Wynika to z wielkości matrycy i jak pisałem, jest to niezaprzeczalna zaleta systemu 4/3 (na tej samej zasadzie szkła do np. kamer są jeszcze jeśniejsze).Cytat:
Zamieszczone przez lgrabun
Wersja do druku
Wynika to z wielkości matrycy i jak pisałem, jest to niezaprzeczalna zaleta systemu 4/3 (na tej samej zasadzie szkła do np. kamer są jeszcze jeśniejsze).Cytat:
Zamieszczone przez lgrabun
Podobało mi się stwierdzenie Kaziqa . "Mówisz E-1 myślisz 14-54" ten obiektyw jest większym hitem niż te body od E-1 choć rasowo wykonane i pewnie już nikt takich nigdy nie będzie robił.
Zapominamy tylko o madrych słowach RE , że wielu z Nas właścicielami E-1 stało sie prawie z przypadku , a raczej z nieszcześcia firmy bo sprzedawał sie kiepsko i cena zeszla do poziomu plastikowych zabawek .
Czy to dobrze wróży dla produktu i producenta . Każdy ma innne zdanie .
Mi się widzi porzadne amatorskie body zrobione w takim standarcie jak E300 z możliwosciami dzisiejszych konkurencyjnych aparatow. (jakość wykonania i materiał mam na myśli a nie wygląd)
potem sprzedajesz olego i kupujesz 5d i 17-40L albo cos szerszego pod FF i zarabiasz dalej z nieporownywalnie lepsza jakoscia...Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
gary ;) hehe co prawda to prawda.. nie nalezy wciskac olego do wszystkiego ;)
ogolne zalozenia mniejszej matrycy - mialy owocowac mniejszymi cenami sprzetu i mniejszymi obiektywami.. przy zachowaniu niezbednej jakosci. To ze wieksza matryca zawsze będzie lepsza jakosciowo - jest dosc naturalne i raczej nie ulegnie zmianie. Ale to przez analogie do malego, sredniego i duzego formatu. W wiekszosci przypadkow jakosc malego obrazka zadowalala i nie bylo sensu korzystac z niczego wiekszego. Rownie dobrze nastepnym krokiem po 5d moze byc hassenbald albo cos z jeszcze wieksza matryca.. pytanie tylko czy ta jakosc jest Tobie potrzebna.
btw spinalem 7-14 do mojego aparaciku i chcial bym miec ten obiektyw :D :>
Pytanko: czy przy założeniu że nowe body będzie miało stabilizację matrycy, możliwe jest przłącznie na stabilizowanie tylko w jednej płaszczyźnie (pionowej)? Tak jak jest to obiektywach IS i VR (Canon, Nikon). Z tego co widzę w Sony/KM i Pentaxach takiej możliwości nie ma.
O ile sie nie myle wlasnie w plaszczyznie pionowej dziala stabilizacja.
Chodzi mi o to, że normalnie stabilizacja działa we wszystkich płaszczyznach (w końcu aparat wykonuje minimalne ruch w każdą stronę), a do paningu potrzebna jest tylko stabilizacja w pionie, poziom MUSI być wyłączony. Tak jest w obiektywach Canona i Nikona ze stabilizacją. Canon jak dobrze pamiętam ma przełącznik ręczny, Nikon w jednym z trybów stabilizuje wszystko a w drugim automatycznie wykrywa panning i blokuje stabilizację w jednej z osi.Cytat:
Zamieszczone przez deeper
No tak tylko ze to nie jest stabilizacja w obiektywie tylko matrycy i dziala tylko w pionie
Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli, możesz trochę rozwinąć?Cytat:
Zamieszczone przez deeper
Ehh no nic, nie wazne, w kazdym razie dobrz ze jest.
Jednego jestem ciekawy... jak dziala aparat ze stabilizacja matrycy i dodtatkowo z zalozonym stabilizowanym obiektywem :)