Odp: Jaki monitor do obróbki zdjęć
Cytat:
Zamieszczone przez
Harnas
Wziąłem dosłownie "prawie". E-papier jest prawie jak papier. VA nigdy nie będzie "prawie" jak e-papier, bo świeci. Ale to już takie dywagacje na temat znaczenia słów ;)
Spoko - liczę na to, że znajdzie się osoba która ma jakieś doświadczenie z tymi wyświetlaczami (VA - IPS).
Za 210 funtów mogę mieć Della u2312hm z matrycą IPS ale dopłacając 100 mam już podstawowy model Eizo fs2331 z matrycą VA. Kupuję na lata więc może warto dołożyć jeśli ma być lepszy dla oczu i ogólnego komfortu pracy (do samej mojej obróbki grafiki to i pewnie Dell wystarczy).
A wierzysz subiektywnym wrażeniom innej osoby czy swoim oczom? Przecież nikt nie powie Ci, czy czy TY będziesz mniej się męczyć. Musisz sam taki monitor obejrzeć i podjąć decyzję.
VA vs IPS o to pytałem po lekturze x-nastu testów ale to już nieistotne:wink:
W domu lepiej się sprawdza VA od budżetowego IPS-a ze względu na wysoki poziom minimalnego podświetlenia w tych ostatnich (rażą oczy).
Myślę o IIYAMA XB 247HD, NEC EA232WMI z klasy budżetowej... no chyba, że się przekonam i dopłacę do monitora klasy EIZO.
EIZO EIZOWI nierówny.
Producent ma w portfolio modele do różnych zastosowań.
Jeśli już bulić to EIZO CG21 albo CG211.
Kolor to podstawowa sprawa w cyfrowej fotografii.
Ze swojej strony polecam mocno kalibrator kolorów -można się zdziwić jak wyglądają nasze kolory W RZECZYWISTOŚCI.
Trzeba zdjęcia "uczłowieczać" a podczas obróbki dzieją się takie cuda z kolorami że nie widząc tego co się robi zachowujemy się jak słoń w składzie porcelany.
Jeśli nie to najlepiej focić w jotpegu = masz to co widzisz na monitorku w aparacie.
Dlaczego te 2 modele?
Bo mają stosunek boków 4:3 (1600x1200px)
Te wszystkie panoramiczne dupersznyty zostawiam do tego do czego zostały stworzone > FILM i VIDEO.
Bardzo sobie chwale della 2290WA (chyba jakoś tak)
Cytat:
Zamieszczone przez
Qben
Bardzo sobie chwale della 2290WA (chyba jakoś tak)
Qben czy ten Dell nie daje za mocno "po gałach" jak używasz go w domu? sporo czytałem o dellach i często spotykałem informacje, że mają wysoki punkt podświetlenia a co za tym idzie - kiepsko sprawują się w domach przy słabszym świetle.
Hmm.. jak ustawisz na full to pewnie tak. Ja mam ustawiony na 80% jasność i kontrast. Wydaje mi się, że jest okej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Qben
Hmm.. jak ustawisz na full to pewnie tak. Ja mam ustawiony na 80% jasność i kontrast. Wydaje mi się, że jest okej.
To chyba dość sporo bo wg testów w 2209wa można zjechać maksymalnie z podświetleniem do 120 cd/m2 czyli poziomu jasności do pracy w oświetlonym pomieszczeniu.
Szkoda, że Irlandia to takie... Foto-zadupie. Odwiedziłem kilka sklepów i jest masakra w tym co oferują - w każdym kilka sztuk Acera, Szajsunga, AOQ i to wszystko:( Myslę nad Nec EA232wmi, HP zr22w na matrycy IPS i mam jeszcze oko na tańsze BenQ BL2400T na matrycy VA - wszystkie dostępne tylko wysyłkowo. Plus jest taki, że mogę sprzęt odesłać jak nie będę zadowolony z jakości.
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
Bo mają stosunek boków 4:3 (1600x1200px)
Te wszystkie panoramiczne dupersznyty zostawiam do tego do czego zostały stworzone > FILM i VIDEO.
A dlaczego nie panorama? Ja mam 24 cale full HD i za skarby nie zamieniłbym tego na klasyczny monitor 4:3.
Pracując w programie graficznym spokojnie moge mieć wyświetlony duży obraz, na którym pracuję i obok pełną paletę narzędzi.
Tomek
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Spoko - liczę na to, że znajdzie się osoba która ma jakieś doświadczenie z tymi wyświetlaczami (VA - IPS).
Za 210 funtów mogę mieć Della u2312hm z matrycą IPS ale dopłacając 100 mam już podstawowy model Eizo fs2331 z matrycą VA. Kupuję na lata więc może warto dołożyć jeśli ma być lepszy dla oczu i ogólnego komfortu pracy (do samej mojej obróbki grafiki to i pewnie Dell wystarczy).
Mam w pracy nieco starszy model Eizo fs S2000 , też kupiony na lata i lata działa bez żadnych zmian, czy przekłamań kolorystycznych...
Marka w końcu.