Re: STATYW do E... - wymieńmy się spostrzeżeniami
Cytat:
Zamieszczone przez nex
Jeronimo: Watek dot. statywów co jakiś czas sie przewija... czas zebrać wszystkie informacje w jednym wątku (ten post to zlepek dwóch dużych tematów).
Jaki, za ile, do jakich zastosowań, tripod, a może monopod, firma, jakim dysponujecie, proponuję luźny wątek na ten temat...
Zamierzam kupić statyw i na razie jeszcze nie wiem, jaki kupić.
Przeczytałem wszystkie posty tego długiego wątku i wynikają z niego - jak mniemam - takie oto wnioski:
- najlepiej kupić jak najdroższy, najcięższy i największy statyw,
- najlepiej mieć kilka statywów: w góry, na niziny, do panoram i do zbliżeń, do noszenia i do wożenia autem.
Nie czuję się doinformowany i na razie wstrzymam się z zakupem.
Pozdrówka
P.S.
Trudno zrozumieć, dlaczego kilka rurek (nawet aluminiowych) plus kilka śrubek i zacisków ma kosztować kilkaset złotych.
Koszt produkcji statywu, przy masowej produkcji, idącej w miliony sztuk miesięcznie, to pewno kilkanaście złotych, ale producenci żerują na snobizmie fotografików, gwarantującym wytwórcom krociowe zyski.
m.
Re: STATYW do E... - wymieńmy się spostrzeżeniami
Cytat:
Zamieszczone przez m_o_b_y
Cytat:
Zamieszczone przez nex
Jeronimo: Watek dot. statywów co jakiś czas sie przewija... czas zebrać wszystkie informacje w jednym wątku (ten post to zlepek dwóch dużych tematów).
Jaki, za ile, do jakich zastosowań, tripod, a może monopod, firma, jakim dysponujecie, proponuję luźny wątek na ten temat...
Zamierzam kupić statyw i na razie jeszcze nie wiem, jaki kupić.
Przeczytałem wszystkie posty tego długiego wątku i wynikają z niego - jak mniemam - takie oto wnioski:
- najlepiej kupić jak najdroższy, najcięższy i największy statyw,
- najlepiej mieć kilka statywów: w góry, na niziny, do panoram i do zbliżeń, do noszenia i do wożenia autem.
Nie czuję się doinformowany i na razie wstrzymam się z zakupem.
Pozdrówka
P.S.
Trudno zrozumieć, dlaczego kilka rurek (nawet aluminiowych) plus kilka śrubek i zacisków ma kosztować kilkaset złotych.
Koszt produkcji statywu, przy masowej produkcji, idącej w miliony sztuk miesięcznie, to pewno kilkanaście złotych, ale producenci żerują na snobizmie fotografików, gwarantującym wytwórcom krociowe zyski.
m.
1. tak jak chcesz poważnie focić to trzeba by miec klika statywów, bo zupełnie innych parametrów potrzebujesz w góry, a innych na stateczne sesje
2.koszt produkcji - wolny rynek mamy- gdyby tak łatwo było zrobic porządny statyw za małe pieniądze, to by takie statywy się pojawiły.