A pozatym sony wcale nie ma takich tanich obiektywów jak piszesz , mówie o tych dobrych obiektywach
Wersja do druku
A pozatym sony wcale nie ma takich tanich obiektywów jak piszesz , mówie o tych dobrych obiektywach
Czytam, czytam i moim zdaniem to LeonAmator ma rację.
A w EuroRTV byłeś? Ja w Wawie w paru widziałem E-620 z jednym kitem.
Nie bój się wielkości E-620, jest mało większy od E-450 ale ma większy grip co wielu uważa za +.
Jeszcze nie , zapomniałem, że w Gorzowie jest Euro , po świętach wybieram się do Szczecina i tam jest ich kilka więc, większe prawdopodobieństwo, że w którymś będzie Olek.
dla przypomnienia:
Tak, wiem, dlatego olek jest wciąż wśrod tych, nad którymi się zastanawiam. Gdybym nie znał E-systemu, raczej nie zastanawiałbym się nad jego wejściem teraz, nie ma co ukrywać, ale nie ma dla nowych użytkowników, pragnących tak na prawdę nowości, niczego ciekawego.
Z waszych porad i wskazówek wybrałem dwie drogi, plus moja pierwotna myśl, czyli: te dwa wskazane aparaty, albo lepszy słoik, konwerter i statyw jak przekonywał nyny. Na razie zawężyliśmy krąg podejrzanych, a teraz trzeba się z nimi dobrze zapoznać, dopiero po świętach spróbuję podotykać Olka, jak się da, będę wiedział czy wciąż go chcę. Wiadomą rzeczą jest także to, że jeśli znajdzie sie w międzyczasie jakaś okazja, nawet zupełnie nie brana wcześniej pod uwagę, jak np. jedna z podesłanych aukcji E-620 z obiektywem 18-180, to kto wie:wink:
pozdrawiam
Statyw tak ,ale jak chcesz robić sobie nasiadówki a nie wędrować w poszukiwaniu fajnych momentów,tudzież zwierzątek.
Tak uważasz?
To sobie poczytaj moose'go - pisał w wątku jaki sprzęt nosi ze sobą nad Biebrzą - naprawdę warto,https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72603
Pozdrawiam AP.
chyba najtaniej na razie jak na nowy, mam nadzieję, że jeszcze mają i za parę dni się cena nie zmieni, jeśli się w końcu zdecyduję na nowy to własnie tak myślałem żeby kupić tam body z kitami, a gripa i obiektyw 70-300 w fotozakupach, razem wyjdzie najtaniej, tylko albo obiektyw za gotowke, albo zalatwic sobie osobne raty na wsyzstko, zeby zgodnie z tym co chciałem wyszło.
we wtorek lub w środę wybieram się do Szczecina udszukać chociaż jeden egzemplarz E620 i ocenić co i jak. Potem mam nadzieję, pozostanie tylko żłożyć zamówienie. Oczywiście powiadomię was co i jak, jakie wyjście wybrałem, a po otrzymaniu wszystkiego, czy nie żałuję:wink:
Na początek chciałbym wam podziękować za pomoc, rady, pokazanie alternatyw, wielkie dzięki:mrgreen:
dużo by tu opowiadać, brałem pod uwagę wiele rzeczy, odwiedziłem kilka sklepów, przemacałem wszystko co mi polecaliście, przeliczałem po kilkanaście razy i....
od 24h mam Olympusa E-620:esystem2:
Wiem, że jest mnóstwo za i przeciw, dzięki wam poznałem dużo innych opcji, jedną z opinii, które mocno mi pomogły była wypowiedź:
Wydałem całą kase jaką miałem, w zamian za to mam:
- Olympus E620 dual Kit
- Olympus ZD 70-300
- HLD-5
- zapasowa bateryjka
+ oczywiście moje poprzednie rzeczy.
Wg niektórych sporo przepłaciłem, na to odpowiem dopiero za lat kilka, kiedy będę mógł dokładnie ocenić to, co osiągnąłem tym aparatem. Jeśli z E-620 będę równie zadowolony jak z E-410, to myślę, że warto było:wink:
Obiecałem podzielić się również pierwszymi wrażeniami:
- wyświetlacz jest świetny,jasny, duży, czytelny
- samo body jest właśnie takie, jakie powinno być, niewiele różni się od E-410, a ten niewielki grip sprawia, że aparat dosłownie przylepia się do ręki
- rozkład guzików jest również bardzo intuicyjny, mi przeszkadza tylko umieszczenie menu i info, ale przyjdzie przywyknąć, reszta jest tak zrobiona, że bez patrzenia można jedną reką obsługiwać wszystkie najważniejsze funkcje
- LiveView - nareszcie jest i działa - nie to, co w E-410, ostrzenie nie jest takie jak w Sony, tutaj jest o wiele wolniej, ale mi wystarcza
- umieszczenie tych zaczepów do paska jest wg mnie lepiej umiejscowione niż to było w E-410, wygodniej się teraz łapie za aparat i nie przekręca mi sie wisząc na szyji
- jakość zdjęć - tutaj tylko domowe testy, ale wreszcie wyjdę poza ISO 200, nawet na ISO800 wygląda to dobrze
- ostrzenie manualne z M42 na liveview to jest to! - adapter z potwierdzeniem ostrości sprzedaję:)
Wstępnie jestem bardzo zadowolony, dziś doszło szkiełko 70-300, mam nadzieję, że będzie czas się pobawić.
Najbardziej obawiałem się przejścia do innego systemu i sprzedawania starego Olka, gdyby jeszcze w Sony nie występował ten efekt przegrzewania matrycy, to bym zaryzykował, ale tak, wolałem zostać tutaj i dzięki temu wszystko co miałem ,pasuje do nowego.
Jeszcz raz dzięki za rady, zalety, wady i alternatywy. Pozdrawiam, Rafał