :-)
Zimno, ciemno, ponuro. Śnieg pada, rękawice i ciepłe buty wyjęte.
To za to troszkę ciepłych klimatów z wędrówki po Pętnej. Przy okazji bardzo dziękować za odwiedziny i miłe słowa.
@ Farensbach - Twój wątek to sama przyjemność :)
...
Mała ciekawostka - okolice Gorlic, Wysowa, Krynica - to raczej Łemkowie (dawniej Bojkowie), a tu mała niespodzianka. Cerkiew w Pętnej jest cerkwią Ukraińską. Jest to jeden ze śladów jak daleko na zachód sięgały wpływy narodowości ukraińskiej.
Cerkiew jest nowa - z 1916 roku. Przed nią stoi stara greko-katolicka dzwonnica z 1700 r.
65. 66. 67. 68.
69. 70. 71. 72.
73. 74.
Cerkiew jest pozostałością po ludziach, którzy swobodnie się przemieszczając zamieszkali na tych terenach, to nie wpływy ukraińskie, tylko ślady osadników, którzy kolonizowali te tereny dla Korony Polskiej , potem Cesarstwa Ausrtro -węgierskiego. Sądzę , że ći osdnicy nie zdawali sobie sprawy, że są Ukraińcami , raczej posiadali świadomość, że są wyznawcami prawosławia i że zwierzchnikiem ich kościoła jest jest Papierz Rzymski. Nacjonalizm i świadomość narodowa to znacznie próżniejsze wynalazki.
Tak na marginesie - moje okolice karczowali i cywilizowali osadnicy flandryjscy, niemieccy , czesko-morawscy, żydowscy , wołoscy (Karpaty rumuńskie), dworzanie włoscy (od Bony ), żołnierze z Rusi i Tatarzy + szlachta , i plebs miejscowy oraz wielu innych nieznanych. Tak to było na pograniczu od zawsze.
Pozdrawiam AP.
Drobne sprostowanie (niektóre osoby na tym wątku będą opierały swoją wiedzę nt. południowego-wschodu Polski :) ) - Bojkowie to odrębna grupa etnicza niż Łemkowie. Bojkowie zamieszkiwali tereny bardziej na wschód od nas (Beskidu Niskiego) - zatem tereny Bieszczad, aż po ukraińskiego Gorgany. Na terenie Beskidu Niskiego nie było 'spuścizny' pokoleniowej - czyli po Bojkach Łemkowie. Tu od 'zawsze' byli Łemkowie. Drugą ciekawostką jest to, o czym wspomniał Apz - świadomość pro-ukraińska u Łemków objawiła się dość późno, bo kiełkowała dopiero po pierwszej wojnie światowej, by swoje apogeum przybrać w okolicach 1944-1946 roku, kiedy to sotnie UPA zwerbowały do swoich szeregów niewielki odsetek tutejszej ludności.
A co do zdjęć - brzydka ta cerkwie, no nie? Cała taka murowana... :)
Ooo widzisz drogi kolego - muszę się tym głębiej zainteresować, gdyż informacje które tu zamieściłem czerpałem od opiekuna cerkwi w Kwiatoniu. Gość miał na koszulce logo "Szlaku Architektury Drewnianej"
Pan Hyra - bo myślę że to nie jest tajemnica - podał mi właśnie takie dane. I wniosek taki, że muszę sam to zweryfikować.
A co do sotni UPA to sam osobiście miałem możliwość kontaktu z takimi panami. Wprawdzie dzieckiem wtedy byłem, i było to w Rzepedzi w Bieszczadach... ale to na inną opowieść :)
Twój wątek zmienia swój charakter z fotograficznego na historyczno - architektoniczny. :wink:
Fajnie dokumentujesz te miejsca. Z ostatniej wrzuty najbardziej podobają mi się 66. i 70. :grin:
Z ostatniej wrzuty 66 najlepsze. Wątek bardzo ciekawy. Czekam na więcej :grin:.
"Tut pocziwajet Teklia Dzyban" - o ile dobrze odczytałem. Ciekawe, że tylko data śmierci jest, 1912.