Zabawa polega na tym, żeby naprawić zniszczoną fotkę. Nie bawimy się w kolorowanki, bo dawca nie wyraził takiego życzenia.
Przyślij stare zdjęcie. Zaznacz, że można z nim zrobić z nim co się tylko uczestnikom zabawy zamarzy. Zrobimy taką edycję.
Wersja do druku
Dziadek, bierzesz udział w drugiej dopiero edycji a już Cię coś denerwuje? :)
Masz pomysł, jakieś zastrzeżenia- napisz o tym. Może inni też mają coś na ten temat do powiedzenia. Tylko tak możemy wprowadzić satysfakcjonujące wszystkich zmiany.
Jedno jest niezmienne- zabawa musi mieć swoje reguły aby wszyscy mieli pewność, że bawią się w to samo. Jeżeli uznamy, że bawimy się w co innego, zmienimy reguły ale zawsze będą obowiązywały wszystkich uczestników zabawy.
Co tam się porobiło w wątku z głosowaniem, że zamknięty i zdjęć nie widać ?
Edycja eksperymentalna zakończona.
Przedstawiło swoje prace pięciu autorów czyli najwięcej z dotychczasowych edycji. W głosowaniu wzięło udział prawie 30 userów, co świadczy o sporym zainteresowaniu.
Ciekaw jestem Waszych opinii takiej formie formie tej zabawy. Utrzymać ją, czy wrócić do pierwotnej wersji- w pełni jawnej i bez głosowania.
Utrzymać i skrócić czas głosowania do 5 dni.
Przy okazji głosowania w edycji 5/2018 sprawdziłem rozkład głosów w czasie:
1 dzień- 14 gł.
2 dzień- 0 gł.
3 dzień- 4 gł.
4 dzień- 3 gł.
5 dzień- 5 gł.
6 dzień- 2 gł.
7 dzień- 0 gł
Widać, że na 7 dni było tylko 5 dni "punktowych". Pierwszego dnia głosowała połowa ogólnej liczby głosujących a w dwóch ostatnich dniach głosowały tylko 2 osoby (obie w przedostatnim dniu). Niewykluczone, że osoby te oddały by swoje głosy wcześniej, gdyby czas na oddanie głosu byłby krótszy. Naturalnym więc wydaje się skrócenie czasu głosowania.
Retronaprawa nie ma regularnego cyklu, wszystko zależy od dostępności materiału do zabawy myślę, że jednak nie ma potrzeby poganiania chcących oddać swój głos. Myślę, że 5 dni będzie w sam raz.
Niestety wszystkie te rozważania mogą okazać się akademickimi, ponieważ skończył mi się materiał do zabawy. Zostało mi co prawda jedno zdjęcie ale jest w jpg-u. Zajmowaliśmy się już podobnym (rozmiar i waga) ale to wydaje się za trudne (bardzo porysowane i wytarte).
Załącznik 201052
Proszę więc o skany zdjęć (retronaprawa@gmail.com) aby zabawa mogła trwać dalej.
Nie ma jeszcze dramatu, ale stempelkowania jest sporo ;)