1 załącznik(ów)
Odp: Poradnik - Jak zamieszczać zdjęcia w postach
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
test
Dzięki Arek :D - zaawansowany edytor pomógł, miałem zwykły.
W Firefox to zdjęcie wyświetla mi się będąc zalogowanym jako obrazek przeskalowany do wielkości 800x599pix. Aby powiększyć po "właściwy" rozmiar (1049x758pix) muszę kliknąć na nim prawym myszy i wybrać Pokaż obrazek.
(W przeglądarce IE nie mogę w ogóle powiększyć zdjęcia)
Podejrzewam, że mało kto tak robi bo może nawet nie wiedzieć, że zdjęcie ma większy rozmiar. Tak jak teraz przeskalowane ma gorszą ostrość i należy się liczyć z takim komentarzem. Być może przesadzam ale dobrym przykładem mogą być zdjęcia jakie zamieszcza nyny w galerii gdzie bardzo wyraźnie widać różnicę w jakości pomiędzy zdjęciem przeskalowanym a tym w pełnym rozmiarze (w jakim zostało wstawione).
W zdjęciach, które wstawił koronax po najechaniu myszką pokazuje się "łapka" z opisem "Kliknij obrazek aby uzyskać większą wersję" (w pierwszym też choć większej wersji się nie uzyska bo ma 800pix :) ) i tu od razu widać, że można powiększyć. Z jakiej przeglądarki korzystasz? Wstawiałeś wybierając Full Size?
Tak to wygląda po najechaniu myszką na zdjęcia.
Załącznik 100349
Przeglądarka u mnie ta sama Firefox. Czyli co, zdjęcia zostały wstawione różnym sposobem?:)
Moja przeglądarka to Firefox.
Wstawiając zdjęcia Nie wybierałem żadnego rozmiaru. Gdy po dwukrotnym kliknięciu na zdjęcie pojawiało się okienko w którym pojawiła się możliwość ustawienia rozmiaru , zaznaczyłem Pozycja Alignment - zaznaczyłem Center.Tylko tyle.
Natomiast nie zaznaczałem żadnego rozmiaru zdjęcia. Pozycję Size pozostawiłem pustą.
A to ciekawe że po najechaniu myszką na moje dwie fotki pokazuje się łapka i opis " Kliknij obrazek aby uzyskać większą wersję".
Na zdjęciu które wrzucił @Bodzip i @andtor (z tym grzybem) , nie pojawia się coś takiego. :roll:
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
Moja przeglądarka to Firefox.
Wstawiając zdjęcia Nie wybierałem żadnego rozmiaru. Gdy po dwukrotnym kliknięciu na zdjęcie pojawiało się okienko w którym pojawiła się możliwość ustawienia rozmiaru , zaznaczyłem Pozycja Alignment - zaznaczyłem Center.Tylko tyle.
Natomiast nie zaznaczałem żadnego rozmiaru zdjęcia. Pozycję Size pozostawiłem pustą.
Kto wie może tu leży przyczyna. Zaraz sprawdzę:)
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
A to ciekawe że po najechaniu myszką na moje dwie fotki pokazuje się łapka i opis " Kliknij obrazek aby uzyskać większą wersję".
Na zdjęciu które wrzucił @Bodzip i @andtor (z tym grzybem) , nie pojawia się coś takiego. :roll:
To dobrze, że się taka informacja pojawia. U Ciebie chyba też takie info się wyświetla.
Test nr3, ostatni:) (wstawię w ten sam sposób co opisałeś)
Załącznik 100353
Działa, można teraz powiększyć po jednym kliknięciu. Pokazuje się łapka i opis " Kliknij obrazek aby uzyskać większą wersję" po najechaniu myszką na zdjęcie:)
Dzięki za tą podpowiedź.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Test nr3, ostatni:) (wstawię w ten sam sposób co opisałeś)
Wygląda, że jest OK. Można kliknąć i powiększyć.
Wychodzi na to, ze lepiej nic nie zaznaczać w pozycji Size. Trochę to mylące jest..., a może dlatego, że nie zaznaczałem wcale pozycji Alignment.
Zdjęcie pojawiało sie w pozycji gdzie stał kursor...
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Wychodzi na to, ze lepiej nic nie zaznaczać w pozycji Size. Trochę to mylące jest..., a może dlatego, że nie zaznaczałem wcale pozycji Alignment.
Zdjęcie pojawiało sie w pozycji gdzie stał kursor...
No i widzisz, tak i nie, bo ja nie rusza opcji "Alignment", a "Size" zawsze ustawiam na "Large". Jak chcę wyśrodkować już wstawione, to wybieram wyrównanie tekstu w samym edytorze.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
No i widzisz, tak i nie, bo ja nie rusza opcji "Alignment", a "Size" zawsze ustawiam na "Large". Jak chcę wyśrodkować już wstawione, to wybieram wyrównanie tekstu w samym edytorze.
A, widzisz, pisałem wcześniej, że ustawiam na Full Size. Trza było podszeptnąć,:wink::grin: że Ty ustawiasz rozmiar na Large. Podejrzewam, że Bodzip też tak zaznaczył jak ja i dlatego nie ma tego jedno-kliku do powiększenia.
Pierwsza pozycja ("Alignment") najpewniej nie ma związku, a unikać trzeba by Full Size przy ustalaniu rozmiaru.
Masz rację, na piwo ustawiłem, tzn na Full :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Masz rację, na piwo ustawiłem, tzn na Full :mrgreen:
Ja nigdy nie daję na full, bo skromny po prostu jestem ;)