Fragles:
przy skrajnych ogniskowych do tych czasów dodaj jeszcze co nieco... bezpieczny czas zależy od użytej ogniskowej i tematu który chcesz ująć.
aha, ogniskowe dla ZD mnożymy x2 czyli ZD40-150 ma ogniskowe 80-300mm w ekwiwalencie 35mm.
Wersja do druku
Fragles:
przy skrajnych ogniskowych do tych czasów dodaj jeszcze co nieco... bezpieczny czas zależy od użytej ogniskowej i tematu który chcesz ująć.
aha, ogniskowe dla ZD mnożymy x2 czyli ZD40-150 ma ogniskowe 80-300mm w ekwiwalencie 35mm.
generalnie przyjmuje się ze czasy powinny być zbliżone do ogniskowej, czyli przy 14(28mm dla ZD) czas 1/30 a przy skrajnym 150(300mmdla ZD) 1/250 ale pewniej 1/500.Cytat:
Zamieszczone przez FragleS
pozdrawiam
Chodziło mi o statyczne kadry ;), no cóż... więc chyba jednak problemy z aparatem, a nie z moimi umiejętnościami :(Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Aparat jest już w serwisie od piątku, więc niejako nie mam na to teraz wpływu.
Ja niestety mam tan sam problem z E-500. Jak już ktoś wspomniał właściciele pozostałych modeli nie mają tego problemu (a przynajmniej o tym nie piszą). Może niektóre egzemplarze E-500 mają jakiś feler, być może ja na taki trafiłem i nie wiem co mam robić, czy do serwisu czy pogodzić się z tym i zdjęcia podostrzać w PS. Tak też czynię. Dla przykładu załączam dwa,
wyostrzone w PS i w orginale. Co Wy na to?
Cytat:
Zamieszczone przez gama
A czy wraz ze wzrostem odległości od fotografowanego obiektu ostrość Ci nie pogarsza się?? Bo u mnie czym dalej tym gorzej... o nieskończoności nie ma mowy :( :(
A czy wraz ze wzrostem odległości od fotografowanego obiektu ostrość Ci nie pogarsza się?? Bo u mnie czym dalej tym gorzej... o nieskończoności nie ma mowy :( :([/quote]
Ja miałem tak samo z moim Zuiko 14-45 a nawet gorzej. Robił ostre fotki do 1m, dalej już widać było frontfocus, a na nieskończoności całkowite mydło...Cytat:
Zamieszczone przez FragleS
Aparat (E500) mam sprawny, pomogła wymiana obiektywu na inny egzemplarz. Teraz jest żyleta :)
Szczerze mówiąc to chyba nie ma różnicy. dla porównania załączam orginał z 14-45, oceń sam. Jednak najlepsze zdjęcia wychodzą z bliska z lampą, podobnie jak u Ciebie[/quote]Cytat:
Zamieszczone przez gama
z tego co czytalem na forum to rzeczywiscie e-500 ma ta chorobe ale tez dowiedzialem sie, ze trzeba poprobowac robic zdjecia troche inaczej...np AF w punkt zamiast w auto itd....
Mam E330 i 14-45 i tez nie wszystkie zdjecia wychodza oki...w zalaczeniu dwa przyklady
Ja nie wiem o co wam chodzi... Znowu dwa ostre zdjecia (szczegolnei pierwsze-deska ulozona wzdluz jest ostra :!: ). Drugie moze mniej, ale to w koncu 14-45! Poza tym trzeba tez umiejetnie uzywac glebi ostrosci. Lustrzanka to nie komapkt i cieszcie sie z tego, bo nie macie plastikowych zdjec. A jesli chcecie miec, to prosze bardzo, Olympus Master/PS/czy inny program stoja otworem...
Pzdr i bez paniki