nie nie ma, ale napisałem kiedy to na 99% będzie :)Cytat:
Zamieszczone przez 3k
Wersja do druku
nie nie ma, ale napisałem kiedy to na 99% będzie :)Cytat:
Zamieszczone przez 3k
Odświeżę temat lamp alternatywnych do Olka. Oczywiście nadal preferuję Metz'a, a w poprzednich postach nic nie pisałem o bezprzewodowom wyzwalaniu tych lamp.Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Lampy Metz'a posiadają od dawna swój własny system wyzwalania bezprzewodowego. System ten działa zarówno w trybie TTL jak i AUTO. W większości przypadków zdalnie wyzwalana lampa z serii MZ musi posiadać specjalną stopkę SCA-3082. Wyjątkiem są modele 34CS-2, 50MZ-5 Slave, 70MZ-5 i 76MZ-5 digital, które mają już wbudowany odbiornik fal. Możliwe jest przełączanie się na dwie różne częstotliwości.
Uaktywnienie tego trybu jest bardzo proste. W trybie TTL lub AUTO wybieramy transmisję bezprzewodową na wybranym kanale (Ad1, Ad2) i wykonujemy testowy błysk. Druga lampa odpowiada opóźnionym błyskiem, świadczącym że komunikacja została nawiązana. Od tej chwili lampa zamontowana na aparacie steruje błyskiem lampy (lub kilku lamp) wyzwalanej bezprzewodowo. Robi to naprawdę dobrze, a wbudowany czujnik naświetlenia w drugiej lampie precyzyjnie reguluje siłę błysku i nie pozwala na prześwietlenia.
W jednym z poprzednich postów w tym temacie napisałem, że z lampą Metz 54MZ-4 źle działa funkcja stroboskopu. Teraz muszę to sprostować. Stroboskop jest funkcją niezależną od aparatu i trybu TTL. Działa bezproblemowo zarówno w 54MZ-4 jak i 70MZ-5. Sprawdziłem to ze stopką SCA3202 M4 i M5.
Pozdrawiam.
W październiku mają się pojawić lampy ze sterowaniem radiowym, a ep-1 ma mieć wbudowany sterownik.
Pilnie szukam pl instrukcji do lampy FL 36 ,prosze o pomoc ,z gory dziekuje,nawet kurcze nie wiem gdzie na forum zadac to pytanko:)
ogólnie to pytania polecam zadawać tu: ZADAWAĆ PYTANIA naprawdę zajebiste miejsce ;)Cytat:
Zamieszczone przez cezol
PS skrócę Ci to(mam pod ręką) : http://www.olympusclub.pl/pub/instrukcje/lampy/fl36.zip
Wielkie dzieki fotomic ,sprawiles mi piekny prezent urodzinowy ,pozdrawiamCytat:
Zamieszczone przez fotomic
Cytat:
Zamieszczone przez dorjan
W żadnym wypadku nie kupujcie METZA!Cytat:
Zamieszczone przez dorjan
Kiedyś to była marka , ale dzisiaj niewiele ją różni od produktów „Made in china”.
Kiepskie wykonanie, marne plastiki – owszem światła sporo, ale bez STOFENA kompletnie nie przydatne.
Jeżeli wam się (odpukać) METZ zepsuje to macie pecha totalnego – tak jak ja, bo w Polsce jedynym serwisem gwarancyjnym jest: FOTO-TECHNIKA w Gdańsku. Gość odbierający telefon w tej firmie najpierw was opier… że dzwonicie, a potem poinformuje Was , że takie sprawy jak naprawa to minimum 6 tygodni.
Ja czekam już ponad 3 miesiące i za każdym razem słyszę że „części już idą”
Nie kupujcie METZA bo FL-36, nie wspominając FL-50 to naprawdę świetne lampy, to prawdziwe OLYMPUSY
Chcialbym kupic lampe do swojej E-1.
Nie musi to byc super moc, ale wieksze pomieszczenie chcialbym doswietlic.
Znalazlem oferte sprzedazy FL 40 za 500zl.
Czy warto oszczedzic jakies 200zl i kupic ten starszy model?
Starszy znaczy gorszy od FL 36 w tym przypadku?
Moze ktos uzywa tej lampy z E-1 i napisze opinie.
Dzieki za wszelkie uwagi.
Pozdr.
Nie warto. Z tym modelem nie będzie działać synchro z krótkimi czasami (poprawcie mnie, jeśli się mylę).Cytat:
Zamieszczone przez zgadnij