Odp: OlyRulez - Pytania i odpowiedzi.
Zamknąłem dwa OR-y, których głosowanie trwało rok. Po części było to spowodowane widocznym wypaleniem się konkursu (mała ilość zgłoszeń i przedłużanie terminów zbiórek i głosowań), a przez to moim spadkiem chęci do prowadzenia go.
Niemniej ilość głosów w obu ostatnich edycjach ("Abstrakcja", "Gdy czekasz na...") jest zastanawiająca. W odniesieniu do ostatnich głosów za przywróceniem OR chciałbym zapytać czy warto robić konkursy, w których nawet ciężko zagłosować? Może jury rozwiąże problem? Macie jakieś pomysły na promocje? Można robić wystawianie informacji na belkę, podbijanie postów/wątków, to wszystko jest ok, ale w którymś momencie nawet to nie przynosi efektów.
Nie dziwię się wypaleniu hadesa. Teraz wielkie halo i ból po stracie. A wystarczy spojrzeć na ilość prac i głosujących.
A może najdzie się jakiś zapaleniec, który zechciałby pociągnąć i wskrzesić Olyrulez? Może ktoś świeży, niezniechęcony?
Prowadziłam kiedyś takie zadania tematyczne w lokalnym, kameralnym stowarzyszeniu fotograficznym.
O ile wszyscy bardzo entuzjastycznie podchodzili do zadań na etapie omawiania zasad (w sumie bardzo zbliżone do OR - nawet tematy pożyczałam;)), to z czynnym udziałem w tym zajęciu było słabo, wręcz bardzo słabo. Albo temat za trudny, albo czasu za mało, albo aparat nie taki, albo.... Milion powodów. Nie wiedziałam o co chodzi, ale z każdą kolejną edycją (tak, przez chwilę starałam się NIE poddawać) dochodziłam do wniosku, że narzucenie tematu sprawia trudność - a tego zmieniać nie chciałam, bo to stanowi trzon tej zabawy. Im temat mniej oczywisty i konkretny, tym opór większy. Ludzie po prostu wolą chyba pstrykać cokolwiek, po swojemu, niekoniecznie nawet specjalizując się w jakiejś konkretnej dziedzinie, niż szukać, myśleć, kombinować. Jest obawa przed ośmieszeniem? może?
A poza tym - każdy fotograf to artysta przecież - i jako taki nie znosi narzucania czegokolwiek przez kogokolwiek, o ocenianiu nie wspomnę;)
Zwróćcie uwagę, że wątki kwiatowe, ptasie, itp żyją i mają się dobrze - bo tam nie trzeba się wpasować w temat - wystarczy, że motyw pasuje do wątku.
Poza tym takie rozwleczenie czasowe też nie służy zabawie - jeśli ustala się 2 tygodnie na zgłaszanie prac, to faktycznie po tych 2 tygodniach trzeba zakończyć nadsyłanie prac. Inaczej to mocno zniechęca, podobnie z przedłużaniem w nieskończoność głosowania.
Głosowanie - to inna sprawa. Przyznam, że ja lubię głosować, ale ... zapominam - tzn jeśli wątek z ankietą nie rzuci mi się w oczy, sama z reguły nie trafię:oops:.
Jeżeli chodzi o małą liczbę zgłoszeń to jest na to sposób - nagrody :-)
Forum Fuji ostatnio organizuje tematyczne konkursy i cieszą się one ogromnym powodzeniem - ostatnia edycja to 177 zdjęć. Poprzednie też miały podobną popularność. I można zgłaszać zdjęcia zrobione dowolnymi aparatami. U nas prestiżowo rolę OlyRulez przejął "konkurs" fotografia miesiąca. Fajnym pomysłem byłoby gdybyśmy znaleźli jakiegoś uznanego fotografa, a najlepiej trzech z poza naszego forum, którzy zgodziliby się zasiąść w jury i oceniać prace + jakieś fajne nagrody.
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Jeżeli chodzi o małą liczbę zgłoszeń to jest na to sposób - nagrody :-)
Forum Fuji ostatnio organizuje tematyczne konkursy i cieszą się one ogromnym powodzeniem - ostatnia edycja to 177 zdjęć. Poprzednie też miały podobną popularność. I można zgłaszać zdjęcia zrobione dowolnymi aparatami. U nas prestiżowo rolę OlyRulez przejął "konkurs" fotografia miesiąca. Fajnym pomysłem byłoby gdybyśmy znaleźli jakiegoś uznanego fotografa, a najlepiej trzech z poza naszego forum, którzy zgodziliby się zasiąść w jury i oceniać prace + jakieś fajne nagrody.
Najsmaczniejszą nagrodą nie skłonisz mnie do udziału w OR w temacie którego nie rozumiem / nie mam pomysłu / nie robię takich zdjęć (niepotrzebne skreślić).
Temat proponowany musi być możliwie szeroki i trzeba to przedyskutować ze zgłaszającym. A najlepszą promocją konkursu moim zdaniem jest jakość wygrywających go zdjęć...
Jakoś zdjęć wygrywających zależy od głosów.
Olyrulez zamienił się nie w FM ale we wątki: "pokaż swojego ..."
Widać, że ludzkość lubi "pokazywać swojego ..." i to bez konkursów.
Ja napiszę od siebie - OlyRulez to nie było pitu pitu, to było dla mnie jak wyzwanie, po hamerykańsku czalendż, i nie że jakieś zdjęcie wyciągnięte z szuflady, ale realizacja jakiegoś pomysłu, według narzuconego tematu - i tym samym sprawdzenie się w nim.
Faktem jest, ze po prostu poległem w każdym przypadku kiedy to zdjęcia nie zamieszczałem - ale czy zmniejszać, lub rozszerzać zakres zadania - nie wiem czy pomoże, ale czy zaszkodzi spróbować? To chyba nawet nie to jest tematem, tylko czy 'podnieść' konkurs, jak promować konkurs, jak zainteresować gawiedź - ale przynajmniej byłoby miejsce, gdzie autor SAM zgłasza własne zdjęcie ;)
pozdrawiam,
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Jakoś zdjęć wygrywających zależy od głosów.
I z tym (ogromną różnorodnością gustów i niewielką grupą klubowiczów potrafiących świetnie obrobić swą fotograficzną pracę) mamy główny problem, niestety.
Trzeba zatem potraktować także ten konkurs edukacyjnie i na tej funkcji się skupić.
Takie kolejne pro-fotograficzne działania w swojej mnogości i ilości po długim czasie powinny przynieść efekty.
Ale przy świadomości, że nikogo nawet wołami do zgłaszania zdjęcia lub głosowania nie da się zaciągnąć, niestety.
Tym niemniej moim zdaniem każda inicjatywa fotograficzna typu OR czy popRAWka powinny być na forum hołubione, powinniśmy dbać o nią jak o delikatną roślinkę, bo inaczej pozostaną nam tylko wątki sprzętowe i narzekanie na galerię.
A tak przy okazji czemu nie odwiesić przy okazji konkursu fotograficznego typu cztery pory roku w nowej odmienionej formule. Przy FM są stałe narzekania, że nie można się zgłosić samemu, może czas powiedzieć sprawdzam i w takiej, innej nieco formule? Może być przecież np wiosenny portret, wiosenne makro, wiosenny krajobraz , wiosenne zdjęcie miejskie i wiosenne jedzenie i sezonowe zdjęcie przyrodnicze.
Moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie. Poza chęciami i mocami przerobowymi administracji forum.
Wydaje mi się, że zarówno OR jak i PopRAWka trochę się wszystkim znudziły. Z pewnością roczny termin głosowania i „wiszenie” nie zamkniętego konkursu ( OR), są czynnikami raczej demotywującymi niż zachęcającymi do udziału w kolejnych edycjach - gdyby takowe pomimo wszystko miały zostać ogłoszone. A może nadeszła pora na wymyślenie czegoś zupełnie nowego, atrakcyjnego i jednocześnie zachęcającego udziału większe grono forumowiczów?
Cytat:
Zamieszczone przez
Ola_Olga
A może nadeszła pora na wymyślenie czegoś zupełnie nowego, atrakcyjnego i jednocześnie zachęcającego udziału większe grono forumowiczów?
NA to zawsze jest pora. Jaką masz zatem propozycję?