Odp: Wyrazy "fotograficzne"
W zasadzie to nie wiem komu przyznać palmę pierwszeństwa.
Ale na swoje wytłumaczenie powiem, że ten zbitek wywodzi się z fascynacji książką Andrzeja Voellnagela "Kaprysy koloru w fotografii". Kiedy ją czytałem, mój poziom angielskiego był na poziomie jamnika, więc jakoś strasznie w pamięć mi zapadło. ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
shardac
W zasadzie to nie wiem komu przyznać palmę pierwszeństwa.
Ale na swoje wytłumaczenie powiem, że ten zbitek wywodzi się z fascynacji książką Andrzeja Voellnagela "Kaprysy koloru w fotografii". Kiedy ją czytałem, mój poziom angielskiego był na poziomie jamnika, więc jakoś strasznie w pamięć mi zapadło. ;-)
mirek54 był pierwszy, tylko gadać nie lubi, ja rozwinąłem jego międzywiersz. :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
mirek54 był pierwszy,
O nie,nie bylem pierwszy.Tak po prawdzie to mnie wcale tu nie bylo.Bylem calkiem gdzie indziej i cos sobie robilem.
Mialem szklo (szybka) o formacie 10x15.Pokrylem je czarno zabarwiona zelatyna.I tak sobie pozniej po tej zelatynie rysowalem iglami,papierem sciernym,rylcami roznymi.Narysowalem sobie sliczny obrazek.Potraktowalem ten obrazek jako negatyw.Pozniej w ciemni w ramce fotograficznej naswietlilem sobie stykowo papier czarno bialy,wywolalem utrwalilem i otrzymalem sliczne zdjecie obrazka mego.
Nie nie myslcie,ze wynalazlem nowa technike fotograficzna.Nasladowalem juz istniejaca.Zapoczatkowana przez pana,ktory sie nazywal????? i od jego imienia nie nazwana ta technika.
Imie i nazwisko poprosze i nazwe techniki.
Kurde,trudno bedzie goglowac,ale wszak to my tu bez gogla wszystko wiemy:mrgreen::-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
my tu bez gogla wszystko wiemy:mrgreen::-P
Znaczy kto??:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Mialem szklo (szybka) o formacie 10x15.Pokrylem je czarno zabarwiona zelatyna.I tak sobie pozniej po tej zelatynie rysowalem iglami,papierem sciernym,rylcami roznymi.Narysowalem sobie sliczny obrazek.Potraktowalem ten obrazek jako negatyw
Czyli zrobiłeś sobie szklana kliszę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde,trudno bedzie goglowac ...
E tam :-P
Wikipedia podaje:
Cytat:
Cliché-verre – klisza szklana – dość rzadka technika graficzna, wynaleziona we Francji w połowie XIX wieku przez malarza Camille Corot
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Czyli zrobiłeś sobie szklana kliszę.
E tam :-P
Wikipedia podaje:
Kurde Helmut.Plecy mam do Twojej dyspozycji.Nalezy Ci sie szacunek.Tak z pamieci taki zasob wiedzy.No No.
Kurde Teraz Twoja kolej.
Strzelaj Waćpan.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nalezy Ci sie szacunek.Tak z pamieci taki zasob wiedzy.No No.
Szacunek, chyba za umiejętność szperania w necie :-P
Twój pomysł na watek uległ modyfikacji.
To co teraz zaproponowałeś, to nie wyraz, który można szybko wygooglowac. Opis techniki, czynności czy właściwości, znacznie utrudnia zabawę. Pozwala jednak, przy okazji poszukiwań, poznać więcej nowych fotograficznych "wyrazów".
Idziemy w tym kierunku?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Idziemy w tym kierunku?
Idziemy.Tak sobie pomyslalem,ze im wiecej szukania na podstawie opisanych czynnosci to wiecej zostaje w pamieci.A im wiecej wiemy to chyba lepiej dla nas wszystkich.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tak sobie pomyslalem,ze im wiecej szukania na podstawie opisanych czynnosci to wiecej zostaje w pamieci
Myślę dokładnie tak samo :)
No to proszę o uwagę:
Emulsję światłoczułą wykonuje się z soku z owoców, warzyw lub z rozgniecionych płatków kwiatów, wrażliwych na światło roślin. Tym sokiem, powleka się papier akwarelowy a następnie suszy. Na tak przygotowany papier można położyć jakiś płaski przedmiot lub pozytyw wykonany na folii. Naświetla się, wystawiając na bezpośrednie działanie słońca. Czas naświetlania w pełnym słońcu od 1 do 4 dni.
Co to za technika?
A to akurat przerabialem w zeszlym roku.Pozdrowienia od Pana Jona Wiliama....Dalej nie pisze,a niech inni sie pobawia.