-
10 załącznik(ów)
Bardzo się cieszę, że mogę skorzystać z Waszych rad. Mam nadzieję, że jestem przynajmniej w stopniu dostatecznym uczniem pojętnym. Wrzucam kilka fotek z niedzielnego spaceru po lesie. W ciągu dwóch godzin zrobiłem nie więcej niż 30, może 40 fotek. Część po obejrzeniu w kompie już zdeletowałem. Tu chyba postęp ;)
Przy okazji pytanko, jak ustawiać balans bieli, bo prawie na każdym zdjęciu poprawiełem to później w kompie. Licze na dalsze krytyczne ( a może i miłe uwagi) i dalszą naukę. Pozdrawiam wszystkich.
-
1 załącznik(ów)
Zapomniałem o jeszcze jednej fotce :)
-
ja tylko co do balansu bieli , rob w RAW a nie bedziesz musial sie z tym meczyc bo sobie ustawisz,a korekcja zawsze musi byc :) pzdr.
-
Moze inaczej rob zanim deletniesz fotki.Z calej pstryknietej serii wybierz najgorsze i schowaj.Z pozostalych wybierz trzy najlepsze.Teraz wstaw te trzy i te najgorsze co odrzuciles.Jesli w komentarzach zobaczysz,ze oceny sie pokrywaja z Twoimi to dzialasz w miare prawidlowo.Jednak jesli zobaczysz,ze te komenty sa calkiem inne,to w nastepnych fotkach,ktore bedziesz wstawiac szukaj czegos szczegolnego co przyciagnie widza,buduj kadry,szukaj swiatla pracuj GO,kadruj.
-
Fajny pajączek i pajęczyna ... tylko wyglądałoby to lepiej gdybyś jednak podszedł bliżej pajączka.
Pajączki są w większości bardzo cierpliwe. Jak nie będziesz ich dotykał obiektywem powinny wdzięcznie pozować. W mojej galerii znajdziesz tego przykład, przy czym mój pajączek był kilka razy mniejszy od Twojego. :wink:
-
Dzięki za uwagi. Co do pajączka to robiłem to obiektywem 40-150, więc jeśli podchodziłem bliżej to nie łapał ostrości niestety. Jak powinienem sobie z tym poradzić? Widziałem Twoje zdjęcia rol6 są świetne, ale jak mógłbym osiągnąć taki efekt pająka? Używasz obiektywu makro?
-
Jeżeli chodzi o mojego pajączka to był on robiony obiektywem ZD 50 mm z pierścieniem pośrednim EX-25. Pajączek był naprawdę mały więc musiałem użyć tego obiektywu.
Takim obiektywem jak Twój była focona ważka, z tym że nie mogłem do niej podejść bliżej, ponieważ siedziała sobie dosyć wysoko.
Piszesz, że obiektyw nie łapał ostrości. Tylko jaką ogniskową zastosowałeś 40 mm czy 150 mm? Przy maksymalnej ogniskowej faktycznie nie można podejść bliżej, ale możesz przecież skrócić ogniskową. Poza tym masz tryb makro, możesz wykorzystując ten tryb również poćwiczyć.
-
6 załącznik(ów)
rol6 dzięki za podpowiedzi. Próbowałem z tym macro. ale robię coś nie tak, bo mi nie wychodzi, ale jeszcze popróbuję. Dzisiaj jeszcze kilka fotek jesiennych i prośba o podpowiedzi, co byście zmienili w kadrowaniu, ujęciu czy obróbce. Wszelkie uwagi, nawet najbardziej krytyczne, są mile widziane. :)
pozdrawiam
-
jak dla mnie.
wszystkie grzybki nieostre do tego jest bardzo duzo wszystkiego w kadrze. tak wiec proponuję ostrość ustawić samodzielnie i wtedy próbować. albo po prostu troszkę poobcinać w programie
co do portretu to osobiście mi się podoba choć troszkę jest przepał na czapce i także lekko nieostre.
-
Przyznaję się, że po zmniejszeniu nie wyostrzalem, więc może stąd wrażenie nieostrości. Poprawię się. Dzięĸi za uwagi :)