Odp: Bezlusterkowce Nikon
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
...Gdzieś jeszcze napisałeś coś w deseń, że PENy to powoli styl życia: no niby tak, tylko, że póki co obok klawisza movie, nie ma "Facebook", ale rozumiem, że naprawią to w Czwartych PENach....
Rozgoryczony, ale jednak prorok:wink:
Jack
P.S. statystycznie, spośród ogółu osób nabywających aparaty fotograficzne (licząc globalnie), mniej, niż 10% jest świadoma takich wartości, jak:
- rozmiar matrycy, jej rozdzielczość i ich związek z jakością obrazu,
- zakres regulacji czułości i jej związek z poziomem szumów,
- zależności optyczne (kąt widzenia, jasność, rozdzielczość) i celowość stosowania obiektywu dla konkretnych motywów,
- jeszcze paru innych, które dla nas (czyli większości użytkowników forum OC) są oczywiste,
co pozwoli wybrać nam aparat fotograficzny (z naciskiem na "aparat fotograficzny", służący do fotografowania.
Spośród tych niecałych 10% tylko ok. 10% jest niezachwianie zdecydowanych na zakup lustrzanki właśnie, m.in. z podanych powyżej powodów.
A co zrobić z tymi, którzy muszą się, np. polansować? A ich jest wielokroć więcej, niż tych "uświadomionych" fotograficznie.
Heh Jack, ja to usilnie staram sie uświadomić, że ludzie na forum, to strasznie niereprezentatywna dla producenta grupa :D I utyskiwania, dlaczego nie ma 7-140 f/1,4 nic nie dają ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Heh Jack, ja to usilnie staram sie uświadomić, że ludzie na forum, to strasznie niereprezentatywna dla producenta grupa :D I utyskiwania, dlaczego nie ma 7-140 f/1,4 nic nie dają ;)
Przepraszam za brutalną prawdę:roll:
Jack
Trzeba trzeba prawdę mówić :D
Chce-my prawdy! Chce-my prawdy!
(Radio - tylko znowu mnie nie mandatuj, wiesz za co ;) )
Z punktu widzenia użytkownika LX5 chętnie zamieniłbym go na V1+kit od Nikona, pod pewnymi jednak warunkami:
- kit zoom a'la 14-42X (z powodu gabarytów)
- cena nie więcej niż 2500zł za komplet
Co dostaję:
- dalej małe gabaryty (do kieszeni)
- wbudowany wizjer
- lepszą jakość zdjęć niż w jakimkolwiek zaawansowanym kompakcie
- dokupienie w miarę jasnych stałek pozwoli mi się zbliżyć do jakości jaką dają bezlustrowce z większą matrycą.
Robi się ciekawie, poczekajmy jeszcze na Canona i zobaczymy jak zareagują już obecni na rynku kompaktów z wymiennymi obiektywami.
Ale ten nikon rozmiarami kompaktowymi wcale nie powala w porównaniu do µ (mikro - brzydkie forum zmienia znak) czy nex'a.
Ano właśnie, za 1000 zł możesz mieć NEXa 3 z 16mm albo E-PL1 + 14-42
Do tego drugiego dokupisz nawet wizjer w razie chęci i potrzeby.
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Ale ten nikon rozmiarami kompaktowymi wcale nie powala w porównaniu do µ (mikro - brzydkie forum zmienia znak) czy nex'a.
Witam !
Teraz pewnie nie, ale daje to mozliwosci zmniejszenia szkiel i korpusu ponizej tego co bedzie mogl mikro 4/3.
Pozdrawiam
To jest święta prawda, cało prawda i tyz prawda...
Wczoraj przyszedł do mnie serdeczny kolega z córką, "bo ona chce luszczanke"
Najpierw pokazałem PEN-a z 14-150. Tłumaczę, że lekki, że ma matrycę lustrzanki, że na wycieczki i w góry przefajny, i robi takie foty
Młoda ogląda, pyta o inne obiektywy. Potem wyciągam E-30
Ooooo, i to jest aparat - to Janusz - duży, czarny i tłusty :)
Ja mówię - to weź w góry, może z całym plecakiem ?
Zaczęła się zabawa z obiektywami. Przyznam, że młoda zrobiła na mnie wrażenie. Założyła S30, pstryknęła... popatrz tato jak pięknie rozmywa tło :)
Potem licytacja: a ile kosztuje ten obiektyw :( a ten ? :( :(
Sugeruję - możę XZ-1, inne zaawansowane kompakty, bezlusterkowce.
Nie - ma być lustrzanka. I będzie lustrzanka - pewnie K-r z kitem. Gębusie im się uśmiechnęły jak dowiedzieli się, że obiektywy zbierałem przez 3, no prawie 4 lata.
I jeszcze nie wiadomo czy to jest chwilowe zafascynowanie, czy młoda chwyciła bakcyla