Udało się !
Zmieniłem rozszerzenie pliku z lin na bin i poszło. :grin:
Ciekawe czemu Panasonic robi takie numery ?
Wersja do druku
Udało się !
Zmieniłem rozszerzenie pliku z lin na bin i poszło. :grin:
Ciekawe czemu Panasonic robi takie numery ?
Witam
Przepraszam, że włażę tu z pytaniem o to szkiełko, ale stoję przed wyborem - dokupić 45-200 do kita czy zamienić na 14-140. I w związku z tym mam pytanie, jak w 45-200 przymyka się przysłona w miarę zwiększania ogniskowej? I jeszcze jedno pytanie - jak pracuje autofokus, czy jest w miarę szybki?
Dzięki za info i pozdrawiam
Witam Szanownych Forumowiczów.
Będzie mi niezmiernie miło być uczestnikiem tak zacnego grona.
Otóż mam mały problem i szukam optymalnego rozwiązania. Czy takowe istnieje?. Nie wiem jaki będzie dla mnie bardziej optymalny zakup szkła do panasa GX 7.
Będący w zestawie ciemno zoom zapadł głęboko w szufladzie. Zakupiłem szkiełko panaska12-35/2,8 i stałkę 42,5/1,8.
Obecnie stoję przed dylematem co jeszcze zakupić do przedłużenia ogniskowych i wykorzystanie również zastępczo obiektywu do macro z raynoxem DCR 250, który to pozostał mi jeszcze ze starych czasów.
Mam na myśli szkło panasa45-200 o którym tu mowa w wątku i jego zacniejszego brata 35-100/2,8.Nie zaprzeczam cena również odgrywa ważną rolę.
Będę wdzięczny za każdą sugestię doświadczonych forumowiczów.
Ceny obu zoomów są podobne, jednak zakres kompletnie inny. Ja używam sporadycznie 45-200 od 2009 roku i nie narzekam, choć wielu wieszało już psy na tym obiektywie. Wtedy był to jedyny ''długi'' zoom Panasonica. Dziś jest jeszcze 100-300 tej firmy (około 2 razy droższy) i 100-400 firmowany przez Leicę (powyżej 7,5 tys). Mowa oczywiście o nowych szkłach dostępnych u nas, używki można kupić taniej. Do tego dochodzą obiektywy Olympusa - np. 75-300, jednak z tym jest podobnie - niektórzy sobie chwalą, inni psioczą. Musisz sam zdecydować co wybierzesz. W przypadku rzeczonego 45-200 trzeba uważać na to, by nie używać go w zapylonym środowisku - jest bardzo podatny na wewnętrzne zabrudzenie. Przekonałem się o tym kiedyś na własnej skórze.
Witam.
Biorąc pod uwagę, że posiadasz panasa GX7 (stabilizacja w korpusie), oraz, że cena odgrywa rolę to rozpatrzyłbym obiektyw Olympusa M.Zuiko Digital 40-150 mm f/4.0-5.6 ED R. Dane techniczne na optycznych.
Sam posiadam M.Zuiko Digital 40-150 mm f/4.0-5.6 ED bez literki R, (czyli jednego elementu HR w układzie optycznym) i sobie chwalę. Ostrość przy 150mm i maksymalnie otwartej przysłonie nie różni się praktycznie w centrum od tej w rogach: klik (trzeba klikać do oporu w celu powiększenia obrazka). Ten nowszy z oznaczeniem R powinien być teoretycznie lepszy. Jak nie boisz się używek to można kupić jeszcze taniej.
Kolego to zaszalałeś, ja aż tak nie mam zamiaru szaleć:).
Już kilka tysi wypłynęło, więc trzeba dać lekko na wstrzymanie. Muszę dobrze temat przemyśleć, co zakupić. Mam dużą ochotę na 35-100/2,8 pod warunkiem, że cena będzie przystępna, albo w coś olkowe lub panasowe w granicach 40-150 lub 45-200 bo mam jeszcze stałkę 42,5/1,7.Jeżeli by było 35-100/2,8, to stałkę dla lekkiej równowagi cenowej wypada sprzedać. Ten panas 45-200 mnie martwi jak taki lelawy na zabrudzenia:-x.
Próbował z Was ktoś tymi szkłami pstrykać macro z Raynoxem?
A może oluś 60/2,8macro?Od razu dobra portretówka.
Hm, głupawka okrutna mnie ogarnia. Tak po prawdzie chcę mieć dużo sprzętu a gorzej z talentem:roll:.
Dziękuję za Wasze porady i sugestie, są bardzo cenne dla mnie, dziękuję również z góry za wyrozumiałość i poświęcony czas.
Temat dogłębnie przemyślę, ale te zabawki drogie jak dobre wędki i kołowrotki:oops:.
@Jozeffo, masz tu sporo ludzi w Twojej okolicy ( Beskid Niski) Dobrze jest się z kimś spotkać i popróbować jak działa dane szkło. Miałem 45-200, ale dołożyłem i mam 100-300. Jestem z niego zadowolony.