Pare fotek zrobione 18-180 tak dla proby..
Wersja do druku
no..
waruga to ze masz iso 1600 nie znaczy ze musisz go uzywac :D
wieksze numerki nie zawsze sa fajniesze :D
swoja droga, ladna klamka... (?)
Zanabyłem.
Na razie jestem zadowolony. Zależało mi obiektywie pokrywającym duży zakres ogniskowych. Jakość optyczna moim zdaniem do przyjęcia, a w warunkach w których głownie robie zdjęcia szybkie przejscie od ogniskowej "standardowej" do tele jest nie do przecenienia. ( niedawno mi stadko kangurów uciekło - nie pozwalają podejść za blisko a zapięty miałem "krótki" obiektyw)
Mam zamiar zrobić test porównawczy miedzy 40-150 (kit) a 18-180 poprzez sfotografowanie kart testowych, co powinno dać jakie-takie pojęcie o różnicach w rozdzielczości, ale ciągle czasu nie ma
A moim zdaniem przy obecnym wyborze szklarni Zuiko- wybór tego obiektywu jest mało uzasadniony.
Większość posiada kita lub dwa.
18-180 jest znacznie węższy od krótkiego kita i niewiele dłuższy od długiego.
Jeśli dla kogoś długi kit jest zbyt krótki- to 70-300 jest naturalnym wyborem.
Natomiast jeśi komuś zależy na pokryciu jednym obiektywem jak najwiękzego zakresu- to "hybryda" jest właściwym kierunkiem.
Postanowiłem otworzyć ten wątek,bo nie znalazłem żadnej informacji na naszym forum o tym tele.Nawet w olypedii sucho.Proszę użytkowników o opinie o tym obiektywie i koniecznie jakieś zdjęcia.Teoria,teorią - że ciemny,że długie tele,że plastik - to jedno,a użytkowanie to drugie.Już nie jedną pochlebną opinię od Was na temat niższej klasy obiektywów przeczytałem.I nie pytajcie,błagam,po co mi to,jak mam to czy tamto.Jestem ciekaw. Dzięki.
Użytkowanie beznadziejne. 36mm na szerokim końcu to pomyłka w UZ.
biorąc pod uwagę jakość zdjęć z tego obiektywu to żeczywiście nie jest super.
Podpieram sie oczywiście zdjeciami z fotopolis.
Jako szkło do podróży to jest wystarczajace zwłaszcza gdy je lekko przymkniesz.
pozdrawiam