Jutro wyprobuję czyszczenie matrycy z poziomu Menu i dam znaćCytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
Wersja do druku
Jutro wyprobuję czyszczenie matrycy z poziomu Menu i dam znaćCytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
myslalem o filtrze ultradzwiekowym tym co sie wlacza przy wlaczania aparatu - pod warunkiem jak aparat jest poziomo ustawiony! (sorx za ten dziwny skrot myslowy, a mapowania pikseli to nie uzywaj bez powodu!!!)
Jutro wyprobuję czyszczenie matrycy z poziomu Menu i dam znać[/quote]
ta czynność raczej nie wchodzi w rachubę-po przeczytaniu instrukcji obsługi.
W uzupełnieniu informuję ,że podczas załączania aparatu świeci kontrolka systemu redukcji zakurzenia matrycy SSWF(niebieska)
U mnie jest tak samo
R: 00XXX674 wszystkie moje ( 42 jak kupowałam )
S: 00XXX127
M: 000000
U: 000000
Przy włączeniu aparatu zapala sie dioda niebieska, ale zastanawiam sie cz trzymając w ręku aparat to sswf powinien być wyczuwalny czy nie. Mam dopiero 5 dni i nie wiem jeszcze sporo o nim :)
Ale szybko fotki robisz tyle ujeć przez 5 dni . Seriami jak z kałasza ??? Praca generatora ultradźwiekowego wzbudzjącego powietrze w ruch przy matrycy nie jest wyczuwalna.
:) :) :) nie żle mi idzie, jak tak dalej pójdzie to i kałach nie nadąży za Olkiem.
M to chyba jest mapowanie
U to faktycznie filtr ultrasoniczny
U mniwe jak wlaczam aparat i filtr zapuszcza to przez chwilke, tak jak dioda swieci slychac delikatne trzaski. :)
muszę się dobrze przysłuchać, ja nie słyszę :)
Uwaga! Mała przestroga dla eksperymentujących z menu serwisowym.
Podobno są funkcje, które wywalają aparat na amen (wyjęcie baterii nie pomaga), a pozmieniane wartości pozostają w pamięci aparatu. Dopytywałem się, co wtedy dzieje się z gwarancją i... nie wiadomo, najprawdopodobniej nie zostanie uznana.
Tak więc zaleca się ostrożność w eksperymentach, zwłaszcza z nieznanymi jeszcze parametrami :-)
Licznik wytkonanych ekspozycji może pokazywać mniej, niż naprawdę wykonano. Nie mogę zdradzić jak, ale da się go oszukać (nie zostaną dopisane kolejne ekspozycje).
Czuć ducha wielkiego brata. czuwa nad nami