B/W to mozna w ciemno brać, czarna Hóya :mrgreen: daje radę, niżej to już bywa ryzykownie choć miałem kiedyś taniego Kinga i nawet robiłem sobie testy z i bez - i nie widać różnicy na moje oko.
Wersja do druku
B/W to mozna w ciemno brać, czarna Hóya :mrgreen: daje radę, niżej to już bywa ryzykownie choć miałem kiedyś taniego Kinga i nawet robiłem sobie testy z i bez - i nie widać różnicy na moje oko.
a ja właśnie jestem przed zakupem, wybiorę albo Hoye SHMC albo Marumi DHG na 67mm, Hoya trochę tańsza, ale bez gwintu z przodu, a używał ktoś Hoya Pro Digital, po cenie można wnioskować, że jakość porównywalna z HMC, ale nie podają ile ma powłok :?
pzdr
Hoye się ciulowo czyści. Może przez kinga nie widać różnicy, ale różnice powstają jak focisz pod światło, wtedy masz bliki jak cholera na takim kingu. Poza tym king przepuszcza mniej światła.
Bierz Marumi...
DHG to kapitalne filtry
Mi gość ostatnio w Fotoplusie w Krakowie powiedział, że Marumi są gorsze od Hoyi. Nie wiem na ile to prawda...
Pisałem o tym wyżej, Suchar podzielił moje zdanie.
Hoya czyści się normalnie, czyli bez problemów. Być może inne filtry czyści się łatwiej. Ale Hoyę na tyle dobrze, że lepiej nie potrzebuję. Chucham w na filterek, przecieram szmatką do obiektywów i jest git.
no, ciekawe skąd takie wnioski, mam jeszcze Marumi na 58mm, którego sprzedaję (po zmianie obiektywu) i jestem zadowolony, Hoyi SHMC nie miałem.Cytat:
Zamieszczone przez luc4s
pzdr
Akurat spotykałem się z opiniami odwrotnymi, a przynajmniej stanawiającymi je na równi...Cytat:
Zamieszczone przez luc4s
Zreszta polecam B+W MRC :D
Tylko B+W, inne filtry, to chała!Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Pozdrówka
To moze jeszcze napisz, dlaczego... Ja i jak widac nie tylko ja jestem z moich Hoyi zadowolony... Ale skoro to chala, to moze powinienem je wywalic? Glupio tak z chala na obiektywie...Cytat:
Zamieszczone przez m_o_b_y