-
6 załącznik(ów)
Hej. Nad Biebrza niewiele się zmieniło. Trochę więcej kaczeńców na płyciznach, gęsi mniej ale jeszcze są. Bardzo fajnie było w ciągu ostatnich kilku dni. Tym bardziej, że mam przyjemność popracować przez chwilę ZD 90-250 2.8. Miód , ale o tym chyba w osobnym wątku.
Poza tym: czatownia z mat trzcinowych się sprawdza, łosie można robić z samochodu tak rano jak i pod wieczór - nuda :-)
Powoli też warto rozkręcić temat wabienia głosem ptaków. Podróżniczki ostro się wzięły do wiosennej roboty, a dudki niewiele im ustępują. Oba te gatunki dobrze reagują na wab.
Bataliony po staremu - kręci się ich sporo ale łyse samce okrutnie.
W załączeniu kilka fotografii z tego tygodnia.
-
moose załatwiaj pogodę od przyszłej środy :) Na marginesie świetne ujęcia. Dobrze że przypomniałeś o strzałach z samochodu, zapakuje wcześniej poduszką z grochem by nie zostawić w domu ;)
-
extra fotki ptaków, łosie nad Biebrzą to prawie jak krowy na pastwisku :wink:. Brat mówił, że u niego w leśnictwie pstrykają łosiom zdjęcia komórkami, więc chyba generalnie ten gatunek ma się dobrze .
-
kowal> wysłałem smsa gdzie trzeba, ale jeszcze potwierdzenie nie przyszło :-)
Nieźle na łąkach szaleją kumaki i rzekotki. Na te ostatnie wyczaiłem cwany sposób. Na łące gdzie rechoczą wyłożyć trzeba przed południem spory kawał folii, a drugiego dnia go zwinąć. Pod folią powinno się zebrać kilka sztuk zielonych żabek i tylko fotografować. Nie męcząc ich oczywiście.
-
Wszystko zgodnie z planem. Przyjeżdżamy w środę i sielanka do niedzieli. Mam nadzieje że trafimy łosia / byka w kaczeńcach. Czy kaczeńce już się wyłoniły?
-
Z kaczeńcami nie ma problemu. Zameldujcie się po przyjeździe to Wam pokażę gdzie kwitną. A i z łosiami nie ma kłopotu. Dziś rano o mało nie rozjechałem Matyldy - pcha się na środek szosy i ani myśli zejść :-)
-
Ale zazdroszczę ekipie ;) Normalnie mnie skręca :/ Ja nie mogę się ruszyć z firmy gdyby nie to to bym z tego Podkarpacia "przygonił" nawet jakby mnie chłopaki nie zechcieli zabrać ;) To bym za nimi dreptał
Udanych strzałów życzę i mam nadzieję, że pojawi się tu sporo świetnych kadrów !!!
Pozdrawiam !
-
1 załącznik(ów)
Biebrza, bagna, rozlewiska... Łosie, kaczki, bataliony... I nie tylko... :wink:
-
Ja wybieram się w sobotę jak tylko pogoda pozwoli. Moose, jak daleko od Strękowej Góry są kaczeńce??
-
1 załącznik(ów)
Kolego lucas_g, podpowiem Ci nawet z mojego wczorajszego wypadu tam. Wjedz na Góre Strękową tam gdzie są ruiny bunkra kpt. Raginisa a ze skarpy masz przecudny widok na rozlewiska Narwi i zakola pełne zółtego kwiecia... A i w okolicy Strękowej Góry i mostu na Narwi sporo tego widziałem. Choć moose na pewno zna lepsze info. Mała wstawka z widoku ze skarpy...